Straší se tu Zemanem, ale pádem sněmovny nám prý hrozí velké nebezpečí

12.08.2013 17:22

Bývalý místopředseda Rozpočtového výboru sněmovny Michal Doktor a poslanec Petr Skokan varují před tím, že rozpuštění Poslanecké sněmovny může přinést významné komplikace ohledně státního rozpočtu. Rozpočtové provizorium by se de facto mohlo stát téměř jistotou jednou za čtyři roky.

Straší se tu Zemanem, ale pádem sněmovny nám prý hrozí velké nebezpečí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s mimistrem vnitra Pecinou

Oba tak reagovali na to, že předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová z ODS varovala před absolutní mocí prezidenta republiky Miloše Zemana.

„Tím, že se Parlament rozpouští, dochází k přesunu moci do rukou prezidenta, téměř bych řekla absolutní moci. Jestliže se Poslanecká sněmovna vzdává své možnosti kontrolovat vládu, ztrácí šanci cokoli ovlivnit. A kdo tedy drží zemi? Drží ji vláda jmenovaná prezidentem proti vůli Poslanecké sněmovny,“ dodala Němcová.

Co všechno zdrží schválení rozpočtu

Podle poslance Michala Doktora je ale problém úplně v něčem jiném. Varuje, že se o státním rozpočtu na rok 2014 začne jednat možná v prosinci. „Nejdříve je třeba dát zemi rozpočtovou stabilitu a poté volby,“ říká pro ParlamentníListy.cz Doktor.

A vysvětluje, proč by se schválení státního rozpočtu mohlo o tolik opozdit. A vypočítává různé lhůty, které oddalují včasné schválení státního rozpočtu. „Je to věc pouhých počtů. Pokud budou volby v říjnu, tak k nim připočtěme lhůtu na svolání ustavující schůze Poslanecké sněmovny, další čas zabere lhůta a dohoda o volbě nového předsedy sněmovny a slib poslanců, dále volba dalších členů vedení sněmovny. Pak existují lhůty na naplnění minimálně zákonem určených výborů. A do toho budou ještě probíhat politická jednání o sestavení vlády, lhůty na vyslovení důvěry a tak dále. Lze za takovýchto podmínek rozpočet stihnout? Toto by měla paní Němcová, páni Kalousek a Sobotka a další vysvětlovat. Straší se tu Zemanem, ale chystá se guláš s pěkně připáleným základem,“ varuje Doktor.

Chceme tu mít komplikace každé čtyři roky?

Poslanec VV Petr Skokan poukázal na podobný problém, ale navíc doplnil, že by se problém s hrozbou provizoria pravidelně opakoval každé čtyři roky po sněmovních volbách, neboť jejich čtyřletá perioda by byla přesunuta z jara na podzim.

„Myslím, že rozpuštění sněmovny velmi zvažují i mnozí z těch, kteří jej velmi hlasitě podporovali a ještě uvidíme. Klíčová je i otázka ohrožení rozpočtu. Každý, kdo zná reálnou parlamentní praxi, ví, že to nejde stihnout a tato obrovská komplikace by se opakovala každé čtyři roky,“ řekl ParlamentnímListům.cz Skokan.

Podle Rusnoka provizorium není problém

Při rozpočtovém provizoriu jsou omezeny investice, prý při něm hrozí i zastavení čerpání dotací EU. Podle premiéra Jiřího Rusnoka to ale žádná katastrofa není, neboť v lednu se stejně žádné investice nedělají. A Miroslav Kalousek říká, že pokud budou volby v říjnu a vznikne vláda se silným mandátem, lze se vyhnout provizoriu.

V historii České republiky se včas nepovedlo schválit státní rozpočet pouze jednou - za vlády premiéra Miloše Zemana, kdy však rozpočtové provizorium fungovalo pouze v lednu. Nakonec schválení rozpočtu předcházela opoziční smlouva a odstoupení několika ministrů.

Co bude asi dál

Premiér Jiří Rusnok odnese v úterý svou demisi na Pražský hrad. O týden později se má Poslanecká sněmovna podle plánu rozpustit, i když vznikají pochybnosti, zda se to podaří.

Vyhlášení termínu předčasných voleb bude na prezidentu Zemanovi. Mluví se o tom, že se hlasovací místnosti otevřou zřejmě v říjnu. Podle Rusnoka je brzký termín voleb dobrý i pro sestavení státního rozpočtu pro příští rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…