TOP 09 bude s Rusnokem jednat, důvěru mu ale nedá

10.07.2013 16:47

TOP 09 je připravena jednat s premiérem Jiřím Rusnokem, důvěru jeho úřednickému kabinetu ale nevyjádří. Uvedl to předseda strany Karel Schwarzenberg.

TOP 09 bude s Rusnokem jednat, důvěru mu ale nedá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Jiří Rusnok plánuje jednat se všemi sněmovními stranami o podpoře pro dočasnou vládu. Strany dnes již bývalé vládní koalice ale deklarovaly, že při hlasování o důvěře pro Rusnokovu vládu ruce nezvednou.

"Mluvím s každým, ale jsem pro to, aby přeci jen Ústava a ústavní zvyklosti, které k tomu patří, byly dodržovány," řekl Karel Schwarzenberg. S Rusnokem se prý sejde, důvěru jeho vládě ale TOP 09 nedá. "Prezident si pořídil vládu, kterou chtěl, tak ji má," dodal Schwarzenberg.

Úřednický kabinet jmenoval prezident Miloš Zeman přes odpor předchozí vládní koalice. Strany ODS, TOP 09 a LIDEM chtěly i po skandálu, který stál post premiéra Petra Nečase (ODS), pokračovat v koaličním vládnutí. Kabinet, který navrhovaly, měla vést místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Zeman ale sestavením vlády pověřil ekonoma Rusnoka, i když koalice deklarovala, že má pro vládu s Němcovou v čele sněmovní většinu.

Předseda úřednické vlády svůj kabinet sestavoval dva týdny. Zeman jeho vládu jmenoval dnes dopoledne. Její členy označil za odborníky, kteří mohou hned začít pracovat. Zdůraznil, že jedním z úkolů nové vlády bude zabránit politickým tlakům při policejním vyšetřování kauz.

Někdejšího premiéra Nečase chtějí v pátek vyslechnout kriminalisté kvůli kauze, v níž figuruje jeho nejbližší spolupracovnice Jana Nagyová. Státní zástupce v pondělí požádal sněmovnu o vydání Nečase ke stíhání. Případ Nagyové se týká možného uplácení poslanců a nezákonného sledování lidí. Nečas je podezřelý jen v korupční části kauzy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…