Takto Karolína Peake přemýšlí o podpoře Němcové a důvěře Rusnokově vládě

30.07.2013 13:24

Předsedkyně LIDEM Karolína Peake nešetří chválou na premiéra Jiřího Rusnoka, přesto prý od jejího neformálního klubu vláda důvěru nedostane. ParlamentníListy.cz však získaly vyjádření nezařazeného poslance Martina Vacka, že se rozhodne až podle programového prohlášení vlády. Politolog Zdeněk Zbořil míní, že u nejednoho poslance zvítězí neohrožení vlastních příjmů a setrvání ve sněmovně do řádných voleb.

Takto Karolína Peake přemýšlí o podpoře Němcové a důvěře Rusnokově vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake

Z vyjádření čelných představitelů ODS a TOP 09, především Miroslavy Němcové a Miroslava Kalouska, nemůže nikdo zůstat na pochybách, že to nejhorší, co může tuto zemi potkat, je vláda Jiřího Rusnoka. V té souvislosti je zajímavé, že předsedkyně nejmenší strany bývalé koalice Karolína Peake je vůči novému premiérovi mnohem smířlivější a dokonce tvrdí, že se s ním jedná lépe než s jeho předchůdcem Petrem Nečasem.

„Pan Rusnok je sympatický, neokázalý člověk a takovým chováním je mně osobně velice sympatický,“ vylíčila Karolína Peake v pořadu Interview ČT24 své dojmy ze setkání s premiérem Jiřím Rusnokem. „Jednalo se mi s ním lépe než s Petrem Nečasem, ale to samozřejmě nemá žádný vliv na to, jak budu příští týden hlasovat. S Petrem Nečasem navíc k téměř žádným jednáním nedocházelo a já jsem vděčná každému politikovi, který je schopen si sednout k jednacímu stolu a otevřeně mluvit,“ uvedla předsedkyně LIDEM.

Politika se mění neuvěřitelným způsobem, za týden může být vše jinak

Upozornila však, že to není o vládě Jiřího Rusnoka a ona sama není v Poslanecké sněmovně proto, aby někomu vyjadřovala své sympatie nebo mu ze sympatií dávala hlas. „Jsem tam kvůli prosazování priorit. Na prosazení zákona o úřednících, na přísnější pravidla pro financování politických stran včetně dohledového orgánu a na zákon o veřejném registru smluv jsme si dali ruku se zástupci ODS a TOP 09, že budou do října tohoto roku přijaty ve třetím čtení,“ vysvětlila Karolína Peake, proč upřednostňuje vládu bývalé trojkoalice.

I když je vzhledem ke svým předchozím zkušenostem ke slibům koaličních partnerů ostražitá, podporu Rusnokovu kabinetu teď vylučuje. Přímý dotaz moderátora pořadu Bohumila Klepetka „Teď to vylučujete a za týden?“ šéfku LIDEM z klidu nevyvedl. „V politice se věci mění neuvěřitelným způsobem. Mě by nikdy nenapadlo, že dojde k takové situaci, k jaké došlo, že ředitelka kabinetu premiéra Nečase zneužívala vojenské zpravodajství, že kvůli tomu padne vláda a že se dostaneme do situace, v jaké jsme,“ reagovala Karolína Peake.

Po třech letech v koalici s ODS a TOP 09 Peake hned tak nic neurazí

Hned ale doplnila, že pokud se zásadním způsobem nezmění situace a žádnou změnu na obzoru nevidí, tak strana LIDEM nepodpoří vládu Jiřího Rusnoka při hlasování o důvěře. Před více než měsícem konstatovala, že její strana sice podporuje Miroslavu Němcovou jako společnou kandidátku koalice, případná vláda by ale měla podporu LIDEM až na základě vyjednaného programového prohlášení. „Jde nám o to, abychom dostali jasné garance, dokdy budou naše priority schváleny. Jinak by naše angažmá v takové vládě bylo zbytečné,“ uvedla tehdy Peake.

Pro případné jmenování Miroslavy Němcové premiérkou ale prezident Miloš Zeman vytyčil požadavek na notářsky ověřený 101 poslanecký podpis, což předsedkyně sněmovny považuje vůči poslancům za urážlivé. „Mě tenhle požadavek neurazil, byť ho považuji za poněkud přepjatý a nečekaný. Po třech letech v koalici s ODS a TOP 09 se už hned tak neurazím. Pokud těch 101 podpisů máme, tak považuji nějaké notářské razítko za čistou technikálii,“ zdůvodnila Karolína Peake svůj postoj.

Z politiky by se neměl dělat šoubyznys, voliči už frašky musejí mít dost

A nejásá ani nad nápadem Miroslavy Němcové, aby se příští čtvrtek, kdy se bude hlasovat o důvěře Rusnokovy vlády, postavili stojedničkoví poslanci do fronty a před prezidentem se podepisovali do připraveného seznamu. „Mám už opravdu pocit, že se z toho stává fraška, ze které musejí mít voliči pocit, že marníme svůj čas a jejich hlasy tahanicemi o takové formality, hlouposti a trapnosti. A mně je skoro i trapné to komentovat. Poskytněme těch 101 podpisů, pokud jsme jednotní, neměl by to být problém. A nemyslím si, že bychom měli dál dělat z politiky šoubyznys,“ dodala šéfka LIDEM.

Podle Karolíny Peake je jazýčkem na vahách pro možné obnovení bývalé koalice každý ze 101 poslanců, tedy nejen z LIDEM, ale i z ODS nebo TOP 09. Přesto deklarovaná jednota už dostává první trhliny. Objevily se informace, že stojedničková koalice už neexistuje, neboť někteří poslanci z neformálního klubu LIDEM prý případnou vládu Miroslavy Němcové nechtějí podpořit. A k tomu několik poslanců ODS – mluví se o pražských poslancích kolem mocenské skupiny z Prahy 10 – by nemuselo být ve sněmovně, čímž by se snížilo kvórum nutné pro získání důvěry vládě.

Poslanec od Peake důvěru Rusnokově vládě nevylučuje

A první ránu sebevědomí Němcové a spol. uštědřil poslanec z okruhu LIDEM. „Jsem nezávislým nezařazeným poslancem bez povinnosti k žádnému klubu, tak se nebudu zapojovat do žádné žabomyší války mezi ODS a TOP 09 na straně jedné a panem premiérem Rusnokem na straně druhé. Pro mě je důležitá věcná otázka politiky, zde tedy konkrétně programové prohlášení vlády a do jaké míry se bude shodovat s tím, co jsem sliboval voličům a na základě čeho jsem byl zvolen. Podle toho se zachovám,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz poslanec Martin Vacek.

S blížícím se termínem hlasování tak rostou šance na to, že by Rusnokův kabinet mohl důvěru získat. „Pokud jde o poslance z okruhu LIDEM, tak je to jednoduché. Potřebují neohrožení na svých příjmech, potřebují dožít řádného termínu voleb a obávají se jakéhokoli předčasného rozpuštění Poslanecké sněmovny. Ale to se týká i dalších odpadlíků z Věcí veřejných,“ popisuje pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil, jaké motivace mohou mít při svém rozhodování nezařazení poslanci.

Oslabení ODS a TOP 09 může přihrát hlasy třeba i pro LIDEM

„Pokud jde o paní Peake a její nejbližší, tak ti sice usilují o totéž, tedy setrvání ve sněmovně do řádných voleb, ale mají jednak větší ´vůli k moci´, ale také zájem z rozpuštěných a vypuštěných ODS a TOP 09 vytvořit nějakou svou naději pro budoucnost a ukázat, že jsou a budou kdykoli a jakkoli použitelní. A pokud ´pravicové harakiri´ bude pokračovat dosavadním tempem, možná bude i naděje získat ve volbách i nějaké voliče pro potřebných pět procent,“ domnívá se Zdeněk Zbořil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…