Tihle jdou s Okamurou. Profil strany, která chce obnovit Moravskoslezskou zemi

01.09.2013 9:25

V poslední srpnový den oznámilo politické uskupení Moravané, že v předčasných volbách spojí síly s hnutím senátora Tomia Okamury Úsvit přímé demokracie. Informovala o tom ČTK. Co ale hodlají Moravané prosazovat v nejvyšších patrech politiky? Hlásají především konec pošlapávání práv Moravanů a zrušení krajů.

Tihle jdou s Okamurou. Profil strany, která chce obnovit Moravskoslezskou zemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

„Moravané budou prosazovat obnovení samosprávné Moravskoslezské země, kterou protiprávně zrušili komunisté v roce 1949. Dále budeme prosazovat zrušení drahých a nefunkčních krajů, které nerespektují hranice historických zemí ČR. Rovněž je nepřijatelný stav, kdy více než 600.000 Moravanů v ČR hlásících se k moravské národnosti není ani národnostní většinou ani menšinou, a tudíž jsou neustále pošlapávána jejich práva,“ hřímají Moravané na svých webových stránkách.

Uskupení se hodlá zapojit do volební bitvy ve všech moravských krajích. Stranou ale nezůstane ani Vysočina nebo Pardubický či Jihočeský kraj, které na Moravu také částečně zasahují. Posty na kandidátkách obsadí komunální politici uskupení Moravané. Strana prozatím nemá zastoupení ani v krajské ani v parlamentní politice.

A co vedlo Moravany ke spojení s Okamurou? Zdá se, že to byla především snaha se zviditelnit před předčasnými volbami. Strana si stěžuje na to, že na rozdíl od velkých stran nedostává prostor v médiích, senátor Okamura ho ale dostává a Moravanům tak může pomoci, což se v „šibeničním“ termínu konání voleb jistě hodí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…