Trapný, zoufalý, ješitný a směšný pokrytec Klaus. ODS takhle zúčtovala se svým zakladatelem

03.10.2013 14:45

ANKETA Zakladatel ODS Václav Klaus v MF Dnes o ODS řekl, že vzhledem k tomu, jak se ta strana vyvíjí, by nikomu nedoporučoval, aby ji volil. Mezi občanskými demokraty Klaus vyvolal dost ostré reakce.

Trapný, zoufalý, ješitný a směšný pokrytec Klaus. ODS takhle zúčtovala se svým zakladatelem
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Václav Klaus přednášel na Žofínském fóru

„ODS podle mého názoru nemá jakoukoliv naději, aby oslovila voliče – den za dnem si dává vlastní góly. Tudy cesta nevede. Pravice tragickým způsobem prohraje... Tak, jak se dneska ODS vyvíjí, bych nikomu nedoporučoval, aby ji volil,“ řekl Klaus.

Den po dni směšnější figurína

Někteří politici ODS za to Klause ostře odsoudili, někteří se vyjádřili diplomatičtěji. „Lepší reklamu jsme si jako ODS snad ani nemohli přát. Děkujeme, Václave! Je smutné sledovat, jak se z muže, který byl tak při síle a měl společnosti co sdělovat, stává den po dni směšnější figurína, která budí v lidech tak maximálně lítost, úšklebek a trapnost,“ uvedla exposlankyně Jana Černochová kandidující v Praze.

„Rozhovor jsem četl. S tou částí, ve které bývalý prezident hovoří o škodlivosti stávající podoby EU, souhlasím, ale s tou částí, která se týká ODS, nesouhlasím, a to zásadním způsobem. Je to od pana Klause vrchol pokrytectví. Když potřeboval hlasy Topolánkovy ODS pro zvolení v druhém funkčním období, to mu byla ODS dobrá. To mu nevadily poměry v Topolánkově ODS a mimochodem to byla doba, kdy si ODS nezasloužila, aby dostávala hlasy. To byla doba Dalíků, Řebíčků a dalších podivných individuí. A dnes, když se ODS opravdu zásadním způsobem mění k lepšímu, tak pan bývalý prezident si opět hájí jen své osobní zájmy a propaguje partu vedenou tehdejší kandidátkou KSČM na prezidenta, paní Bobošíkovou. Hájí partu odpadlíků a neúspěšných či zkompromitovaných bývalých členů ODS, a to na úkor strany, která ho opakovaně podržela. Já být na místě pana Klause, tak bych se styděl. A to nemluvím o zpackané a nesmyslné amnestii,“ rozohnil se místopředseda středočeské ODS Raduan Nwealti.  

Sebestřednost, ješitnost, neomylnost, zloba

„Považuji to za velmi zlé vyjádření od člověka, kterého jsem si kdysi vážila. Vyrazily na povrch negativní stránky jeho osobnosti. Sebestřednost, ješitnost, neomylnost, zloba. Nesouhlasila jsem s jeho opoziční smlouvou. Tam začaly problémy ODS. Nikomu z nových předsedů ODS nepomohl. Jen okopával. Druhá věc je, jak oba dopadli. Možná, že právě toto Klausovo doporučení nám pomůže. Už zapomněl na to, jak Mirek Topolánek vykrvácel při prezidentské volbě? To nám také nepomohlo. Fakt je mi ho líto,“ řekla exposlankyně Jaroslava Wenigerová kandidující v Moravskoslezském kraji.

 „Václav Klaus se za dvacet let výrazně posunul k určitému krajnímu pojetí politiky a mnoho lidí mu už nevěří. A tak pevně věřím, že ho neposlechnou ani tentokrát,“ řekl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

„Beru to velmi osobně a strašně mě to mrzí. Jako student jsem si lepil jeho plakáty do oken vlastního domu. Jako starosta Prachatic jsem při něm stál, i když byl úplně na dně. Jako poslanec jsem ho volil za prezidenta a snížil se k přemlouvání mnoha divných existencí, ať mu dají šanci. V nouzi se prostě pozná přítel,“ řekl redakci exposlanec Jan Bauer kandidující v Jihočeském kraji.

Rána do zad

„Je to rána do zad, zcela zbytečná. Spíše populismus a snaha pomoci jiným. Je to smutné a tím mě zklamal, protože takováto gesta neuznávám. Do padlých se nekope, těm se pomáhá. Možná má potřebu si vyřizovat účty a mstít se. Je to smutné,“ říká senátor Zdeněk Schwarz zvolený za ODS.

„Jedná se o neuvěřitelnou kudlu do zad ze strany exprezidenta. Jsem přesvědčen, že Klaus se rozhodl ODS zlikvidovat, stejně jako Zeman ČSSD. Aby nato oba pánové zachraňovali politiku v naší zemi,“ uvedl exposlanec Igor Svoják.

Senátor Milan Pešák je smířlivější: „Je to škoda. Jistě je to však také reakce na to, jak se ODS k panu prezidentovi chovala, a nejen v posledních měsících.“

„Doufám, že v příštích volbách podpoří ODS,“ vyjádřil se diplomaticky exposlanec a člen Výkonné rady ODS David Šeich.

„Velmi mě mrzí, že Václav Klaus veřejně podporuje nestandardní politické subjekty typu Hlavu vzhůru! s nejasným politickým profilem a zároveň kritizuje jedinou standardní velkou stranu na české pravici, kterou je ODS. Zvláště nyní před volbami to je mimořádně nešťastné,“ míní europoslanec Hynek Fajmon.

Na svůj názor má právo

S Klausem nesouhlasí ani jeho blízký spolupracovník Jan Skopeček, který kandiduje ve Středočeském kraji.

„Pan prezident Klaus má na tento názor samozřejmě právo, naštěstí žijeme v demokratické společnosti. Při vší úctě, kterou k němu za mnohé chovám, a z mé strany to opravdu není prázdná fráze, mám v této věci názor zcela opačný. A to nejen proto, že za ODS kandiduji. Myslím si, že ODS je jedinou stranou, která je schopna brzdit socialistickou politiku, která po volbách reálně hrozí. Jsem přesvědčen, že pouze ODS může být hegemonem pravice v nadcházejícím období. TOP 09 se za pravici odmítá označovat sama a žádný jiný politický subjekt dostatečně ideově a personálně vybavený tu v pravé části spektra nevidím. Na kandidátkách ODS je celá řada kvalitních lidí, kteří jsou tradiční pravicové hodnoty, jako je svoboda jednotlivce, trh, tradiční rodina, přirozená solidarita a podobně schopni bránit. Já tedy ODS z mnoha důvodů volit doporučuji,“ vysvětluje Skopeček.

„Stojíme opravdu na prahu nového začátku a právě proto má smysl starou dobrou ODS volit,“ míní předseda ODS ve Zlínském kraji Libor Lukáš.

Zoufalé výkřiky do tmy

„Já za ODS kandiduji. Že se Václav Klaus takto negativně vymezuje, to je mi líto. Nicméně s ním opravdu, ale opravdu v tomto punktu nesouhlasím,“ reagoval Jaroslav Zvěřina, který kandiduje do sněmovny v Jihočeském kraji.

„Mrzí mě, že to pan prezident tak vnímá a vidí,“ uvedl místopředseda ODS v Plzeňském kraji Roman Jurečko.

„Jsou to zoufalé výkřiky do tmy, které nebudu dále komentovat,“ reagovala exposlankyně Lenka Kohoutová kandidující v Praze.

Hlavu vzhůru, klausovci!

Václav Klaus v rozhovoru ale na druhou stranu opět podpořil pravicový volební blok Hlavu vzhůru!, což potěšilo jeho lídra v Praze Bohumila Zoufalíka.

Anketa

Chcete Václava Klause zpět v politice?

8%
92%
hlasovalo: 1739 lidí
„Dnešní veřejné vyjádření pana prezidenta Klause, ve kterém podpořil volební blok Hlavu vzhůru!, mě velice potěšilo a pro mě jako lídra pražské kandidátky je velice zavazující. Pražská kandidátka volebního bloku Hlavu vzhůru! je sestavena z velké části komunálními politiky, kteří dlouhodobě prosazují na radnicích svých městských částí pravicové myšlenky. Myšlenky, které stály v devadesátých letech u zrodu pravice. Vyjádření Václava Klause k situaci v ODS jasně dokazuje, že tato bývalá pravicová strana se potácí v dlouhodobých problémech a svým odklonem od pravicových hodnot dlouhodobě oslabuje českou pravici a přímo tak napomáhá úspěchu levice v nadcházejících parlamentních volbách,“ řekl Zoufalík.

Václav Klaus založil ODS a byl jejím předsedou od 21. dubna 1991 do prosince 2002. Pak se stal čestným předsedou strany a 6. prosince 2008 se na 19. kongresu ODS v pražských Vysočanech této funkce vzdal. Nyní se spekulovalo o jeho možném návratu do strany, který si ale nepřála Miroslava Němcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…