Tři pekelné roky ve sněmovně. Poslanci na plnou pusu účtují s exkolegy

21.08.2013 22:35

ANKETA Sněmovna se v úterý sešla naposledy. 140 poslanců zvedlo ruku pro její rozpuštění. Jaké byly tři roky v poslaneckých lavicích, jak se končící zákonodárci za tu dobu změnili a na jaké okamžiky by nejraději zapomněli? ParlamentníListy.cz se ptaly mnohých z nich.

Tři pekelné roky ve sněmovně. Poslanci na plnou pusu účtují s exkolegy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna své rozpuštění odhlasovala

„Můj posun souvisí s tím, že se v plné síle obnažila ideová i faktografická prázdnota. Spor o myšlenky a fakta byl vytěsněn osobními útoky a jistým druhem primitivismu. To je naprosto devastující stav a musíme mu čelit. Rád bych vymazal slečnu Kočí. Nikdy by mne nenapadlo, že usedne v Parlamentu stvoření podobného formátu. Nad vším ostatním stojí volič a nepřísluší mi to posuzovat,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Michal Doktor (nezař.).

Semelová: Občané by si měli pamatovat chování koalice

Martě Semelové (KSČM) podle jejích slov tři roky v Poslanecké sněmovně daly především možnost prosazovat zájmy slušných lidí, kteří chtějí poctivě pracovat a důstojně žít. „Bohužel díky Nečasově vládní koalici, která měla na mysli jen vlastní prospěch, prospěch svých kamarádů a také církví, mnohé z toho, o co jsme společně s dalšími komunistickými poslanci usilovali, shodili vládní poslanci ze stolu. Nemyslím, že by mě tyto tři roky nějak změnily. Zapomenout bych nechtěla na nic. Je dobré si pamatovat to dobré i to, jak se někteří poslanci chovali vůči opozici i občanům neurvale. A měli by si to pamatovat i občané,“ míní Semelová.

Černochová: Chci zapomenout na burany

Jana Černochová z ODS ParlamentnímListům.cz napsala v SMS zprávě toto: „Začala jsem si ještě více vážit komunálních politiků, kteří nemají, na rozdíl od poslanců, potřebu za záře reflektorů ke všemu vystupovat a o všem hodiny mluvit, ale pracovat. Doufám, že mě moc poslední tři roky v Poslanecké sněmovně nezměnily. V tom, abych zůstala rovnýma nohama na zemi, mi pomáhala moje práce na radnici Prahy 2. Ale sebekriticky přiznávám, že je ze mě asi větší Xantypa :-). Být tolik času v prostředí, kde se tolik hádá, člověka poznamená. Zapomenout bych chtěla na urážky, křik, obstrukce, hulvátství. Na burany, co vám ani neodpoví na pozdrav, přibouchnou vám dveře před nosem a tváří se při tom jako ředitelé zeměkoule,“ napsala.

Vidím: Vítězí hrubá síla

Podle jejího stranického kolegy Jana Vidíma se chování poslanců za poslední roky změnilo k horšímu. „Mám trochu možnost srovnání, protože jsem začínal ve Federálním shromáždění. Za posledních pět let se výrazně změnil způsob vyjadřování, zmizela noblesa. Je to všechno násilné a není to pravý parlamentarismus ve smyslu gentlemanství a respektu k názoru druhého. Vítězí hrubá síla a co možná nejvulgárnější a nejhrubší slovo,“ tvrdí Vidím.

Škárka: Poznal jsem i podrazáctví

Jaroslav Škárka (nezař.) nám sdělil, že za dobu, co byl ve sněmovně, poznal hodně zajímavých a charakterních lidí. „ Ale na druhou stranu jsem zažil podrazáctví nejhrubšího kalibru. Komunální politika dává větší smysl než ta vrcholová. Zapomenout bych chtěl na neférovost a neupřímnost některých kolegů,“ řekl ParlamentnímListům.cz Škárka.

Jandák se opřel do Němcové

Pro Vítězslava Jandáka (ČSSD) byly poslední tři roky ve sněmovně spíše utrpením. „Tři roky v Poslanecké sněmovně mi spíš vzaly, než daly. Vzaly mi haldu ideálů, vzaly mi hodně nervů, hodně sil, ale daly mi naději, že to snad bude lepší. Nejraději bych zapomněl na paní Němcovou. Neviděl jsem horší předsedkyni Poslanecké sněmovny, manipulátorku a dámu, která absolutně nebyla na svém místě," vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz Jandák.

Chalánková: Představy a skutečnost se liší

Jitka Chalánková z TOP 09 zhodnotila své tři roky v poslaneckých lavicích následovně: „Mám za sebou tři roky života v Poslanecké sněmovně - je to určitě zkušenost. Představy a skutečnost se dost liší. Byla to spousta tvrdé práce. Někdy úspěch, někdy prohra. Ale vím, že ta práce se dá vykonávat poctivě a že je potřebná přes útoky a znevážení ze strany veřejnosti. Oporou mi byl i náš poslanecký klub TOP 09. A na co bych nejraději zapomněla? Zřejmě mám výhodu, ale na nepříjemné chvilky jsem už opravdu zapomněla. Asi to podle mě ani jinak nejde, pokud chce jít člověk dál,“ napsala v SMS zprávě Chalánková.

Gazdík: Chci zapomenout na VV

Petr Gazdík (STAN) to vidí podobně: „Poslední tři roky v Poslanecké sněmovně mi daly obrovskou sumu zkušeností, pozitivních i negativních. Z toho dobrého bych na prvním místě jmenoval setkání se spoustou inspirativních lidí, politiků i nepolitiků. A dále pocit uspokojení, že několikaletou mravenčí prací lze dosáhnout cíle, který má smysl – na mysli mám novelu rozpočtového určení daní. Naučil jsem se více si vážit času i pomoci a podpory přátel a kolegů. Naučil jsem se také lépe se vyrovnávat s otevřenými projevy zloby a hlouposti některých lidí, i když v tomto ohledu mám ještě pořád co zlepšovat. Nejraději bych zapomněl, že vůbec někdy existovalo podivné uskupení lidí, kteří v roce 2010 vstoupili do politiky s cílem očistit a zlepšit politiku. Říkalo si Věci veřejné,“ informoval Gazdík.

Korte lituje zavedení přímé volby prezidenta

I Daniel Korte (TOP 09) tvrdí, že tříletá zkušenost mezi poslanci mu přinesla mnohá přátelství. Jak ale dále uvedl, lituje toho, že se mu nepodařilo přesvědčit kolegy, aby nehlasovali pro přímou volbu prezidenta.

ParlamentníListy.cz oslovily i další končící poslance a poslankyně, mimo jiné Kristýnu Kočí, Pavla Béma, Miroslavu Němcovou nebo Jiřího Paroubka. Na dotazy však do uzávěrky textu nereagovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…