V boji o šéfa klubu ČSSD by se mohl střetnout Tejc se Zaorálkem

29.10.2013 12:33

Někdejší předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Jeroným Tejc, který v současném stranickém sporu podporuje statutárního místopředsedu Michala Haška, bude mít při dnešní volbě šéfa poslanců pravděpodobně protikandidáta. Tím by se podle některých straníků mohl stát místopředseda Lubomír Zaorálek, který je zastáncem předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. Někteří čerstvě zvolení poslanci ale požadují dohodu na kompromisním kandidátovi.

V boji o šéfa klubu ČSSD by se mohl střetnout Tejc se Zaorálkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zaorálek, Tejc a Sobotka

"Já vidím volbu Jeronýma Tejce jako naprosto logickou volbu," řekl v neděli v rozhovoru s ČTK Hašek. "Jednak si myslím, že Jeroným Tejc v minulých letech ukázal, že tu práci předsedy klubu ... dělá dobře, a když se podívám doleva doprava, nevidím tam v tuto chvíli jiné lidi, respektive nevidím důvod, proč by někdo jiný než Jeroným Tejc měl být předsedou poslaneckého klubu," dodal o muži, který dnes ČTK svou kandidaturu potvrdil.

Kdo ví, kde má stát v ČSSD

Pro řadu sociálních demokratů ale bude Tejc pravděpodobně těžko přijatelný. "Já jsem přesvědčena, že v tuto chvíli by tam měl být někdo, v čele toho poslaneckého klubu, kdo bude mít obecnou autoritu, kdo nebude ten klub rozdělovat," uvedla místopředsedkyně strany Alena Gajdůšková. Zaorálek je podle ní dost zkušený, aby takovou úlohu mohl zvládnout.

"Já myslím, že poslanecký klub musí velice zvážit všechna personální opatření, která bude dělat, a jeho jednání by mělo pomoci stabilizovat situaci v sociální demokracii," nechal se slyšet místopředseda strany Martin Starec, který se stejně jako Gajdůšková při nedělním hlasování předsednictva ČSSD postavil za Sobotku. Navrhne prý každého, "kdo ví, kde má stát v sociální demokracii". Na otázku, zda to ví Zaorálek, pak vyjádřil přesvědčení, že to ví velmi dobře.

"Pro mě je to jméno, já bych proti němu neměl žádné námitky, stejně jako si umím představit celou řadu dalších členů našeho poslaneckého klubu, kteří by to mohli být klidně také," vyjádřil svůj pohled na věc senátor Jiří Dienstbier, který je velkým zastáncem současného předsedy ČSSD. "Pokud mají alespoň trochu pudu sebezáchovy, tak by takového podrazáka, jako Jeroným Tejc, volit neměli svým předsedou," dodal.

Ukáže se Sobotkova síla

Ani Zaorálek, ani Sobotka dnes na dotaz ohledně vedení poslaneckého klubu nereagovali. Někteří poslanci ale vyjádřili přesvědčení, že by bylo nejrozumnější, pokud by se obě křídla v ČSSD dohodla na kompromisním kandidátovi, který by dostal velkou podporu. Jiní si ale zase nejsou jistí, zda taková osobnost vůbec existuje. Volba předsedy poslanecké frakce podle nich ukáže, jakou má stranický šéf Sobotka podporu.

Na nedělním jednání předsednictva ČSSD, která ve volbách se ziskem 20,5 procenta hlasů zůstala daleko za očekáváním, ho k odchodu vyzvalo 20 členů širšího vedení strany, 13 se postavilo za něj. Sobotka ale odejít odmítl a jednání označil za pokus o puč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…