Varování z Hradu: V druhém pokusu nejspíš dojde na Němcovou

11.07.2013 17:05

Pokud úřednický kabinet Jiřího Rusnoka nezíská ve sněmovně důvěru, pověří prezident Miloš Zeman sestavením vlády dosavadní předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS). Tento scénář označil v rozhovoru pro on-line deník Týden.cz za pravděpodobný kancléř hlavy státu Vratislav Mynář.

Varování z Hradu: V druhém pokusu nejspíš dojde na Němcovou
Foto: spoz.cz
Popisek: Vratislav Mynář

Ačkoli šéf ČSSD Bohuslav Sobotka prohlásil, že je připraven na případné pověření k sestavení vlády, podle Mynáře tato varianta není příliš pravděpodobná. "Víte co, jsou tři možnosti. Ale těžko předpokládat, že to dá panu Sobotkovi, protože ten šanci na 'stojedničkovou' podporu poslanců má ještě menší než pravicová vláda," uvedl pro Týden.cz.

"Když vidím, pod jakým mediálním tlakem se pan prezident nachází a pod jakou mediální masáží - až bych možná řekl vydíráním ze strany koaličních politiků - pan prezident je... Říkají, jak pan prezident porušuje ústavní zvyklosti a jak si pan prezident vytváří prezidentský systém. Pan prezident to bude muset důkladně zvažovat a v tomto případě by bylo jednodušší, když by sociální demokracie v sobě našla toho spasitele pro národ a dala důvěru Rusnokově vládě," dodal kancléř.

Rusnokova vláda je lepší než návrat pravice

Část ČSSD neformálně vedená jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem už obrátila a zvažuje vyjádřit důvěru Rusnokově vládě. Prý proto, že tato varianta je lepší než návrat vlády trojkoalice. Stejně si tento názorový obrat vysvětluje i Mynář. "Motiv je naprosto jednoduchý. Pokud to sociální demokracie neudělá, pokud bude myslet jen na sociální demokracii a ne na občany této republiky, tak se jí tato krátkozrakost vymstí. Postaví pana prezidenta do role, že pokud neprojde Rusnokova vláda, bude muset v tom druhém kole velmi zvažovat, jestli to nedá paní Němcové v případě, že koalice bude mít stále těch 101 hlasů, jak deklaruje," uvedl.

Nyní je prý vše v rukou sociální demokracie. "Já se moc přimlouvám za to, aby sociální demokracie podpořila Rusnokovu vládu. Je to daleko menší zlo, než je návrat pravicové vlády," prohlásil Mynář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…