Ve stranách i sněmovně se bude jednat o cestě k předčasným volbám

08.08.2013 6:34

Politické strany budou dnes od rána jednat o situaci poté, co úřednická vláda Jiřího Rusnoka nezískala důvěru sněmovny. Rozpadla se totiž zároveň dříve deklarovaná "stojedničková" většina bývalé koalice a země zřejmě míří k předčasným volbám.

Ve stranách i sněmovně se bude jednat o cestě k předčasným volbám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Do sněmovny se na galerii pro veřejnost přišlo podívat nezvykle mnoho lidí

Kvůli jednáním o mimořádné schůzi, na které by se dolní komora rozpustila, se ráno sejde také vedení sněmovny a poté i grémium s předsedy poslaneckých klubů. Dnes nebo v nejbližších dnech podá Rusnokova vláda demisi.

U faktického rozpadu koalice ODS, TOP 09 a LIDEM stáli dva poslanci ODS Tomáš Úlehla a Jan Florián, kteří v rozporu s postojem strany nehlasovali proti Rusnokově vládě, oba již byli vyloučeni z klubu, zřejmě budou muset opustit i stranu. Vedení občanských demokratů se schází v 08:00, o půl hodiny dříve zasedne také Grémium ČSSD.

Schůze sněmovny pokračuje

Nynější schůze dolní komory má pokračovat od 11:00. Poslanci by dnes mohli schvalovat návrh na zrušení kontroverzní sKarty, předlohy o zpřísnění boje s nelegálním alkoholem a normu o omezení podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů. Na programu schůze jsou dvě desítky předloh. Není ale jasné, které z nich ještě budou kvůli nové situaci na politické scéně projednávat.

Na schváleném programu schůze je také Senátem vrácený návrh katastrálního zákona a poslanci by měli rozhodovat rovněž o návrhu na vydání státních dluhopisů za celkem 157 miliard korun. Několik dalších předloh v závěrečném schvalování reaguje na rekodifikaci soukromého práva, zejména na již dříve schválený nový občanský zákoník, který má platit od ledna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…