Vedení ČSSD dnes bude jednat o volbách a politické situaci

22.06.2013 6:40

Ústřední výkonný výbor ČSSD se dnes sejde v Praze, aby projednal přípravu strany na sněmovní a komunální volby i aktuální politickou situaci. Do obecních zastupitelstev i sněmovny by měli voliči volit až v příštím roce. Není ale vyloučeno, že politici kvůli současné vládní krizi zvolí jako řešení předčasné volby do sněmovny ještě v letošním roce.

Vedení ČSSD dnes bude jednat o volbách a politické situaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: V hotelu Olšanka zasedal ÚV ČSSD. Šéf ČSSD Sobotka zatím neprozradil složení nové stínové vlády

Předčasné volby prosazuje především právě ČSSD, zatímco strany vládní koalice se spíše snaží dohodnout na dalším vládnutí do řádných voleb. Podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce by předběžný termín pro takové hlasování mohl být někdy mezi 15. a 20. červencem, tak, aby se pak předčasné volby mohly konat v září či na počátku října.

Omezení kumulace funkcí u sociálních demokratů

Ústřední výkonný výbor strany dnes také bude projednávat vnitrostranický řád přípravy na volby, sněmovní i komunální. Řád má stanovit například principy výběru kandidátů i harmonogram jednotlivých stranických konferencí.

Výbor také projedná páteční návrh předsednictva ČSSD, které chce omezit kumulaci funkcí u poslanců strany. Pokud návrh projde, budou nově zvolení poslanci, kteří již zastávají vysokou funkci na úrovni měst či krajů, muset do půl roku od zvolení učinit rozhodnutí, kterou ze svých funkcí si ponechají. Podle šéfa strany Bohuslava Sobotky je totiž poslanecký mandát "práce na plný úvazek".

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…