Veteráni drsně zúčtovali s knížetem: Je to parazit. Škodil vlastním lidem!

07.08.2013 16:51

ROZHOVOR Parazit, pijavice, vlastizrádce. Tak silná slova směřují váleční veteráni na adresu exministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09). ParlamentnímListům.cz se dva z nich svěřili, že bylo načase, aby došlo na postu šéfa české diplomacie k výměně.

Veteráni drsně zúčtovali s knížetem: Je to parazit. Škodil vlastním lidem!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg vchází do sněmovního sálu

Na otázky týkající se ochrany českých národních zájmů, postavení prezidenta Miloše Zemana i budoucnost českého průmyslu a jeho exportních možností, se naše redakce zeptala „pouští krysy“ a „nebezkého jezdce“ plukovníka Pavla Vranského (PV) a experta ČSBS Jana Kuxe (JK).

Jak hodnotíte fakt, že garantem české zahraniční politiky a ochráncem národních zájmů v zahraničí už není Karel Schwarzenberg, který opakovaně – i během své prezidentské volební kampaně- proslul jako zastánce tzv. sudetských Němců a jejich nároků na návrat?

JK: Hodnotím to jednoznačně jako velkou úlevu, protože Schwarzenberg, ten Kalouskův cvičený medvěd, byl a je pijavicí a parazitem, který naše národní české zájmy oslaboval. Řada jeho kroků byla dokonce v rozporu se zájmy a vůbec se samotnou existencí České republiky.

PV: Pan ministr Schwarzenberg nebyl dobrým ministrem. A to hned z více důvodů. Za prvé, sám jako starý člověk- a i když jsem ještě tělesně a mentálně naprosto v pořádku- vím, že rozhodování a reakce i paměťové schopnosti starých lidí jsou poněkud pomalejší. Proto bych si nikdy netroufal přijmout jakékoliv exponované místo. Tento svůj handicap zřejmě pan Schwarzenberg neuznal. Dosvědčovalo to i jeho chování v parlamentu (opakované spaní v přímém přenosu- pozn. redakce) které trapně a lživě kryl vyjádřeními, že ho nezajímá nezáživná opakující se rétorika. Tím se i diskvalifikoval jako politik i jako člen vlády.

Za druhé, jeho životní šlechtický osud ho automaticky kvalifikoval ke kosmopolitismu se silným příklonem k německým státům. Konkrétně k Rakousku s nostalgií k Rakousko-Uherskému mocnářství a samozřejmě k Německu. Tím mu nikterak nepodsouvám sympatie k německému fašismu, avšak takové myšlenkové zaměření mu zároveň znemožňuje, aby účinně hájil národní zájmy České republiky. Tyto skutečnosti se plně umocnily a ukázaly během jeho pobytu v zahraničí za komunistického režimu, kde hrál do noty bývalým československým občanům německé národnosti. Tím myslím takzvané sudetské Němce, ale tento nesprávný název nerad používám. Tuto svou orientaci neskrýval a v řadě případů i explicitně vyjádřil.

Dojde podle vás pod novým vedením ministerstva zahraničních věci a s novou hlavou státu k lepší ochraně národních zájmů České republiky? A jaké to podle vás jsou?

JK: Prezident Miloš Zeman je svým osobním charakterem nepochybně jasným vlastencem, který bude - a již to tak i činí- jasně a průhledně hájit zájmy nás občanů. Co se týče jmenovitě národních zájmů, patří k nim nepochybně v daném okamžiku suverenita státu a její ekonomika v zahraničí. A také pevně doufám, že i pravdivý výklad našich dějin, který dnes ve státě nepochybně chybí a který umožňuje, aby takzvaní sudetští Němci z podpory řady institucí v Německu a Rakousku korumpovali údajně české novináře, údajně české historiky, údajně české umělce a bohužel i falešné české politiky tak, aby pro ně vytvářeli auru ublíženosti, nevinnosti a zároveň špinili vlastní zemi, vlastní národ i své předky, včetně prezidentů Masaryka a Beneše.

PV: Z toho, co jsem už řekl, jasně vyplývá, že politik více spjatý s českým národem a jeho státem by měl -pokud má příslušnou erudici- být lepším ministrem zahraničí. To současný ministr zahraničních věcí Jan Kohout tento předpoklad jistě splňuje. Z některých poznámek jak samotného ministra, tak i prezidenta lze předpokládat širší orientaci na ty části světa, kde jsme se angažovali v minulosti, a tak s ohledem na naše exportní zaměření průmyslu padnou zábrany k lepšímu propojení zahraniční politiky s ekonomickými zájmy státu. Tomu dosud bránila řevnivost mezi ministerstvy zahraničí a průmyslu, kterou ministr Schwarzenberg zřejmě podporoval.

Nedílnou součástí české zahraniční politiky, tak jak vyplývá ze smlouvy uzavřené mezi ministerstvem zahraničních věcí a ministerstvem průmyslu, je přímá podpora našich zastupitelských úřadů českým exportérům a podnikům, aby tak byla mimo jiné snížena naše ekonomická závislost na Německu. Řada komentářů nás už dnes dokonce označuje za znovu vytvořený německý protektorát. Byla podle vás chyba, že se k tomuto kroku diplomatické ekonomie nepřistoupilo už dříve, za Schwarzenbergova vedení? Nebo toto opatření nebylo zapotřebí?

JX: Schwarzenbergovy postoje byly jen a jen jeho osobními postoji. Rozhodně nebyly v souladu s myšlením lidí, kteří nevěřícně a nesouhlasně kroutili hlavou nad jeho výlevy, kterými šel proti krajanům- Čechům – a to nejen v obecné rovině, ale i prakticky. Chybou předchozího prezidenta republiky Václava Klause bylo to, že mu to nikdo do očí neřekl. Schwarzenberg si prostě dělal, co chce, a to jen křišťálově čistě umocňovalo fakt, že myšlení českých lidí ho nezajímalo. Nebo je neznal. Byl nejvyšší čas tuto skutečnost zastavit! Jeho žoviálnost se nám hrubě nevyplatila, protože zájmy a autorita České republiky v zahraničí za jeho působení velmi, velmi utrpěla.

PV: Z mých předchozích odpovědí jasně vyplývá, že podle mého názoru to chyba byla. Protože 80procentní závislost na sousedním Německu není pro naši ekonomiku zdravá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…