Víme, jak na kongresu ODS můžou skončit Němcová, Pospíšil a další vlivní ódéesáci

16.01.2014 14:05

Kongres ODS už je za dveřmi. Proběhne tuto sobotu a v neděli v olomouckém hotelu Clarion. ParlamentníListy.cz zjišťovaly, co by se mohlo na kongresu dít.

Víme, jak na kongresu ODS můžou skončit Němcová, Pospíšil a další vlivní ódéesáci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová na tiskové konferenci

Stále platí, že zvolení Petra Fialy předsedou ODS se bere jako hotová věc. Velká neznámá jsou ale místopředsedsedové strany. Stále více se začíná hovořit o tom, a nálada ve straně posouvat k tomu, že by ze současného vedení ODS neměl být už nikdo zvolen.

Vykopnout bývalé vedení do stínové vlády

Z nynějších místopředsedů nebudou svůj post obhajovat Pavel Blažek, Tomáš Chalupa a první místopředseda Martin Kuba. Ze současného vedení kandidují do vedení jen Jiří Pospíšil na prvního místopředsedu a Miroslava Němcová na předsedkyni strany. Němcová je však bez šance a uvedla, že na místopředsedkyni kandidovat nebude, čili reálně z minulého vedení zůstává v boji pouze Pospíšil.

Podle informací ParlamentníchListů.cz Martin Kuba nekandiduje do vedení strany i s tím příslibem, že by se měl stát stínovým ministrem či mluvčím ODS pro oblast průmyslu. Aby nebyl v novém vedení již nikdo z toho starého, tak by něco podobného mohlo platit i pro Pospíšila. ODS by se ho elegantně „zbavila“ tím, že byl by mluvčím ODS pro spravedlnost.

Pokud by nekandidoval nikdo z nynějšího vedení, byl by to důstojný „exit“ i pro Miroslavu Němcovou, která by pak dle informací redakce na post předsedkyně nekandidovala a ušetřila by si patrně poměrně drtivou porážku ve volebním klání.

Budou se měnit stanovy?

Je pak otázkou, jak by kongres bral šéfa europoslanců ODS Jana Zahradila. Ten totiž sice byl členem minulého Grémia ODS, ale ne kvůli tomu, že byl místopředsedou, ale z titulu funkce předsedy europoslaneckého klubu ODS. Podobně jako byl členem vedení ODS z funkce předsedy senátorského klubu Jaroslav Kubera.

Podle informací redakce to směřuje k tomu, že na kongresu by měly nejprve zaznít projevy kandidátů do vedení a pak by se mělo zvolit vedení. Politická debata by proběhla v neděli. To by ale kolidovalo se snahou změnit stanovy ODS v tom smyslu, že by se snížil počet místopředsedů či počet členů Výkonné rady ODS, případně že by výkonnou radu nahradilo jakési shromáždění předsedů regionů, které se neformálně scházelo již za Petra Nečase.

Snížení počtu členů vedení dlouhodobě prosazuje senátor Jaroslav Kubera. Senátorský klub ODS dokonce přijal usnesení, ve kterém trvá na sníženém počtu místopředsedů ODS ve formátu předseda, 1. místopředseda a dva místopředsedové, a senátorský klub ODS oproti scénáři, který se nyní zdá pravděpodobný, považuje za nezbytné, aby před volbami do vedení ODS proběhla politická diskuse o dalším směřování ODS. Pokud by se nejprve volilo vedení, bylo by možné snížit počet členů vedení až s platností pro příští volební kongres.

Zahradil přijatelný, ale je v Bruselu

Připomeňme jen, že pokud jde o Edvarda Kožušníka, tak se hovoří o tom, že svou „kandidaturou“ si chce udělat před sestavováním kandidátky do Evropského parlamentu a před eurovolbami „reklamu“.

Zahradil zase nemá nominaci Prahy, ale jak bylo řečeno, na letošním kongresu nebudou hrát patrně dohody regionů až takovou roli jako v minulosti. Nominaci pražské ODS na místopředsedu má Bohuslav Svoboda, ten však dle informací redakce nemá šanci uspět na Moravě.

Podporu moravských delegátů by mohl získat právě Jan Zahradil. Morava bude mít zastoupení v postavě Petra Fialy, čili nebude takový tlak mít prvního místopředsedu z Moravy. Zahradila hendikepuje to, že je v Bruselu.

Tlačenice na místopředsedy

U Pospíšila je poněkud problém, že je jakýmsi „Jiřím Dienstbierem ODS“, tedy je populární u veřejnosti, ale není moc populární u členské základny. Bývá mu vyčítáno, že mediálně hraje jen na svou vlastní popularitu, a to i na úkor ODS.

Na posty řadových místopředsedů je velký nával a situace je poměrně nepřehledná. Mohli by být případně zvoleni europoslanec Evžen Tošenovský, europoslanec Oldřich Vlasák, politolog a místopředseda olomouckého regionu Petr Sokol, bývalý mluvčí ODS Martin Kupka, poslanec Martin Novotný, senátor Miloš Vystrčil či Alexander Bellu z Prahy 3. Mohou přijít i další nominace z pléna a o post řadových místopředsedů se mohou utkat ti, kteří neuspěli ve vyšším „levelu“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…