Vyšplouchnutí lidovci, místo nich k veslu Okamura? Víme více o převratném vývoji

13.11.2013 12:25

Zatím to vypadalo na společný vládní projekt ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Andrej Babiš se ale ostře opřel do lidovců a nevyloučil, že by vládu mohl místo lidovců podpořit Úsvit. Zjišťovali jsme blíže, jak se situace vyvíjí.

Vyšplouchnutí lidovci, místo nich k veslu Okamura? Víme více o převratném vývoji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

„Lidovci mají problém s mou lustrací, někteří naši členové zase mají problém, že KDU-ČSL financuje přítel Františka Mrázka pan Luděk Sekyra. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek nebyl v médiích ani schopen říci, kolik milionů jim dal. Doufám, že zprůhlední své financování. Bylo by špatné, kdyby byly strany řízené ze zákulisí,“ sdělil Právu Babiš.

Babiš tak narážel na to, že zastřelený podnikatel pomáhal Luďku Sekyrovi v koupi stavební společnosti IPS a lobboval tehdy za něj (seznam lidí, které ovlivňoval František Mrázek, zdroj Jaroslav Kmenta).

Tomio Okamura má stejný počet poslanců jako lidovci

Na dotaz, co říká na možnost vzniku menšinové vlády ČSSD a ANO s podporou Úsvitu, odpověděl: „Tomio Okamura má stejný počet poslanců jako lidovci. Naši experti budou analyzovat jeho zákon o obecném referendu.“

ParlamentníListy.cz oslovily lidovce, co říkají na vyjádření šéfa ANO Andreje Babiše, i sociální demokraty a poslance Úsvitu, zda by pro ně společný projekt ANO, ČSSD a Úsvitu byl přijatelný.

Lidovci připouští odchod do opozice

„O panu Babišovi jsem nikdy neřekl nic špatného. Pan Sekyra dal dary transparentně na účty. Jistě i pan Babiš se v minulosti setkal s kontroverzními lidmi. Vždy jsem říkal, že můžeme být nahrazeni jiným subjektem. Naposledy jsme to zmínili včera na brífinku s ČSSD,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Podobně hovoří i lidovecká místopředsedkyně Klára Liptáková: „Nebudu předbíhat události ve stylu ´co kdyby´. Včera zaznělo, že jsme připraveni akceptovat podle vývoje kteroukoli ze tří variant, tedy připouštíme i možnost, že skončíme v opozici.“

„Jistě, lustrační osvědčení má stále svůj význam a je důležité. O tom, co píšete, mi není nic známo,“ reagoval poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

„Že vláda může být bez nás, to víme, a peníze od Sekyry lze jistě dohledat v účetnictví KDU-ČSL,“ uvedl senátor KDU-ČSL Jiří Čunek.

KDU-ČSL má totiž tři základní alternativy své budoucnosti. První je, že bude v koaliční vládě s ČSSD a ANO, druhou je, že ANO i KDU-ČSL podpoří jednobarevnou vládu ČSSD a třetí možností je opozice.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Gajdůšková preferuje spolupráci s KDU-ČSL

Místopředsedkyně ČSSD a místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková, která je členkou vyjednávacího týmu ČSSD, se ale postavila za spolupráci s KDU-ČSL.

„Jednáme s ANO a KDU-ČSL a jde nám o stabilní vládu, která splní to, co od ní lidé očekávají – hospodářské oživení, zaměstnanost, řešení problémů zdravotnictví, omezení korupce. To je splnitelné nejlépe v sestavě ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Tento týden jednají experti stran. Příští týden bude další kolo mezi vyjednávacími týmy. Připravit je potřeba společné jednání. Není zatím důvod tento postup měnit,“ řekla ParlamentnímListům.cz Gajdůšková.

Okamura jako krajní řešení, když budou lidovci zlobit

Podle poslance ČSSD Richarda Dolejše by byl pro stabilitu země nejlepší model standardní většinové vlády: „Z povolebního guláše se jeví stále za nejprůchodnější varianta koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Současné jiskření a emoce vytěsňují zdravý rozum, který se brzy přihlásí o slovo. Je například nesmyslné si myslet, že KDU-ČSL dlouho vydrží se svým lpěním na zakonzervování skandálních a nespravedlivých církevních restitucích. Tento přístup nikam nevede a je třeba hledat cestu k průchodné revizi tohoto neuvěřitelného majetkového přesunu. Pokud budou neústupní, a to i v jiných oblastech, tak menšinová vláda může být také alternativou.“

Dolejš ale míní, že vláda postavená na podpoře pluralistického Úsvitu by byla velmi nestabilní, neměla by dlouhé trvání a hrozily by předčasné volby. U nich je nebezpečí, že by mohly vyvolat další nestabilitu a chaos ve společnosti i ekonomice. „Z tohoto hlediska menšinovou vládu tolerovanou Úsvitem vůdce Okamury považuji za krajní řešení. O to větší odpovědnost mají vyjednávači třech stran. Věřím, že dají prostor rozumu a svou misi nakonec zvládnou a přispějí ke stabilitě naší země, což od nich občané očekávají,“ vysvětlil Dolejš.   

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Úsvit podpoří takovou vládu, která podpoří jeho zákon o referendu bez výjimek

Předseda Úsvitu Tomio Okamura na dotaz redakce ohledně možné podpory vlády ČSSD a ANO ze strany Úsvitu ParlamentnímListům.cz řekl, že oficiální stanovisko od ANO neobdrželi. Stále platí, že Úsvit do vlády nepůjde, ale podpoří vznik a důvěru takové vládě, která podpoří jeho návrh zákona o obecném referendu bez výjimek. Tento hotový návrh Úsvitu experti ANO zatím studují. Ve čtvrtek bude jednat za Úsvit Okamura a Jaroslav Novák s ČSSD, zastoupenou Bohuslavem Sobotkou a Lubomírem Zaorálkem a zákon o referendu prosazovaný Úsvitem bude též bodem jednání.  

Úsvit se ve středu také sešel se zástupci KSČM, se kterou se v principu, nikoli zatím v detailech, shodl na debatě o společné podpoře zákona o referendu, novele zákona o exekutorech, neboť nynější stav považuje Okamura za státem posvěcenou lichvu, kdy exekutoři fakticky mohou zabavit majetek člověka, který nic nedluží. Dále se Úsvit shodl s KSČM na tom, že je potřeba prosadit zákon o majetkových přiznáních: „Jsem rád, že KSČM má chuť se o těchto třech věcech s námi bavit dále. A nemá smysl politikařit. Podporu pro dobré zákony budeme hledat u všech. Už jsme jich předložili pět a chceme už začít pracovat na plénu.“   

Poslancovi Úsvitu Karlu Pražákovi by se taková možnost, tedy že by Úsvit umožnil vládu ANO a ČSSD, líbila. „Moji voliči a přátelé, kteří se rozhodli pro Úsvit, tuto myšlenku podporují. Já osobně budu respektovat rozhodnutí poslaneckého klubu Úsvitu,“ sdělil ParlamentnímListům.cz.

„Je to pro mě překvapivé. Nic o tom nevím, neboť jednání začínají a naši vyjednávači byli postaveni před zásadní věc, o které budeme informováni na klubu v úterý. Co však mohu říci dnes, je, že mě vyjádření pana předsedy KDU-ČSL připadají, slušně řečeno, nepatřičná. Strana, která měla nejméně procent ze sněmovních stran, by se měla chovat skromněji,“ míní poslanec Úsvitu Jiří Štětina.  

„Neřešíme vnitřní otázky druhých stran. Pokud mohou prosadit demokracii, tedy právo občanů mít vrcholnou pravomoc, pak takovou vládu nebo koalici podpoříme,“ říká poslanec Úsvitu Marek Černoch.

„Tuto informaci jsem se dozvěděla pouze z médií, takže netuším, nakolik tento výrok myslel pan Babiš vážně. Úsvit má stanoven vyjednávací tým a bude nás o stavu vyjednávání informovat,“ uvedla poslankyně Úsvitu Jana Hnyková.

Další hlasy z ČSSD

„Na otázku, s kým utvořit koalici, by měla odpovědět jednání o programu budoucí vlády. Jednoznačně musíme preferovat takové partnery, se kterými se nám podaří prosadit více z našeho programu,“ říká dosavadní předseda poslaneckého klubu ČSDD Jeroným Tejc.

„Já myslím, že je předčasné dělat závěry. Vyloučeno není téměř nic. Je třeba respektovat vůli voličů, kteří rozhodli,“ říká poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Opravdu? To snad ne. Někdy méně je více. I slov. Pak to ale je otázka pro náš nový vyjednávací tým. Já jsem jen oranžový pěšák. Nedávno lid, mnozí politologové i média striktně požadovali po ČSSD jednu hlavu a hlavně jeden názor. Smím-li tedy vůbec ještě za sebe: ten nápad se mi ani za mák, lhostejno z kterého koncernu, nelíbí. Negativní lustraci bych také rád viděl. U lidí řídících stát je to samozřejmost, ne?“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Je věcí vedení ČSSD, jak se rozhodne,“ reagoval místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD.

Úsvit by nebránil změně církevních restitucí

V obratu Andreje Babiše by mohly hrát roli církevní restituce. KDU-ČSL toto téma považuje za uzavřené, zatímco ČSSD chce zákon o vyrovnání státu s církvemi výrazně revidovat a ANO se změně zákona také nebrání. Babiš má také s Okamurou zatím poměrně korektní vztahy.

Babiš v poslední době vyrovnání ostře kritizoval. Roli můžou hrát dva faktory: Spolupráce s Úsvitem by odšpuntovala záležitost s církevními restitucemi a bylo by to vstřícné gesto vůči ČSSD, která bude muset nejspíš ustoupit ve věci daní. Rovněž elektorát Andreje Babiše není církevním restitucím nakloněn a kdyby se proti nim ANO nepostavilo, mohlo by ztratit preference v podpoře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…