Zahradil varuje: Ze zkušenosti vím, že by nebylo dobré dát všechnu moc ČSSD

16.08.2013 19:50

Občanská demokratická strana navrhne přerušení schůze o rozpuštění sněmovny až do 3. září. Svoje rozhodnutí obhajuje tím, že chce počkat na to, až Senát schválí zákony, které nyní sněmovna projednala. Stejný důvod uvedl i europoslanec Jan Zahradil (ODS). „Nedělal bych z toho až takové drama. Chtěli jsme rozjednané zákony schválit tak, že bude zcela jasné, že platí, nebo ne,“ poznamenal v pořadu Interview na ČT 24.

Zahradil varuje: Ze zkušenosti vím, že by nebylo dobré dát všechnu moc ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil

Premiér Jiří Rusnok před pár dny prohlásil, že legislativní procesy jednotlivých zákonů nebudou narušeny, protože se bude využívat takzvaný institut zákonných opatření. Zahradil však tento způsob projednávání zákonů nepovažuje za ideální řešení. „Bylo by dobré, kdyby zákony byly schváleny nejběžnější metodou, tedy oběma komorami,“ pronesl.

Celý spor o to, zda hlasovat pro rozpuštění sněmovny, či nikoliv, označil jako bouři ve sklenici vody. Občanští demokraté prý jen chtěli mít jistotu, že projednávané zákony nespadnou pod stůl. „Zbytek sněmovny je ale hladový po rozpuštění. Tak uvidíme, jak dopadne úterní hlasování,“ povzdechl si europoslanec.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Návrh ODS na odložení hlasování o osudu dolní komory Parlamentu považuje z ústavního hlediska za nejčistší cestu. Jen je prý škoda, že ostatní strany takový názor nesdílí. Zadoufal alespoň, že současná vláda v demisi nebude přijímat příliš mnoho zákonných opatření.

ČSSD by neměla mít v rukou všechnu moc

Místopředsedkyně strany a zároveň předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová se nechala slyšet, že v případě rozpuštění sněmovny nastane doba absolutní moci Miloše Zemana. A ani Zahradilovi se budoucí politický vývoj příliš nezamlouvá. Podle jeho názoru by totiž politická moc po pádu sněmovny přešla do rukou ČSSD. Narážel tak na skutečnost, že prezident je bývalý lídr ČSSD a většina senátorů zastupuje také tuto stranu. „Musím se přiznat, že po jistých zkušenostech mám pochyby o tom, že by bylo dobré mít všechnu moc v rukou sociálních demokratů,“ dodal.

Předčasné volby možná budou 25. a 26. října a průzkumy příliš ODS nefandí. Možnost, že by se strana vůbec nedostala do sněmovny, si ale Zahradil vůbec nepřipouští. „ODS je strana s více než dvacetiletou historií, nedovedu si představit, že by nepřekročila pětiprocentní hranici, i když se nyní nachází ve složité situaci,“ míní.

Ve volbách podle jeho názoru sehraje klíčovou roli právě Němcová. „Symbolizuje tu tvář ODS, tu slušnou, klidnou tvář nezatíženou skandály nebo kostlivci ve skříni. Na lidech musíme postavit svou volební kampaň,“ sdělil s tím, že očekává právě ji jako volebního lídra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…