Zapálili jim barák i stodolu a otrávili dobytek. Schwarzenberg hubuje poslance ČSSD kvůli Ukrajině a Kosovu

23.01.2014 16:05

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz zareagoval na ostrou kritiku, která se na něho kvůli názoru na dění v Ukrajině sesypala od sociálnědemokratického poslance Jaroslava Foldyny. Schwarzenberg se navíc bránil, že nezná situaci v Kosovu. O zabíjení Srbů ze strany Albánců prý také ví.

Zapálili jim barák i stodolu a otrávili dobytek. Schwarzenberg hubuje poslance ČSSD kvůli Ukrajině a Kosovu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Vše začalo slovy Karla Schwarzenberga o tom, že je otřesen nejnovějšími událostmi z Kyjeva, kdy byli zabiti tři protivládní demonstranti a že jde o bezohledný a krutý zásah bezpečnostních složek Ukrajiny.

Foldyna poté v obsáhlém komentáři pro server ParlamentníListy.cz vyjádřil ostrý nesouhlas s jednostranným vnímáním ukrajinské situace a připomněl vztah Schwarzenberga k problematice Kosova.

Foldyna odmítl být spojován s názory předsedy „svého“ výboru

„Jsem velice překvapen, že pana Schwarzenberga šokují mrtví na Ukrajině, když ho nešokovali mrtví Srbové v Kosovu, když ho nešokovalo, že se tam prováděli násilné transplantace lidských orgánů a uznal Kosovo. Jeho nešokuje to, že demonstranti na Ukrajině polévají policisty benzinem a zapalují je,“ řekl Foldyna ve čtvrtek ráno ParlamentnímListům.cz.

Anketa

Které velmoci věříte nejvíce?

10%
87%
3%
hlasovalo: 252890 lidí

Dále dodal, že ho šokuje, jak Karel Schwarzenberg aktivně rozeštvává lidi na Ukrajině a vměšuje se do vnitřních záležitostí Ukrajinců. „Když někam Karel Schwarzenberg jede, měl by mluvit jako občan Schwarzenberg a ne jako předseda zahraničního výboru Parlamentu. Já jako člen tohoto výboru jsem pak spojován s jeho názory a to odmítám,“ konstatoval poslanec ČSSD.

Měli se nechat policisté zapalovat a mlátit?

Výše vyjádřené postoje exministra zahraničí prý jen podporují vznik agresivních situací. „Mně se také nelíbí, když tam mlátí lidi, ale vidím i druhou stránku věci. To si mají policajti nechat líbit, jak do nich hází petardy, mlátí je a hází na ně zápalné lahve? Co čekají? Přece se policisté nenechají zabít. Schwarzenberg těmito oportunisticko-ideologickými postoji podněcuje nenávist a postupoval takhle v Jugoslávii i jinde. Jeho vždycky šokovali ti druzí mrtví, jedná selektivně. Že byly lidem násilně odebírány orgány, to mu bylo jedno. Aby tento politik reprezentoval ČR a Parlament, je naprosto absurdní,“ dodal Jaroslav Foldyna.

Předseda opoziční TOP 09 a šéf sněmovního zahraničního výboru Karel Schwarzenberg následně na základě SMS dotazu redakci ParlamentníchListů.cz telefonoval a ochotně na celou věc reagoval.

Viděl jsem srbské i albánské zločiny, řekl kníže

„Co se týká Kosova, býval jsem tam už v osmdesátých letech a viděl jsem zvěrstva, která se děla z obou stran. Potkal jsem se s nebohými srbskými sedláky, kteří byli vyhnáni albánskými sousedy, již jim zapálili stodolu, barák a otrávili dobytek a podobně. Viděl jsem Albánce, kteří byli hnaní jugoslávskou tajnou policií, ty jizvy na zádech byly opravdu obrovské. Zažil jsem srbské studenty, když tam otevřeli univerzitu,“ vzpomínal Schwarzenberg.

Obě strany se podle jeho slov chovaly velice nešťastně a mrtví byli na obou stranách. „To vím velmi dobře. Pan Foldyna mi nemá co vyprávět a tvrdit mi, že bych zavíral oči nad zvěrstvy jedné strany,“ nesouhlasil předseda TOP 09.

Schwarzenberg: Doporučuji panu Foldynovi otevřít oči

„Co se týče Ukrajiny, tam demonstrace probíhají opravdu dlouho, a když se je silové složky snaží rozehnat, tak vždycky dojde k tvrdým střetům. Samozřejmě se to v tomto případě také dělo. Musíme nicméně zaznamenat, kdo zabíjel první, to je kvalitativní rozdíl a až potom po nich házeli kameny a tak dál. Musíme také vnímat, jakým násilím silové složky proti demonstrantům, kteří tam už dva měsíce jsou, zasáhly. Doporučuji panu poslanci Foldynovi, aby také trošku otevřel oči. Dokonce kdyby se tam podíval, bylo by mu to docela jasnější. Srovnávat to se situací na Balkánu je poněkud lehkovážné,“ sdělil.

Schwarzenberg pak uvedl, že fotografie, na kterých by demonstranti mlátili řetězy policisty, neviděl. Internetem se přitom už několik týdnů šíří videozáznam, kde jsou tyto útoky patrné. „Ani nevím, co dělali ti policajti před tím. Rozumějte ale, když vládní strana nezačne dialog ani potom, co tam jsou stotisícové demonstrace, mohla očekávat, jak se to bude vyvíjet. Masaryk správně řekl, že demokracie je diskuse,“ trval na svém předseda zahraničního výboru sněmovny.

„Vláda zavedla Ukrajinu do krize"

„Samozřejmě jim jde o to, aby Ukrajina jinak přistupovala k rozhovorům s Evropskou unií a vláda nechala najednou tu dohodu padnout. Na Ukrajině je také ohromná korupce, prezident si asi třicet kilometrů od Kyjeva buduje ohromný palác. Oni svojí nešťastnou politikou zavedli Ukrajinu do hluboké hospodářské krize,“ uzavřel svoji reakci pro ParlamentníListy.cz Karel Schwarzenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…