Zděšení v dnešních novinách: Zeman tu zavádí nový režim

08.08.2013 7:27

Prezident Miloš Zeman letní politickou válku vyhrál na celé čáře. Na tom se po středečním jednání Poslanecké sněmovny shodují komentátoři ranních novin. Prezidentovi se podle nich podařilo vytvořit vlastní politický režim, ve kterém může jmenovat premiérem, na koho si ukáže a za podpory lidí jako je olomoucký státní zástupce Ivo Ištvan nebo předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský držet všechny v šachu.

Zděšení v dnešních novinách: Zeman tu zavádí nový režim
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně

V MF Dnes se redaktor Reflexu Bohumil Pečinka rozepsal o nejnovějších politických událostech v komentáři, nazvaném stručně „Nový režim“. Rozprava o důvěře vládě podle něj jen posílila neformální vedoucí roli prezidenta v našem politickém systému.

„Rusnokova vláda dostala jen třiadevadesát poslaneckých hlasů a neprošla. Avšak to už vlastně není důležité. Dnes už přece politická většina přistoupila na to, že parlamentní většina není nejdůležitější. Je to realistický skluz k Zemanově policejní republice,“ píše Pečinka.

„Policejní“ prý proto, neboť druhou nejvlivnější figurou bude v následujících týdnech olomoucký státní zástupce Ivo Ištvan. Prezident do něj vložil osud příští vlády, když ujistil, že nehodlá činit žádné kroky ke jmenování příští vlády (vyplývající z nedůvěry Rusnokova kabinetu), dokud státní zástupce Ištvan neuzavře vyšetřování „kmotrů“ a na ně napojených politiků. Prezident doslova řekl: „Ujišťuji vás, i kdybyste mě lámali kolem, že během těchto několika týdnů žádný druhý pokus nepodniknu.“

„Starý politický pragmatik se objal s ambiciózní policejně- prokurátorskou skupinou, která nedávno necitlivě sestřelila Nečasovu vládu,“ píše Pečinka. Právě v obětí Zemana s Ištvanem prý můžeme spatřovat tvář nového politického režimu- autoritativní prezidentské demokracie s policejními rysy.

Třetí osobou, která se ve stejný den ukázala veřejnosti, je předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Ten se prý stal rovněž součástí Zemanova režimu, když výměnou za možnost vybrat si Ústavní soud podle svého gusta neváhal několikrát podpořit Zemanovy kontroverzní kroky. Prezident tak pro své úřadování má i záštitu nejvyššího ústavního vykladače v zemi.

Politolog Jiří Pehe na blogu Pehe.cz zase prezidenta zařadil mezi slovenského premiéra Roberta Fica a jeho maďarského kolegu Viktora Orbána. Prezidentův sněmovní projev prý nabídl několik zásadních poznatků.

Především prý prezidentovo varování, že musí počkat na konec policejního vyšetřování, naznačuje, že prezident má vlastní zdroje informací, které mu donesly, že při vyšetřování dojde na některého z významných pravicových politiků.

Další prezidentův výrok, že po volbách rád jmenuje premiérem „představitele“ (nikoliv předsedu) nejsilnější strany, tzn. ČSSD, podle Pehe ukazuje, že prezident si evidentně je vědom, že sociální demokracii už má pod kontrolou, a bude jen na něm, který představitel této „prezidentské“ strany povede vládu.

„Shrnuto a podtrženo- Zeman je už vítězem a ví to. Agresivní, vůči bývalé koalici i některým jejím politikům občas výsměšný tón jeho projevu to jen potvrdil,“ myslí si Jiří Pehe. Prezident se ve sněmovním projevu s gustem pouštěl například do Miroslava Kalouska. „Při vší úctě k panu poslanci Petru Nečasovi jsem hluboce přesvědčen, že v uplynulých třech letech byl faktickým premiérem vlády České republiky pan Miroslav Kalousek,“ uvedl například na adresu místopředsedy TOP 09.

Na adresu Kalouskových analytických schopností pak posměšně uvedl: „Známý politolog pan Miroslav Kalousek nedávno prohlásil, že po volbách jako prezident si stejně budu jmenovat premiérem, koho budu chtít. Je to jeden z největších nesmyslů, které jsem slyšel, ale u autora je to celkem očekavatelné.“ A nevynechal ani předsedkyni LIDEM Karolínu Peake, o které se téhož dne ráno objevily v tisku spekulace, že má být ve „stínové vládě“, kterou pravice chystá, ministryní vnitra.

„V dnešním teletextu jsem v přehledu tisku zjistil, že novou ministryní vnitra má být paní Karolína Peake, a pokud je tomu tak, pak chci blahopřát paní Karolíně Peake k funkci stínové ministryně vnitra,“ uvedl prezident ironicky za smíchu levé části sněmovny. „Vidím, paní poslankyně, že máte silnou podporu v této Sněmovně,“ šťouchl si prezident.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…