Ze zákulisí ODS: Kuba osobně zjišťoval, kteří modří poslanci podpoří Rusnoka

06.08.2013 18:18

V úterý proběhla Výkonná rada ODS. Podle informací ParlamentníchListů.cz panuje ve vedení občanských demokratů jistá nervozita, zda by někteří poslanci ODS svou nepřítomností neumožnili získání důvěry vládě Jiřího Rusnoka.

Ze zákulisí ODS: Kuba osobně zjišťoval, kteří modří poslanci podpoří Rusnoka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výkonná rada ODS

Touto nejistotou bylo podle informací ParlamentníchListů.cz od zdroje přítomného na jednání Výkonné rady ODS poznamenáno i poslední jednání tohoto orgánu ODS. I ParlamentníListy.cz před časem informovaly o spekulaci, že by se mohlo najít několik „konstruktivních“ poslanců, kteří by do sněmovny nedorazili.

Kuba si prověřoval každého poslance

„Velkou část výkonné rady se hovořilo o tom, že kdyby někdo z poslanců ODS umožnil vznik Rusnokovy vlády, tak by to bylo strašně špatně. Důležitá je jednota. Též se hovořilo o tom, že kritická rétorika vůči vládě má být věcná, ne poznamenaná vymezováním se proti vládě křečovitě,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj z jednání.

První místopředseda ODS Martin Kuba, který nyní vykonává funkci úřadujícího předsedy, na výkonné radě řekl, že byl měli všichni poslanci dorazit, neboť každému prý osobně zatelefonoval a každý poslanec mu prý slíbil, že do sněmovny na hlasování o důvěře Rusnokově vládě dorazí.

V posledních dnech se objevily spekulace, že by někteří poslanci ODS mohli jednání "prošvihnout" a tím nepřímo podpořit Rusnokův kabinet. Některá média spekulovala například o poslanci Borisi Šťastném, který v minulé pravicové koalici často vystupoval jako kritik Nečasovy vlády a teprve den před hlasováním se měl vracet z dovolené. Šťastný však tyto spekulace rozhodně popřel.

Průzkumy a ideové konference

Na závěr výkonné rady se řešily i otázky stranické, jak by mohla ODS získat zpět popularitu. Chystají se interní průzkumy preferencí a nálad voličů a po prázdninách by měly proběhnout ideové konference ODS, na nichž se má precizovat program ODS do voleb.

V oficiálním usnesení Výkonná rada ODS konstatovala, že všichni poslanci Občanské demokratické strany vládě Jiřího Rusnoka důvěru nevysloví.

Místopředsedkyně a premiérská kandidátka ODS Miroslava Němcová se během odpoledne rovněž zúčastnila rozhlasové debaty "Dvacet minut Radiožurnálu", kde ujistila, že žádný z poslanců ODS Rusnokovu vládu žádným způsobem nepodpoří. "Doufám, že všichni přijdou a budou hlasovat proti," řekla Němcová v rádiu.

Chceme další pokus

„Výkonná rada ODS dále očekává, že poté, co vláda Jiřího Rusnoka nezíská důvěru Parlamentu, bude v dalších svých krocích prezident Miloš Zeman respektovat ústavní zvyklosti parlamentní republiky a neprodleně jmenuje předsedkyní vlády Miroslavu Němcovou. Jen vláda s podporou demokratické většiny nejméně 101 hlasů v Poslanecké sněmovně je schopna zajistit funkční vládnutí,“ vyzvalo vedení ODS prezidenta Miloše Zemana.

Na adresu hlavy státu zazněla i kritika: „Výkonná rada ODS vyjadřuje zklamání z postupů vlády Jiřího Rusnoka, která bez důvěry provádí zásadní personální změny v klíčových institucích státu. Tato situace vyvrcholila naprosto bezprecedentním odvoláním ředitele Národního divadla, které dokazuje, že se skutečně o žádnou vládu odborníků nejedná."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…