Zeman prý napodobil Havlův trik. Udělal ho ale po svém

07.08.2013 18:45

Prezident Miloš Zeman se ve středu v projevu na podporu žádosti o důvěru pro vládu premiéra Jiřího Rusnoka inspiroval někdejšími slovy svého předchůdce Václava Havla, který v roce 1998 jednal o vzniku úřednické vlády Josefa Tošovského po pádu koaličního kabinetu ODS, ODU-ČSL a ODA. Jeho reálné kroky se ale od Havlových liší, řekl Havlův dlouholetý spolupracovník Martin Vidlák. O sestavení úřednické vlády v roce 1998 Havel jednal i se zástupci sněmovních stran.

Zeman prý napodobil Havlův trik. Udělal ho ale po svém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdravice s premiérem Rusnokem

Zeman ve středu v Poslanecké sněmovně prohlásil, že současná situace je obdobná počátku roku 1998, kdy se jednalo o vytvoření překlenovacího Tošovského kabinetu. Ten měl zemi dovést k předčasným volbám, které politici chtěli uspořádat v červnu.

"Tehdy úřednická vláda Josefa Tošovského zdaleka neměla zajištěnou důvěru v Poslanecké sněmovně a Václav Havel tehdy vystoupil s naléhavým projevem, z něhož mi dovolte ocitovat pouze jednu jedinou, byť delší větu: 'Jestliže Poslanecká sněmovna nepřijme vládu Josefa Tošovského, budu týdny a týdny přemýšlet, diskutovat a uvažovat a pověřovat jednáním o sestavení vlády další a další osoby, a pak opět budu týdny a týdny uvažovat, až nakonec žádné předčasné volby nebudou'," řekl dnes Zeman.

Havel se podobně vyjádřil v rozhovoru pro deník Právo 23. ledna 1998. Uvedl tehdy, že bude "týdny hledat takového muže či ženu, který bude mít naději důvěru dostat. Nedostane-li důvěru, budu týdny hledat dalšího, každý z nich bude mít měsíc na vypracování programového prohlášení. Předčasných voleb se těžko dočkají ti, co je chtějí."

Havel to udělat trochu jinak než Zeman

"Ne samotný výrok, ale souvislosti jsou na tom nejpodstatnější," zdůraznil však Vidlák. Havel při jednání nejprve oslovil zástupce bývalé koalice, zda chce pokračovat ve vládnutí v obměněné sestavě. Když se jednání zadrhla, pověřil jednáním o sestavení vlády tehdejšího předsedu KDU-ČSL, který pak za premiéra doporučil právě Tošovského. Do úřednického kabinetu pak byli jmenováni zástupci ODA, lidovců a někteří členové ODS, kteří ale později stranu opustili.

Zeman nyní po pádu koaliční vlády ODS, TOP 09 a LIDEM jmenoval premiérem Rusnoka, ačkoli zástupci koalice tvrdili, že chtějí pokračovat v obměněné vládě a že pro ni mají 101 hlasů ve dvousetčelnné Sněmovně. Rusnokův kabinet také nevznikl na základě dohody stran zastoupených ve Sněmovně, byť do něj byli jmenováni někteří členové ČSSD.

Havel se také později snažil svůj výrok mírnit, když řekl, že se jen snažil zabránit "zesměšnění státu" tím, že by rychle jmenoval vlády bez šance na získání důvěry, aby tak rychleji dospěl k předčasným volbám.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…