Zeman se chce dostat do Strakovky zadním vchodem, varuje Sobotka. A chce tomu zabránit

03.08.2013 8:03

„Nemohu podporovat tendence k prezidentskému systému,“ říká předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a nechce podpořit Rusnokův kabinet, který vznikl z vůle prezidenta. V rozhovoru pro MF Dnes také řekl, že snaha SPOZ obsadit Strakovku zadním vchodem Zemanovu stranu neposílí.

Zeman se chce dostat do Strakovky zadním vchodem, varuje Sobotka. A chce tomu zabránit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka v poslední době mluví velice ostře a zdůrazňuje, že je třeba zastavit rozpínajícího se Miloše Zemana. Podle předsedy ČSSD chce Zeman nastolit v Česku prezidentský systém. MF Dnes se ho zeptala, zda není trochu pozdě. „Nebyl důvod takto ostře hájit principy parlamentní demokracie, dokud tu nebyla prezidentská vláda,“ říká Sobotka.

Otázka zda podpořit nebo nepodpořit Rusnokův kabinet podle Sobotky není jednoduchá. „A také se nedá jednoduše popsat rozložení sil v předsednictvu. Je tam silná skupina, která podporuje současnou vládu, je tam silná skupina, která si chce od vlády držet distanc. Zbytek se rozhodne až při hlasování samém,“ míní Sobotka. Podle něj však jde také právě o to, jak se ČSSD zachová k tendencím oslabovat prvky parlamentní vlády a budovat prezidentský systém.

Ve společnosti panuje nespokojenost

Bohuslav Sobotka v MF Dnes připustil, že ve společnosti panuje nespokojenost, která se obrací proti politikům obecně. „Řadě lidí by mohlo být sympatické, že bude rozhodovat prezident, který se nemusí s nikým domlouvat. Politik je však povinen to vysvětlovat a já se o to snažím, byť v této sociální krizi se toto téma diskutuje velmi obtížně,“ uznává Sobotka.

V případě, že by Rusnokova vláda nedostala důvěru, chystá se prý Sobotka vyjádřit ochotu ČSSD sestavit menšinovou vládu a vést zemi do předčasných voleb. V případě, že Rusnok důvěru získá, chystá se Sobotka hned jednat o dalším pokusu rozpustit sněmovnu. „To by byl důkaz, že 'stojednička' byla chiméra,“ vysvětluje předseda sociálních demokratů.

Vztah Miloše Zemana k ČSSD je podle Sobotky stále emotivní. „Zeman má sice vlastní stranu, ale té se moc nedaří. Její snaha dostat se do Strakovky zadním vchodem skrze Rusnokovu vládu preference jeho SPOZ neposílí,“ říká Sobotka a v závěru rozhovoru pro MF Dnes vyjadřuje názor, že Zeman vnímá, že rozhodující silou příští vlády bude ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…