Zlý Miloš nás prodá Putinovi a Karel nás zachrání? Na to kašlu, psal Zahradil z ODS. Jenže...

13.08.2013 6:41

Europoslanec Jan Zahradil varuje ODS, aby nedopustila přeměnu předčasných voleb ve třetí kolo prezidentského klání. K jeho doporučení, aby místo toho zvolila jako téma Evropskou unii, podotýká politolog Josef Mlejnek, že ODS nemá sílu na to, aby určila téma kampaně. A samo vedení ODS prý ani netuší, kdo jsou jeho voliči, a i proto straně neustále klesá podpora.

Zlý Miloš nás prodá Putinovi a Karel nás zachrání? Na to kašlu, psal Zahradil z ODS. Jenže...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil

Hrozící nebezpečí přeměny předčasných voleb ve třetí kolo prezidentského klání si uvědomuje europoslanec ODS Jan Zahradil. „Na pohádku o ´zlém Milošovi´, který nás prodá Putinovi, a ´hodném Karlovi´, který zachrání naši západní orientaci, jsem nevěřil tehdy a nevěřím ani teď, ani po všech Zemanových excesech. Je to politický kýč jak bič,“ uvádí europoslanec Jan Zahradil ve svém vyjádření pro server Pravý břeh.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Je jisté, že TOP 09 bude tlačit pravicového voliče do stejného dilematu. Na jedné straně obránci svobody a demokracie vedení, jak jinak, Karlem (potažmo Mirkem, což je snad největší dějinný paradox polistopadové politiky). Na druhé straně ´zemanovská´ ČSSD, směřující k autoritářství a prezidentskému systému. Jestli ODS přijme toto pojetí kampaně za své, skončí definitivně jako ´béčko´ TOPky. Je třeba překreslit hrací plochu. Ukázat, o co v následujících 4-5 letech opravdu půjde,“ nabádá Jan Zahradil.

Celé prohlášení Jana Zahradila ZDE

Sázka na jiné než hlavní téma může stranu poškodit

„Pro ODS není zrovna výhodné, aby se z předčasných voleb stalo třetí kolo prezidentské voleb, ale na druhou stranu nemá pravděpodobně sílu na to, aby téma kampaně určila sama. Je to jen pokus dát volbám jiný, pro ODS výhodnější obsah. Zpravidla ho určují ti nejsilnější hráči, takže to ODS asi nevyjde. Navíc se může stát, že když je kampaň formována nějakým tématem, tak když se někdo snaží jakoby na truc dělat kampaň o něčem jiném, tak mu to může ještě uškodit,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Josef Mlejnek z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd UK.

Bývalý první místopředseda ODS je přesvědčen, že příští volební období určí pozici naší země uvnitř Evropské unie na mnoho let dopředu, možná dokonce napořád po dobu existence stávajícího modelu EU. „Zatím například (a naštěstí) stojíme vně bankovní unie, fiskální unie, eurozóny. To se může během relativně krátké doby po volbách změnit. A Evropská unie je přece téma, které ODS vždycky ´uměla´,“ doporučuje Jan Zahradil, po jakém tématu by měla stále ještě nejsilnější parlamentní pravicová strana v předčasných volbách sáhnout.

Kritika Evropské unie bude vnímána jako blízká levici či Zemanovi

„Evropská unie jako téma sama o sobě voliče oslovit nemůže. Není to téma, které by voliče nějak motivovalo,“ myslí si politolog Josef Mlejnek a poukazuje na to, že i toto téma je obsaženo v té pseudoprezidentské kampani, která může mít skutečně podobu, že levice jde s Milošem Zemanem a pravice proti němu s tvrzením, že si hlava státu uzurpuje autoritářskou prezidentskou moc.

„Už v té prezidentské kampani to bylo pojato tak, že pravice a Schwarzenberg jsou proevropské síly, kdežto Zeman a levice nás táhnou někam na východ. Evropská unie tedy bude v kampani předčasných voleb přítomná, ale tím spíš bude kritika Evropské unie vnímána jako de facto blízká levici či Zemanovi. Nakonec z toho vyjde, že být proti Zemanovi znamená být spíše pro Evropskou unii,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Josef Mlejnek.

V sázce rozhodování o našem rozpočtu, daních i penzích

Europoslanec ODS si myslí, že v předčasných volbách bude v sázce to, kde se bude napříště rozhodovat o našem státním rozpočtu, o našich daních, o našem zdravotním a sociálním systému či o našich penzích. „Tady nebo někde jinde? ´Miloš´i ´Karel´ tahají společně za jeden konec toho provazu, ODS tahá za druhý,“ vysvětluje Jan Zahradil, v čem se shodují postoje ČSSD a TOP 09 a čím se naopak ODS od těchto dvou stran liší.

„S tím nemá ODS šanci už z toho důvodu, že by se dalo namítnout, že když se o tom nebude rozhodovat v Bruselu, ale tady, tak o tom bude rozhodovat Miloš Zeman. A většina potenciálních voličů pravice jsou lidé, kteří jsou proevropští. S tím má ODS jako pravicová strana dlouhodobě problém, že ideově je proti Evropské unii, ale její elektorát má k ní mnohem vřelejší vztah,“ vysvětluje politolog Josef Mlejnek.

Nejvíce proevropský je elektorát ODS, ale vedení strany to stále nechápe

Připomíná, že už nejméně deset let je z různých sociologických výzkumů znám obrovský rozpor ve vztahu k Evropské unii mezi elektorátem a vedením ODS. „Ty průzkumy paradoxně ukázaly, že nejvíce proevropský je elektorát ODS. A vedení té strany si neustále paličatě a tvrdohlavě myslí, že přesvědčí své voliče, že je správné být euroskeptikem a že ODS dají hlasy,“ podivuje se politolog.

Podle něj vedení ODS vůbec netuší, kdo je pravicový volič. „To je mimo jiné jeden z důvodů, proč ODS neustále klesají hlasy. Nejsou schopni pochopit, kdo je v Česku pravicový volič, jaké má zájmy, ani jaký má vztah k Evropské unii. V tom je problém ODS, ne že by měla slabšího lídra. To sice také, ale tohle je jedna z dlouhodobých příčin, proč ODS ztrácí voliče, protože to jsou jiní lidé, než si vedení strany myslí,“ podotýká Josef Mlejnek.

Kývnout na Zahradilovo téma znamená vzít europoslance za jednoho z lídrů

Zahradilova výzva však ještě neznamená, že na ni vedení ODS uslyší. „Není tam teď žádný jasný lídr, takže pan Zahradil možná trošku myslí na to, že by mohl být předsedou ODS on. Možná i tak to bude současné vedení vnímat, že když kývne na toto pojetí kampaně, tak musí kývnout na to, že jedním z hlavních lídrů bude Jan Zahradil. Na to mohou říct někteří lidé z vedení ne, záleží na tom, jak se situace v ODS personálně-mocensky vyvine,“ dodává pro ParlamentníListy.cz politolog Josef Mlejnek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…