Známé tváře zdobí prázdné obaly stran, varuje před volbami profesor Krejčí

08.09.2013 17:19

Profesor Oskar Krejčí má pro voliče jasný vzkaz. V marketingové době nám politické strany předkládají ucelené balíčky, které jsou zabaleny v líbivém přebalu, nejlépe zaštítěny známými osobnostmi. Krejčí však v rozhovoru pro PrvníZprávy.cz poznamenává, že po volbách mohou být voliči zklamáni. Může se totiž ukázat, že v líbivém obalu není zabaleno vůbec nic. A naděje na zlepšení je v nedohlednu.

Známé tváře zdobí prázdné obaly stran, varuje před volbami profesor Krejčí
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Profesor Oskar Krejčí

„Většina politiků a politických stran neumí zformulovat věcně použitelný program. To znamená, že ony tváře zakrývají v zásadě skutečnost, že balíček je prázdný,“ konstatoval tvrdě politolog. Poznamenává k tomu, že někteří politici se naučili využívat např. sociálních sítí dříve než jiní, ale tento efekt se již také vyčerpal, zvláště s přihlédnutím k tomu, že na sociální síť vstupuje většina současných politiků.

Profesor přitom nevidí ani možnost pozitivní změny v nejbližší budoucnosti. Skuteční politici, kteří představí nějakou nosnou vizi, přijdou ke slovu až tehdy, až budeme ekonomicky zcela na dně a bude tu rozšířena podstatně horší krize. Takovou tu však zatím nemáme a politici si vystačí s krátkými slogany, které se vejdou na billboard. A pokud už to nezabírá, nastrčí strana do popředí herce či sportovce.

Z těchto krátkých sloganů si ale volič nestačí udělat plastický obrázek o tom, co chce politik prosadit. Stejně tak si nemohou být voliči jisti tím, zda nové tváře usilující o vstup do sněmovny odolají lákadlům či nástrahám lobbistů. O tom svědčí příklad někdejšího ministra dopravy Víta Bárty, který vyhlásil boj betonové lobby, ale zanedlouho v úřadě skončil. Neslavně může podle Krejčího skončit i senátor Tomio Okamura s Úsvitem přímé demokracie. Zaprvé není jisté, že odolá lobbistům, a zadruhé je velmi sporné, zda bude mít dostatečnou politickou sílu k prosazení sebelíbivějších, a třeba i prospěšných, hesel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…