Zoufalci, slaboši, nicky a Zeman. Advokátka Samková o letošním roce a nové vládě

25.11.2013 4:44

ROZHOVOR Jsme v situaci, kdy se v naší zemi může stát úplně cokoliv, říká pro ParlamentníListy.cz advokátka Klára Samková. V den zahájení činnosti nové sněmovny poslankyně prvního porevolučního federálního shromáždění, někdejší deklarovaná prezidentská kandidátka, členka TOP 09 a zároveň podporovatelka Tomia Okamury hodnotí politickou situaci a říká: Tohle byl rok slabochů.

Zoufalci, slaboši, nicky a Zeman. Advokátka Samková o letošním roce a nové vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Anketa

Vítáte, že se ČSSD, Babišovo ANO a KDU-ČSL blíží dohodě o vládě?

63%
37%
hlasovalo: 10610 lidí

Dlouhou dobu jste kritizovala bývalou Nečasovu vládu za celou řadu kroků. Jak se teď díváte na nový rýsující se kabinet?

Když se podíváme na celý politický systém České republiky, mám dojem, že ať se neudělá cokoliv, začíná to už být jedno. Ať politická strana nebo moc je jakákoli, tak všem dohromady a každému zvlášť jsou společné zásadní rysy: nejenom ideologická, ale především ideová nemohoucnost. Řekla bych přímo ideová impotence. To se zcela jednoznačně projevuje na dnešní sestavované vládě a z tohoto hlediska také nemám žádná radostná očekávání zítřků.

Nejsem si zcela jistá, jestli je na místě vůbec verbalizovat slovo očekávání. Nemám žádná očekávání, už jenom přijímám tok času, protože žádnou jinou možnost než přijímat běh času, člověk nemá. Neboli, jak říkal Vlasta Burian: To tady ještě nebylo, aby nakonec nějak nebylo. Moje očekávání nejsou naprosto vůbec žádná.

Máte bohaté zkušenosti s politikou v několika stranách, politická dění pozorujete a komentujete dlouho. Nezřídka kdy jste kritizovala předsedu vlastní strany TOP 09 nebo Miroslava Kalouska. Jak se nyní díváte na hnutí ANO Andreje Babiše?

Tohle vůbec není o hnutí ANO. A volby také nebyly o hnutí ANO. Volby byly o českém národu, který momentálně zcela propadl mesianistickým tendencím a doufá, že přijde někdo, kdo všechno zařídí, kdo všechno spasí a uvede zemi mávnutím kouzelného proutku do pořádku. Jako se na konci prvního tisíciletí očekával příchod Ježíše Krista, tak v podstatě k úplně témuž tady dochází dnes a čeští voliči zcela evidentně stále znovu a znovu zkoušejí, jestli by nakonec přece jen někdo tím novým mesiášem nebyl.

Na základě tohoto obecného povědomí sdíleného morfologickým polem české kotliny vyhrálo hnutí ANO volby. Myslím, že kdyby nemělo vůbec žádnou kampaň a jenom Babiš řekl, že všechno zařídí, tak by to mělo velmi podobný výsledek.

Pokud jde ještě o vznikající vládu ČSSD, ANO a KDU-ČSL, můžeme podle vás očekávat, že se v průběhu vládnutí kvůli vnitřním sporům v sociální demokracii rozloží?

Slovo očekávání není to správné slovo. Můžeme být připraveni na to, že se stane naprosto cokoliv.

Myslím, že sociální demokracie následuje rozpad ODS. Napadá mě zvláštní paralela. Zhruba před pětadvaceti lety se začal rozpadat Sovětský svaz. Krize, kterou dnes prochází USA, je zcela jednoznačná a rozpad Sovětského svazu kopíruje rozpad Spojených států. Amerika je dnes v takových problémech, že můžeme mluvit o rozpadu jejích hodnot a jejího tradičního postavení.

A stejně tak, jak se rozpadla ODS, jejíž rozpad začal Sarajevským atentátem, Haškův pokus byl něco jako pokus o Sarajevský atentát, který na rozdíl od Rumla Haškovi nevyšel. Tyto paralely jsou podle mě zcela zjevně zřetelné a lze čekat vše, včetně úplného rozpadu sociální demokracie, čímž by pouze došlo k jedné věci, a to je otevření dalšího a většího prostoru pro příchod „mesiáše“ do české kotliny.

Zažili jsme zvláštní rok, který začal prezidentskou kampaní a volbou, pokračoval pádem Nečasovy vlády a Ištvanovým a Šlachtovým vyšetřováním… Kdybyste měla zhodnotit zásadní události letošního roku a váš celkový pocit z posledního vývoje naší země, jak by to vypadalo?

Kdybych měla charakterizovat letošní rok, který se už chýlí ke konci, nazvala bych ho rokem slabochů. Ale skutečně těch poraženeckých, slabošských a zbabělých postav. Ještě jste zapomněl na jednu osobu, která by v tomto směru neměla uniknout pozornosti, a to je prezidentský kandidát Jan Fischer. Ten člověk je skutečně politováníhodný slaboch. A tímto způsobem se projevila řada mužů, u kterých by bylo možné za určitých okolností doufat, že se třeba budou chovat jako státníci a nikoli jako slaboši.

Podle mého názoru je toto ten důvod obecné nenávisti vůči prezidentu Miloši Zemanovi, se kterým já v pětadevadesáti procentech názorů nesouhlasím, jen aby bylo zřetelně jasno. Nicméně on je jeden z mála lidí, který se chová naprosto konzistentně a neslabošsky. Opravdu drží svoji osobnost, svůj úřad a svoji moc naprosto pevnou a konzistentní rukou.

Chápu, že těmto postavám, které se tu v hojné míře začaly vyskytovat a spoléhají na různé obezličky, výmluvy, nepřímost vyjadřování a vytáčky, tak úplně chápu, že pro tyto lidi je prezident Zeman absolutně persona non grata. Já s prezidentem hluboce nesouhlasím, ale v tomto směru je systémově alespoň jinou postavou než ty zoufalé postavičky, nicky, béžové blumy a škůdci národa. Třeba jako byl premiér Nečas, jehož jednání a způsob složení vlády, kdybychom měli hodnotit z tvrdších pozic, můžeme označit za předání moci do rukou pučistické organizace.

Všechna ta spektakulární trestní stíhání včetně přepadu Úřadu vlády, co to bylo jiného než pokus o převraty a puče. Já si navíc nejsem úplně jistá, jestli náhodou ty puče nebyly úspěšné, jenom jsme si toho jaksi nepovšimli. Míra slabošství v této zemi přesáhla jakoukoli snesitelnou míru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…