Do Prahy neuteču, slibuje nový zlínský senátor. Odteď chce ale starostovat zdarma

18.01.2014 18:46

Tomio Okamuru střídá na postu senátora v obvodě číslo 80 Zlín uherskobrodský starosta Patrik Kunčar (KDU-ČSL). Ve druhém kole senátních voleb, které proběhly v sobotu 18. ledna, porazil svého finálového soka, bývalého hejtmana Libora Lukáše z ODS. V Senátu chce dopomoci rozvoji svého regionu. „Zdá se mi, že je na pokraji zájmu, daleko od Prahy. Než se k nám něco dostane, trvá to,“ sdělil ParlamentnímListům.cz.

Do Prahy neuteču, slibuje nový zlínský senátor. Odteď chce ale starostovat zdarma
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL)

Podle některých názorů, ostatně i Lukáše samého, rozhodovala o výsledku i stranická příslušnost. „Že jsem bojoval v dresu občanských demokratů, mi nepřineslo nic. Naopak spíše negativní připomínky od těch, se kterými jsem hovořil,“ sdělil exhejtman. 

Naopak stranický kolega nově zvoleného senátora, známý poslanec Hovorka uvedl: „Rozhodly lidské charaktery kandidátů, a ne stranická příslušnost,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Patrik Kunčar svým zvolením do Senátu vstupuje do politiky celostátní. I on bedlivě sleduje vznik nové vlády za účasti lidovců. „Doufám, že už bude co nejdříve jmenována. Aby mohla začít řešit problémy této země a běžných občanů. Věřím, že se bude jednat o vládu úspěšnou a důvěryhodnou. Po neúspěšné vládě pod taktovkou ODS a Rusnokově vládě bez důvěry si to naše republika zaslouží,“ objasnil nový senátor ParlamentnímListům.cz.

Výrazné vítězství starosty

Uherskobrodský starosta vyhrál už v prvním kole, kdy získal hlas 5 363 voličů, což stačilo na 23,36 procent všech odevzdaných hlasů. Do druhého kola s ním postoupil bývalý hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš, krajský šéf ODS. Druhé kolo vyznělo poměrně výrazně pro představitele KDU-ČSL. Starosta dostal 10 113 hlasů oproti 5 860 pro exhejtmana, v procentech to znamenalo poměr 63,31 ku 36,68. Volební účast byla nízká, jen 16,36 procent.

Z Prahy je sem daleko

Už před volbami se Patrik Kunčar vyjádřil ParlamentnímListům.cz ke svým plánům v případě zvolení. Chce pomoci zpropagovat region, který je dle něj na pokraji zájmu. „Z Prahy je sem daleko. Než se sem něco dostane, trvá to. Proto je potřeba vybudovat rozsáhlou silniční síť a propojení se Slovenskem,“ uvedl.

I východní Slovácko, kam volební obvod číslo 80 patří, se potýká s vysokou nezaměstnaností, což si uvědomuje i nově zvolený senátor. „Pokusím se do regionu přilákat co nejvíce firem. Víme, jak kvůli nešťastné úhradové vyhlášce vypadá lázeňství. Nedaleko od nás jsou luhačovické lázně. I zde došlo k velkému úbytku hostů, propouštění a obavám o budoucnost,“ vypozoroval.

Kompletní výsledky senátních voleb na Zlínsku si prohlédněte ZDE

Starosta se míní soustředit i na sociální oblast a ubytovny pro nepřizpůsobivé. „Výplata sociálních dávek, která vloni přešla pod úřady práce, nefunguje. I když u nás v Uherském Brodě to zainteresované pracovnice s maximálním vypětím zvládají,“ upozornil ParlamentníListy.cz.

Rozhodla stranická příslušnost, míní politolog

Kandidátovi KDU-ČSL pomohla možná ke zvolení i značka jeho strany. Rozhodně mu minimálně neublížila. Libor Lukáš z ODS na tom byl z tohoto pohledu hůře. Jeho strana prochází krizí. „Lukášovým negativem je jeho členství v ODS. Naopak KDU-ČSL je v tomto obvodu silná, což je Kunčarova výhoda,“ řekl pro Deník po prvním kole politolog Pavel Šaradin.

Po druhém kole se v podobném duchu vyjádřil i poražený finalista Libor Lukáš. „Že jsem bojoval v dresu občanských demokratů, mi nepřineslo nic. Naopak spíše negativní připomínky od těch, se kterými jsem hovořil. Sváděl jsem boj s novými hnutími, i s negativním názorem na občanské demokraty. Což přineslo tento výsledek,“ zmínil pro ČTK.

Voliči ocenili spíše charakterové vlastnosti a předchozí politické působení

Kunčarův stranický kolega Ludvík Hovorka, poslanec zvolený za Zlínský kraj, si naopak myslí, že spíše hrály hlavní roli charakterové vlastnosti kandidátů a jejich předchozí politické působení. „Ve městě se Kunčarovi daří, což přispělo i k volebnímu výsledku. Lidi spíše než stranickou příslušnost hodnotily dvě osobnosti. Byl to souboj mezi nimi a voliči dali přednost Patrikovi. I proto, že některé věci, které se děly za doby, kdy byl Libor Lukáš hejtmanem, nebyly úplně správné. Podle mě tedy rozhodly charakterové vlastnosti, ne stranická příslušnost,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz.

Podobné mínění zastává i samotný vítěz senátních voleb na Zlínsku. "Senátní jsou spíše o lidech než o stranách. Kolega, i když kandidoval za ODS, tak se od té značky úplně distancoval. Já jsem logo KDU-ČSL hrdě nesl. Jsem rád, že jsem za ni mohl kandidovat," objasnil Kunčar ParlamentnímListům.cz. "V prvním kole to možná bylo trochu o stranických preferencích, ale ve druhém je to už kdo s koho," doplnil.

Slušný člověk, který své schopnosti prokázal

Starostou Uherského Brodu je Patrik Kunčar od roku 2010. Ještě o rok předtím se jako opoziční zastupitel zasazoval o zachování základní školy v místní části města Havřice, kde bydlí. Zdá se, že v místě svého bydliště je oblíbený. „Vždy, když jsem s něčím potřeboval pomoci, pomohl. Neshody se snaží řešit férově a s úsměvem. Jeho největší předností je slušnost. Až jsem se bál, zda takoví lidé do politiky patří. Myslím ale, že za tři roky, co je starosta, už své schopnosti prokázal,“ domníval se v regionálním tisku František Sedláček, předseda havřických sportovců.

Starostou zůstane, ale zdarma

Mediálně zajímavou otázkou je, zda Kunčar zůstane sedět na dvou židlích, tedy senátora a starosty. Pravdou je, že komunální volby budou už za několik měsíců, letos na podzim. Kunčar chce starostovat do konce volebního období, což deklaroval ještě předtím, než nominaci na uchazeče o post senátora přijal. "Neuteču od rozdělané práce a mandát starosty dokončím. K tomuto mému rozhodnutí přispělo i to, že mi spousta obyvatel Uherského Brodu říkala, že by mi hlas dali, ale nechtějí, abych jim utekl do Prahy,“ vysvětloval Kunčar. Funkci starosty chce vykonávat od doby zvolení do Senátu zdarma.

Republika si zaslouží úspěšnou a důvěryhodnou vládu

Svým zvolením do Senátu vstupuje Kunčar do politiky celostátní. Jeho KDU-ČSL se stává součástí nové koaliční vlády. Co od ní očekává Kunčar? „Doufám, že už bude co nejdříve jmenována. Aby mohla začít řešit problémy této země a běžných občanů. Věřím, že se bude jednat o vládu úspěšnou a důvěryhodnou. Po neúspěšné vládě pod taktovkou ODS a Rusnokově vládě bez důvěry si to naše republika zaslouží,“ uzavřel Kunčar pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…