Okamura vysvětluje: Já nechci Romy vyhánět. Ale pokud se jim u nás nelíbí...

02.07.2013 9:32

Nechci nikoho vyhazovat, ale pokud se tu někomu nelíbí, má právo odejít. Takto senátor Tomio Okamura vysvětluje svůj výrok z minulého týdne, který vzbudil nečekaný rozruch. Senátor a podnikatel v něm propagoval myšlenku romského státu, kam by se vystěhovali Romové, kteří nejsou ochotni respektovat pravidla a zvyky západní společnosti.

Okamura vysvětluje: Já nechci Romy vyhánět. Ale pokud se jim u nás nelíbí...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura a Radim Fiala

„Z mých celoživotních osobních zkušeností vyplývá, že to, že cikán je dnes vnímaný hanlivě, není vina ani neonacistů, ani Čechů, ani Turků. To je v prvé řadě hanba Romů,“ napsal před víkendem senátor Tomio Okamura na svůj Facebook. Podle něj zvyklosti romské populace kolidují s hodnotami všech civilizovaných zemí. Proto navrhl vznik zvláštního romského státu, Romanistanu, kam by se Romové mohli vystěhovat.

U romských aktivistů s tímto nápadem příliš nadšení nevzbudil. „Docela mě to naštvalo. Vždyť jsme tady doma. Proč on nejde hájit svou svébytnost do senátu do Japonska?“ rozčílil se předseda Strany rovných příležitostí Štefan Tišer. „Ohrazuji se proti tomu, aby nám takový míšenec diktoval, co máme dělat. My to víme sami, jsme zde doma už několik stovek let,“ dodal s tím, že zde narození Romové mají v této zemi větší práva než Okamura.

Z politiků se k Okamurovu nápadu vyjádřil kladně například poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka. „Není možné, aby relativně malá skupina lidí zotročila desetimilionový národ k tomu, aby tento financoval jejich neproduktivní život, rozmnožování se, provozování hazardu a ještě se nechal fyzicky napadat,“ uvedl véčkař.

Jiní politici ovšem příliš pochopení pro jeho myšlenku romského státu neměli. „Je to bohužel jasný případ dosti ohavného rasismu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach Okamuru rovnou přirovnal k Hitlerovi. „Neříkal něco podobného kdysi jeden pán, který se tuším jmenoval Adolf Hitler, než se dostal k moci?“ ptal se senátor.

Nyní se senátor Okamura rozhodl na svém Facebooku k celé věci vyjádřit znovu a popřít, že propaguje vyhánění Romů. „Dovolte mi, abych se vyjádřil k tomu, jak byly opět v posledních dnech významově posunuty moje výroky o Romech, že prý chci někoho vystěhovávat, což není pravda,“ protestuje nyní na Facebooku Okamura.

Zdůrazňuje, že nijak nezpochybňuje, že žádné občany České republiky nesmí nikdo z naší země vyhazovat. „Jde jen o to, že pokud se nějakému národu soužití s Čechy nelíbí, cítí se být dokonce diskriminován, měl by mít šanci zkusit si vybudovat vlastní zemi a ustavit si vlastní pravidla pro soužití s ostatními,“ doporučuje.

Sám senátor prý ví, že mnoho slušných Romů trpí předsudky a rasismem společnosti, ale je to prý právě díky dvěma věcem: neviditelnosti slušných Romů a naopak mediálním propíráním těch neslušných. „Sami úspěšní Romové se ale velmi málo veřejně angažují a spíš se za ostatní Romy stydí,“ konstatuje smutně Okamura. A to je podle něj chyba. „Musí jít veřejně příkladem a za svůj národ a kulturu se veřejně stavět a ukazovat ji v tom nejlepším světle,“ doporučuje.
Celou dobu se prý snaží opakovat jediné: „Za to, jak se na mě tváří soused, mohu z velké části i já. A nejbližší pomoc je vždy na konci vlastního ramene, to znamená - vlastní ruce,“ rekapituluje své doporučení. Romům prý nejvíc pomůže, když se sami začnou starat o to, aby se změnili ti, co jim kazí pověst, a naopak jim začali být ku prospěchu.

Co přesně napsal v pondělí Tomio Okamura na FCB:

Dovolte mi, abych se vyjádřil k tomu, jak byly opět v posledních dnech významově posunuty moje výroky o Romech, že prý chci někoho vystěhovávat, což není pravda.
Žádné občany ČR nesmí nikdo z naší země vyhazovat - jde jen o to, že pokud se nějakému národu soužití s Čechy nelíbí, cítí se být dokonce diskriminován, měl by mít šanci zkusit si vybudovat vlastní zemi a ustavit si vlastní pravidla pro soužití s ostatními.
Vím, že mnoho slušných Romů trpí předsudky a rasizmem, ale je to právě díky dvěma věcem: slušní Romové nejsou veřejně téměř vidět a naopak média ukazují jen ty neslušné. Sami úspěšní Romové se ale velmi málo veřejně angažují a spíš se za ostatní Romy stydí.
A to je chyba - musí jít veřejně příkladem a za svůj národ a kulturu se veřejně stavět a ukazovat ji v tom nejlepším světle.
To, co se snažím opakovat je stále to jediné - za to, jak se na mě tváří soused, mohu z velké části i já. A nejbližší pomoc je vždy na konci vlastního ramene, to znamená - vlastní ruce. Romům nejvíc pomůže, když se sami začnou starat o to, aby se změnili ti, co jim kazí pověst, a naopak jim začali být ku prospěchu.

reklama

autor: jav

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…