Předseda Senátu ke schvalování zákonů: Vážnější nedostatky nemůžeme přehlédnout, nejsme sebevrazi

17.08.2013 10:07

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) považuje požadavek ODS, která senátory vyzvala, aby co nejrychleji projednali některé normy, za pokrytectví. Ačkoli se budou snažit zákony schválit rychleji než obvykle, zásadní chyby prominout nemohou. V tom případě by se obrátil Senát na vládu, aby vydala zákonná opatření v nezbytných věcech.

Předseda Senátu ke schvalování zákonů: Vážnější nedostatky nemůžeme přehlédnout, nejsme sebevrazi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

"Tyto výzvy jsou, promiňte mi to slovo, pokrytecké. Jak mohou chtít po Senátu, aby do 3. září schválil návrhy zákonů, které byly v těchto minutách schváleny sněmovnou, když my v tuto chvíli nemáme ani zákony, které sněmovna schválila ve čtvrtek minulého týdne?" ptá se řečnicky Štěch v rozhovoru pro Právo.

"Oni je schvalovali několik měsíců a my to máme projednat za tři dny? To je nemožné," dodává senátor.

Senát ale podle Štěcha uznává, že je nutné, aby převážná většina zákonů byla účinná od začátku příštího roku. Senátoři se prý proto budou snažit, aby zákony schválili v podobě, v jaké jsou. Pokud ale narazí na vážnější nedostatky, museli by se domluvit s vládou na tom, že zákon zamítnou, ale okamžitě by prý chtěli, aby vláda předložila zákonné opatření, které by vynechalo problematickou část, aby nedošlo k pozdržení uvedení například občanského zákoníku v život. "I my to vidíme jako naši nepsanou povinnost. Nejsme přece sebevrazi, kteří by chtěli dělat zbytečné problémy," podotkl Štěch.

ODS záměrně vyvolala povyk

Předseda Senátu se domnívá, že tento povyk způsobila ODS, aby se vzhledem k preferencím pokusila oddálit rozpuštění sněmovny a vypsání předčasných voleb. Nejsme prý v žádné supernadstandardní situaci. "A že ty zákony jsou naléhavé - to je třeba ptát se bývalé vládní koalice, především ODS, proč je neprojednali dříve," dodává.

Některé zákony byly ve sněmovně řadu měsíců a Senát je podle Štěcha nemůže projednat během jednoho týdne. "Budeme je ale projednávat rychleji než obvykle, uděláme maximum, abychom nezavdali příčiny pro dohady, že něco zdržujeme. Reálně je projednáme do poloviny září," říká Štěch.

Za každou cenu prý senátoři nebudou chtít předělávat ani zákon o fotovoltaice. "Také nechceme, aby od příštího roku došlo ke zvýšení cen energií, ještě k tomu v období voleb. To bychom byli političtí sebevrazi," uzavřel předseda Senátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…