Profesorka medicíny ze Senátu: Protonová léčba prokazatelně pomáhá, tak by ji pojišťovny měly podporovat

17.08.2013 12:38

Přestože ultramoderní pražské protonové centrum (PTC) kvůli drahému provozu nemá v současné době smlouvu s žádnou zdravotní pojišťovnou, může podle senátorky Evy Sykové (ČSSD) tato metoda pro mnoho pacientů představovat nejen zvýšení komfortu léčby, ale i zásadně odlišnou perspektivu dalšího života. Zájem pacientů by měl být přednější než politika a ekonomika, říká.

Profesorka medicíny ze Senátu: Protonová léčba prokazatelně pomáhá, tak by ji pojišťovny měly podporovat
Foto: Archiv PTC
Popisek: Protonové centrum v Praze

V současné době je na celém světě podle senátorky asi stovka podobných zařízení, polovina z nich ve Spojených státech a Japonsku, což souvisí s nezanedbatelnou nevýhodou této metody - vysokými náklady na pořízení přístrojového vybavení. Co se týká provozu zařízení, dosud se zpravidla uvádělo, že náklady na ozařování protony jsou dvojnásobně až trojnásobně vyšší než v případě ozařování fotony či elektrony, což je hlavní důvod, proč pojišťovny tuto léčbu nechtějí hradit.

"V poslední době se nicméně objevily studie, podle nichž může být léčba pomocí protonů cenově srovnatelná, zejména pokud jsou zahrnuty náklady na léčbu komplikací a zohledňuje-li se délka a kvalita dalšího života," upozorňuje ale senátorka, která je profesorkou medicíny a dlouhé roky se úspěšně věnovala výzkumu, ve kterém dosáhla řady převratných objevů, je autorkou stovek odborných textů a vlastní čtyři patenty.

Celý text senátorky Sykové ZDE

Podle Sykové existují spory o to, pro jaké skupiny pacientů je protonová léčba vhodná. Také efektivnost této metody je stále předmětem odborné diskuse. „Zatímco provozovatelé zařízení se logicky snaží získat co nejvíce pacientů, pojišťovny se zdráhají hradit několikanásobně dražší léčbu. Není tudíž překvapivé, že se z otázky uplatnění protonové terapie v praxi a zajištění její dostupnosti pro pacienty stalo politikum," píše Syková s tím, že nejde pouze o případ Česka.

Upřednostnit zájmy pacientů

„Myslím si, že v zájmu pacientů je, abychom trvali na přednosti lékařského hlediska před ekonomickými a politickými zájmy, samozřejmě v mezích daných rozpočty pojišťoven a stavem veřejných financí," píše politička. Osobně je toho názoru, že pokud již u nás bylo vybudováno zařízení, které protonovou terapii poskytuje, měly by pojišťovny hledat cesty k tomu, aby mohlo sloužit všem českým pacientům, pro něž je tento typ léčby optimální.

„Velmi bych uvítala, kdyby se v současnosti jediné existující zařízení v naší zemi co nejdříve s pojišťovnami rozumně dohodlo a protonová terapie byla pacientům běžně dostupná," uzavřela senátorka Syková.

Spor s pojišťovnami

Protonové centrum nemá smlouvu s žádnou českou zdravotní pojišťovnou. VZP a třeba i Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR hradí protonovou péči svým pacientům v německém Mnichově, kde je podle údajů pojišťoven léčba levnější, což ale PTC ve svých vyjádřeních popírá. Soukromé Protonové centrum na Bulovce bylo vybudováno a vybaveno za 3,5 miliardy korun. Spor s českými pojišťovnami začal, když VZP odmítla uznat platnost smlouvy o smlouvě budoucí. VZP dala na centrum trestní oznámení, centrum podalo žalobu na zaplacení smluvní pokuty k rozhodčímu soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…