Romům jsme neměli zakázat kočovat. Pak si udělali ohníček z parket, říká Kubera

25.07.2013 20:56

V posledních týdnech se zvětšuje napětí v některých místech České republiky, které vyústilo až do protiromských pochodů. Senátor Jaroslav Kubera za tím vidí příčinu, která sahá až do 50. let minulého století – Romům byl zakázán kočovný způsob života.

Romům jsme neměli zakázat kočovat. Pak si udělali ohníček z parket, říká Kubera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

V roce 1958 totiž vyšel zákon, který zakazoval kočovný způsob života. To zasáhlo desítky tisíc Romů, kteří žili jiným způsobem života než většina společnosti. Nyní byly jejich pojízdné domovy „narušeny“. „O tom, jak si pak mnozí Romové dělali uprostřed bytu ohníček z parket, jsme slyšeli snad všichni. Tito lidé žili naprosto odlišným způsobem života, než jsme zvyklí my,“ vysvětluje Jaroslav Kubera v rozhovoru pro Prvnízprávy.cz.

„Po generace žili ze dne na den, nikdy ve svém životě nic neplánovali a byli zvyklí žít tam, kde se zrovna nacházeli. Komunisté tehdy udělali pokus asimilovat je do většinové společnosti. Ale to nejde ze dne na den! Úspěšně někomu změnit způsob života, na který byl po generace zvyklý, je práce na staletí," míní senátor za ODS.

Pátrat po příčinách ale podle něj nemá až tak velký smysl, hlavní je řešit současné problémy. "To, co bylo kdysi, už nelze vrátit. Je třeba postupovat v této oblasti citlivě, ale důsledně. Nesmí se například opakovat situace, kdy sociální dávky dostávali lidé, kteří celý život poctivě pracovali a slušně žili a pak shodou okolností přišli o zaměstnání, a aby stejné peníze pobírali i ti, kteří celý život nedělali nic. To pak logicky vyvolává nevraživost a napětí," popisuje Kubera.

Navíc podle něj není pravda, že by Romové nechtěli nebo neuměli pracovat. „Pokud jsou schopni vykopat tři sta metrů zeminy, aby vytáhli ven kabel, který pak dají do sběru, znamená to, že by byli schopni dobře pracovat i na normálních výkopových pracích," dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…