Senát bude rozpřádat případ záhadné sebevraždy. Rodiče tvrdí: Zabili nám syna

11.09.2013 8:34

Sebevražda Petra Stráníka je plná otazníků, ale nikdo z orgánů činných v trestním řízení se nemá k odpovědím. Rodiče zemřelého Hana a Petr však tvrdí, že jejich syna někdo zavraždil. Na to konto bylo odvysíláno několik televizních reportáží a nic. Nyní Stráníkovi dostali podivnou smrt syna až do Senátu.

Senát bude rozpřádat případ záhadné sebevraždy. Rodiče tvrdí: Zabili nám syna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Senátu

„Všechny podezřelé skutečnosti však policie i státní zastupitelství ignorovaly, a to dle mého názoru z toho důvodu, že nechtějí připustit zásadní pochybení při vyšetřování tohoto případu, kterých se orgány dopustily,“ napsala právnička Hana Marvanová. Tak v kostce shrnula téměř tři roky trvající úsilí manželů Hany a Petra Stráníkových, aby byl případ jejich syna opět prošetřen. Indicií, že nešlo o sebevraždu, ale o bohapustou vraždu, mají nespočet.

U rodičů Petra

Reportér ParlamentníchListů.cz strávil u manželů Hany a Petra Stráníkových nedaleko Prahy nad jejich výhradami k vyšetřování celý večer. Chovali se vyrovnaně, jen Haně se občas objevily slzy na víčkách. Co se týče sebevraždy syna, tak prý budou neústupně požadovat její nové přešetření. „Vy byste to nechal, když vidíte všechny naše důkazy o tom, že policie pochybila? Nenechal. My také nemůžeme, vždyť je to lež nad lež. Musí se nám to podařit zvrátit,“ řekl nakonec Petr. V současnosti se na cestě dostali nejdál, do Senátu.

Nicméně pro objasnění případu už vyvinuli takové úsilí, že je otázka, proč se jím už dávno nezačala policie znovu zabývat. Bývalý policejní prezident Petr Lessy, když se jej ParlamentníListy.cz zeptaly obecně na sebevraždy, které nesou mnoho otazníků, odvětil, že se v mnoha případech nemohou příbuzní smířit se smrtí blízkého. Podobně odpověděl, když za ním přišli Stráníkovi. Nicméně již od vražd spáchaných manželi Stodolovými, kdy byly některé případy odloženy jako sebevraždy, ale pak se zjistil opak, byla pravidla pro vyšetřování podezřelých úmrtí zpřísněna.

V případě Petra Stráníka to však bylo ignorováno. Před zpopelněním těla nebyla například provedena soudní pitva přesto, že ji soudní lékař žádal. Došlo ke smazání originálního videozáznamu z ohledání místa činu. Vyšetřovatelé se prostě v tomto ohledu, nebyl – li v tom úmysl, zachovali jako amatéři, co by spíš měli prodávat párky v rohlíku, než řešit těžké kriminální případy. Státní zástupci k tomu také zůstali slepí a to i poté, co televizní pořady Soukromá dramata a Reportéři ČT odvysílaly několik reportáží, kde bylo na nejasnosti také poukázáno.

Případ je v Senátu

Advokátka rodičů Hana Marvanová sepsala pro Nejvyšší státní zastupitelství důvody podezření ze spáchání zločinu vraždy. Redakce má dokument k dispozici. Kromě jiného v něm píše: „Na těle zemřelého Petra Stráníka byla nalezena zranění a stopy, které nejsou v souladu s předpokládanou příčinou smrti oběšením a nemohla vzniknout v souvislosti se sebevraždou oběšením, a to jednak zranění vzniklá krátce před smrtí, a jednak zranění, která vznikla až po smrti.“

Ze znaleckého posudku Radka Matlacha, který shrnuje podstatné závěry všech znaleckých posudků k případu sepsaných, si Marvanová učinila závěr, že v případě úmrtí Petra Stráníka musela být činná ještě alespoň jedna další osoba, která se zemřelým manipulovala. Podstatná v této souvislosti je, jak se píše v dokumentu, existence dvou strangulačních rýh, kdy hlubší vodorovná rýha je typická pro škrcení. Syna Petra, jenž před tím pracoval v TV Barrandov, našli rodiče pověšeného na konci roku 2010 v jeho bytě. Podle nich by v případu mohli být nějak zainteresováni jeho manželka a bývalý šéf, kteří se všemožně snažili dokázat, že měl mnoho důvodů k sebevraždě.

Lidskoprávní výbor Senátu má dnes případ záhadné sebevraždy na pořadu jednání. Účastní se jak advokátka Marvanová, tak i zástupci policejního prezidenta a nevyššího státního zástupce. Na místě své poznatky předloží i znalec Krajského soudu v Ústí nad Labem Radek Matlach a odborník v oboru biomechaniky ČVUT Zdeněk Horák. Manželé Stráníkovi doufají, že snad v Senátu naleznou pomoc ve svém úsilí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…