Senátor ODS chce návrat Klause. Jen ten prý může stranu napravit

17.08.2013 17:23

Senátor, krajský zastupitel, starosta, místopředseda regionálního sdružení Tomáš Jirsa z ODS dal ParlamenntnímListům.cz k dispozici svůj text „Proč usiluji o Klausův návrat do ODS“. V něm označuje zakladatele ODS a bývalého prezidenta za muže, který si jako jediný může dovolit hlasitě kritizovat chybné kroky ODS z minulosti a navrhnout jejich nápravu.

Senátor ODS chce návrat Klause. Jen ten prý může stranu napravit
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor za ODS Tomáš Jirsa

O návratu Václava Klause do ODS se opět začalo hovořit v souvislosti s vnitřní krizí Občanské demokratické strany. Ta je podle senátora Jirsy způsobena mj. sedmiletým koaličním vládnutím, kdy ODS byla nucena ustupovat koaličním partnerům.

„Po celou tuto dobu si mnoho voličů i členů strany kladlo otázku: byla, či nebyla ODS nucena tolik ustupovat? Ve snaze udržet pohromadě vládu s menšími partnery popřela ODS v posledních sedmi letech řadu svých programových cílů a zásad,“ je přesvědčen senátor.

Celý text senátora Tomáše Jirsy ZDE

Jirsa píše, že Václav Klaus se těchto kompromisů nemusel zúčastnit. „S výjimkou podpisu Lisabonské smlouvy, k čemuž byl ale objektivně donucen, se Václav Klaus v posledních deseti letech nemusel těchto koaličních kompromisů účastnit. Se svým hradním týmem analyzoval zákony z (jeho) pohledu přínosu pro Českou republiku, některé nepodepsal, publikoval stovky textů a desítky knih a z pozice ,nezávislého' účastníka komentoval dění v podhradí."

Během posledních dvaceti let se podle názoru senátora Václav Klaus vyprofiloval v politika minimálně evropského formátu. Jeho kritické knihy o evropské integraci, euru či globálním oteplování jsou překládány do desítek světových jazyků. „ Jsem si vědom toho, že mne po těchto slovech osočí skupina kritiků Václava Klause a budou tvrdit pravý opak. Myslí si však někdo, že Václav Klaus po třiadvacetiletém působení ve vrcholné politice složí ruce do klína a bude debatovat v klidu hanspaulského zámečku?“ pokládá řečnickou otázku Jirsa.

Klaus by měl být čestným předsedou ODS a volebním lídrem

„Václav Klaus si jako jediný může dovolit hlasitě kritizovat chybné kroky ODS z minulosti a navrhnout jejich nápravu. Nebyl přece jejich součástí a kritizoval je vždy. Nikdo jiný nebude pro veřejnost důvěryhodný, když bude navrhovat snižování byrokracie, podporu podnikání či kritický postoj k bezhlavé evropské integraci.“ Jirsa dále píše, že pro ODS je samozřejmě mnohem výhodnější mít Václava Klause na/ve své straně než v jiném politickém uskupení. Jeho osobní představa je prý funkce čestného předsedy a spolu s Miroslavou Němcovou a Martinem Kubou lídr nadcházejících voleb.

„Lidé z ODS, kteří tvrdí opak, by měli říci, jaký mají program pro vyvedení strany ze současné krize. Stručně řečeno, s Václavem Klausem uděláme přes 15 procent, bez něj klesneme hluboko pod 10,“ uzavírá Jirsa svůj text o potřebě Václava Klause.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…