Senátoři se vypravili do Brazílie a Kazachstánu

18.11.2013 14:41

Senátoři se tento týden vypravili do Brazílie a Kazachstánu. Jejich mise mají kromě politických jednání za cíl pomoci českým firmám uplatnit se v těchto regionech. Předsedu horní komory Milana Štěcha kvůli tomu při výjezdu do největšího jihoamerického státu doprovází podnikatelé v čele se zástupci Hospodářské komory ČR.

Senátoři se vypravili do Brazílie a Kazachstánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhl veřejný seminář Umírá Ústav pro studium totalitních režimů?

"Zúčastní se česko-brazilského podnikatelského semináře a dalších akcí, které mají za cíl připravit podmínky pro další rozvoj hospodářské spolupráce obou zemí, zejména v oblastech jako jsou kosmonautika, vojenský letecký průmysl nebo strojírenství," uvedla senátní tisková tajemnice Eva Davidová.

Senátoři se mají sejít i s brazilským exprezidentem

Podnikatelé podle ní absolvují několik jednání se svými brazilskými protějšky a potenciálními partnery, a to v Sao Paulu, hlavním městě Brasílii a ve městě Vitoria.

"České podniky zahájily konkrétní spolupráci se svými brazilskými protějšky již po roce 1918, čili jednoznačně máme na co navázat," uvedl k misi viceprezident Hospodářské komory Josef Cílek. České firmy se podle něj v Brazílii zapsaly v oblasti energetiky, výstavby vodních elektráren či cementáren, v jednání je spolupráce při výrobě etanolu nebo biopaliv.

Senátoři se v rámci politických jednání mají sejít mimo jiné s brazilským exprezidentem Lulou da Silvou. "S ním je spojen výrazný hospodářský pokrok, jehož Brazílie v předchozím období dosáhla," uvedl k tomu Štěch.

Do Kazachstánu zamířili senátoři z hospodářského výboru v čele s místopředsedou horní komory Přemyslem Sobotkou. V rámci své mise mají kromě politických jednání na programu návštěvu kazašského Národního jaderného centra ve městě Kurčatov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…