Tohle jste z ODS dlouho neslyšeli. Senátor chtěl rušit zdravotnické poplatky

15.08.2013 22:50

Senátor Zdeněk Schwarz, zvolený za ODS, ostře zkritizoval zavedení zdravotnických poplatků, a to i navzdory tomu, že je zavedla právě vláda v čele s ODS. Podle Schwarze se ukázalo, že poplatky neplní svou regulační funkci a byl by pro jejich okamžité zrušení. Předseda Senátu Milan Štěch mu dal v zásadě za pravdu. Poukázal ale na to, že zdravotnictví a nemocnice potřebují nějakou jistotu. Schwarz poznamenal, že nemocnice budou muset někde více šetřit.

Tohle jste z ODS dlouho neslyšeli.  Senátor chtěl rušit zdravotnické poplatky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání Senátu Parlamentu České republiky

Ministr zdravotnictví Martin Holcát hodlá prosadit snížení poplatků za den pobytu v nemocnici ze sta na šedesát korun. Pokud dojde na rozpuštění Poslanecké sněmovny, Holcát je připraven obrátit se na Senát. Podpoří horní komora tento krok a prosadí ho v podobě zákonného opatření i bez sněmovny? Nejen o tom ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize diskutovali předseda Senátu Milan Štěch a senátor, místopředseda výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Zdeněk Schwarz (nestr. za ODS).

„Já za sebe říkám, že návrh na snížení poplatku za pobyt v nemocnici podpořím,“ uvedl v úvodu pořadu Štěch. A Schwarz zašel ještě dál. „Já bych tento poplatek nejraději úplně zrušil,“ prohlásil nestraník vystupující v barvách ODS. Obratem k tomu dodává, že situaci ve zdravotnictví je třeba řešit komplexně. Stát by se podle jeho názoru měl v prvé řadě starat o zdraví a bezpečnost svých občanů, „Vše ostatní je na řadě až potom a poplatky se navíc nikde v civilizovaném světě neosvědčily,“ soudí Schwarz.

Nevěděl jsem, že nemusím platit, prohlásil senátor

Nemocnice, které by případné zrušení poplatků zasáhlo, musí podle Schwarze najít úspory jinde. Za pozornost stojí, že jako senátor, jenž se zabývá problematikou zdravotnictví, Schwarz netušil, že nemusí platit za vnučku na pohotovosti. Respektive se mu prý stalo, že se s ním na pohotovosti hádali, že zaplatit musí, tak to raději udělal.

Štěch se Schwarzovým pohledem na regulační poplatky v zásadě souhlasil a zdůraznil, že je třeba změnit investiční politiku státu, ta musí být více ofenzivní a české hospodářství podpořit. Upozornil ale také na to, že české zdravotnictví potřebuje rovněž nějakou jistotu, která byla otřesena např. zvýšením DPH.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…