Vražda v Senátu: Blekotání a bezmoc horší než před rokem 89. Zasáhla ministryně

29.10.2013 14:35

REPORTÁŽ Spravedlnost je skoro na kolenou. Státní zastupitelství nefunguje, kryje se špatná práce policie. Takovou představu nabyli účastníci projednávání sebevraždy Petra Stráníka v Senátu, jejíž vyšetřování a posuzování je plné šlendriánu, což nahrává domněnce, že mohlo jít o vraždu. Nad některými otazníky se pozastavovala i ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová.

Vražda v Senátu: Blekotání a bezmoc horší než před rokem 89. Zasáhla ministryně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Rusnokovy vlády Marie Benešová

„Je potřeba vyjádřit i svůj názor a hledat cesty k nápravě. Pokud je tam podezření z násilné smrti, tak by věc neměl dělat obvodní státní zástupce. To se nám již vymstilo v kauze Stodolových. Je zde jasně daná věcná příslušnost. Dozor by měl vykonávat městský státní zástupce a dohled vrchní státní zástupce,“ zmínila jednu z procesních chyb Marie Benešová, ale dodala, že Ministerstvo spravedlnosti nevykonává dozor nad státním zastupitelstvím. Vyjádřila se tak na dalším jednání lidsko – právního výboru Senátu o kauze údajné sebevraždy Petra Stráníka. Jeho rodiče Hana a Petr se totiž domnívají, že šlo o vraždu, a mají k tomu nespočet vážných argumentů. Proto se případ dostal až do Senátu.

První jednání

V tomto momentě je třeba připomenout první projednávání případu v Senátu, které se odehrálo zhruba před měsícem. Šlo o jasnou ukázku absurdního dramatu přímo na půdě horní komory Parlamentu, při níž si posluchač uvědomil, jakou Senát představuje moc bezmocných. Z oslovených institucí, tedy z policejního prezídia či od státních zástupců, se nedostavila ani noha. Jejich omluvy působily jako výsměch. Z Ministerstva spravedlnosti, které ale v případu v podstatě nemůže nijak intervenovat, přišel jakýsi ředitel odboru, který to nejspíš dostal na stůl formou padajícího lejna a blekotal jako čerti z Dalskabátů hříšná ves.

První třešničkou na dortu bylo, když tento úředník vážně sdělil, že na Ministerstvu spravedlnosti neřeší spravedlnost. „Je tady mnoho případů z této kategorie, které se zametou pod koberec, a to jen proto, že někteří nedělají dobře svou práci. Určitě budeme bojovat i proti tomu, když předsedovi výboru někteří odvětí arogantně, protože si myslí, že jsou složkou, které se nemůže nic stát,“ řekl senátor Jiří Čunek v reakci na odpověď pověřené státní zástupkyně. Předseda zmíněného výboru Marcel Chládek byl na konci celkem pozitivní.

Druhé jednání

Při současném jednání se dostavila celá suita z Ministerstva spravedlnosti v čele s šéfkou Marií Benešovou, která kritizovala hlavně státní zástupce v Praze. „Toto stanovisko je třeba tlumočit nejvyššímu státnímu zástupci. Napíši mu dopis a budu o tom s ním jednat i osobně. Ostatně u této i mnoha jiných kauz by mě zajímal jeho postoj. Praha má závady a je potřeba, aby se nejvyšší státní zástupce a hlavně vrchní státní zástupkyně na Prahu zaměřili. Budu se snažit v tomto směru zvyšovat tlak,“ dodala s tím, že případ údajné sebevraždy Petra Stráníka je velmi závažný.

Nicméně Chládek pak přednesl odpověď, že nejvyšší státní zástupce nevyužije svého oprávnění a nenařídí kontrolu skončené věci. Přitom případ ještě uzavřen není. Právnička manželů Stráníkových Hana Marvanová konstatovala, že situace kolem tohoto případu je ještě horší než před rokem 1989, protože tehdy se některé stížnosti přeci jen řešily. Nicméně i z druhého jednání senátního výboru padla na reportéra ParlamentníchListů.cz chandra z bezzubosti politiků a bezmocnosti běžného občana.

Případ Stráníkových

Advokátka Marvanová sepsala pro nejvyšší státní zastupitelství důvody podezření ze spáchání zločinu vraždy. Redakce má dokument k dispozici. Kromě jiného v něm píše: „Na těle zemřelého Petra Stráníka byla nalezena zranění a stopy, které nejsou v souladu s předpokládanou příčinou smrti oběšením a nemohla vzniknout v souvislosti se sebevraždou oběšením, a to jednak zranění vzniklá krátce před smrtí, a jednak zranění, která vznikla až po smrti.“

V případě Petra Stráníka toho bylo oproti běžné kriminalistické praxi ignorováno opravdu až příliš. Před zpopelněním těla nebyla například provedena soudní pitva, přesto, že ji soudní lékař žádal. Došlo ke smazání originálního videozáznamu z ohledání místa činu. Vyšetřovatelé se prostě v tomto ohledu, nebyl–li v tom úmysl, zachovali jako amatéři, co by spíš měli prodávat párky v rohlíku, než řešit těžké kriminální případy. Státní zástupci k tomu také zůstali slepí, a to i poté, co televizní pořady Soukromá dramata a Reportéři ČT odvysílaly několik reportáží, kde bylo na nejasnosti také poukázáno.

Reportér ParlamentníchListů.cz strávil u manželů Hany a Petra Stráníkových nedaleko Prahy nad jejich výhradami k vyšetřování celý večer. „Vy byste to nechal, když vidíte všechny naše důkazy o tom, že policie pochybila? Nenechal. My také nemůžeme, vždyť je to lež nad lež. Musí se nám to podařit zvrátit,“ řekl nakonec Petr. V současnosti se na cestě dostali nejdál, do Senátu, ale zatím to vypadá, jako kdyby hrách na stěnu házeli. Podobných případů podivných sebevražd je ale v Česku podle některých odborníků a postižených mnohem více, takže kauza manželů Stodolových nejspíš pokračuje, byť v jiných mantinelech.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…