Zeman hájil v Senátu svého kandidáta, hovořil přitom o znásilňování sekretářek. Nezabralo to

21.08.2013 15:14

Prezident Miloš Zeman vystoupil v Senátu, kde znovu obhajoval kandidaturu předsedy pražského městského soudu Jana Sváčka na ústavního soudce. Sváček se o post uchází podruhé. Zeman to ale obhajoval slovy, že všechna obvinění, která se objevila kolem jeho první kandidatury, se ukázala různými šetřeními jako nepravdivá. Senátory však Zemanův projev nepřesvědčil: Pro volbu Sváčka hlasovalo 30 z nich, proti 45. Jan Sváček se tedy ústavním soudcem nestane.

Zeman hájil v Senátu svého kandidáta, hovořil přitom o znásilňování sekretářek. Nezabralo to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Sváček

„Nebudu obsazovat křeslo předsedy Senátu, sednu si skromně vedle,“ uvedl Miloš Zeman dnes odpoledne v jednací síni horní komory Parlamentu, kam přišel „lobbovat“ za svého kandidáta na ústavního soudce - šéfa pražského městského soudu Jana Sváčka. Ten má jako první možnost se znovu ucházet o tento post. Senátoři ho totiž loni odmítli. Jenže mezitím v horní komoře posílila levice nakloněná prezidentovi, takže šance Sváčka se ukázaly být nyní vyšší.

„Proč jsem změnil své původní rozhodnutí a proč vám navrhuji opět jako kandidáta Jana Sváčka? Budu mluvit bez jakýchkoliv emocí, emoce jsou totiž špatný rádce,“ uvedl nejprve Zeman.

Poté začal s vysvětlováním toho, proč Sváček loni neuspěl. „Při minulém hlasování dostal od vás Jan Sváček 36 hlasů proti 38 a nebyl zvolen. Já jsem ho pak vyřadil, ale zadal jsem šetření, jehož tématem bylo zjistit, zda jsou určitá podezření pravdivá,“ řekl prezident, který mezitím na posty ústavních soudců navrhnul další čtyři kandidáty.

„Teprve nyní, před několika týdny jsem dostal výsledky šetření a mohu vám sdělit, že všechna obvinění se ukázala být jako nepravdivá,“ sdělil Zeman dále senátorům s tím, že se při šetření obrátil jak na Soudcovskou unii, tak na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Jenže jak Zeman, tak i unie prý Sváčka doporučili. Zjistili prý, že jsou všechna jeho loňská obvinění neopodstatněná.

Snížil počet nevyřízených případů

„Navíc on jako předseda soudu snížil počet nevyřízených případů o padesát procent. Ústavní soud jsem sice nedávno naplnil akademiky, ale tento soud také potřebuje alespoň jednoho praktického manažera,“ sdělil Zeman.

Sváček byl mimo jiné podle prezidenta prý obviněn z toho, že se stýká s Jaroslavem Bartákem, který v Lions clubu vykonával post tajemníka. „Ona ale byla tato společnost založena ve Spojených státech. No a pan Barták se ukázal jako velice schopný... Jenže to, že znásilnil 14 sekretářek – čemuž já věřím – tak by si jen pubertální adolescent mohl myslet, že Sváček je jen proto diskvalifikován,“ poznamenal Zeman.

Uvedl také, že Lions club není nějaká pochybná společnost. „Jen14 dní před svou smrtí do Lions clubu vstoupil i někdejší ministr financí Eduard Janota a já jsem přednášel na jeho počest Laudatio," řekl.

Bývalý poradce exprezidenta Václava Klause Jan Sváček už jednou senátory nepřesvědčil, a to konkrétně 8. února 2012. Členům horní komory vadil i jeho vstup do komunistické strany těsně před pádem tehdejšího režimu v červnu roku 1989 a také kontakty s kontroverzními postavami. Mezi ně údajně patří i nedávno vyloučený člen ODS a podnikatel Tomáš Hrdlička. O těchto věcech ale dnes Zeman pomlčel. Naopak se rozhovořil o dalším adeptovi a to svém příteli Zdeňkovi Koudelkovi.

Koudelku už nenavrhnu

„Jeden neinformovaný komentátor v jistém deníku napsal, že když schválí Senát Sváčka, tak navrhne Zeman i Zdeňka Koudelku. Jenže totéž šetření, co jsem si vyžádal i u Koudelky, je jiné,“ sdělil k tomu překvapivě Zeman.

Zatímco prý Sváčka nezná prakticky vůbec, tak Koudelka je jeho osobní přítel a váží si ho jako právníka a skvělého odborníka.

 Bohužel se v šetření ukázalo, že se měrou nikoliv zanedbatelnou podílel na lednové amnestii Václava Klause, kterou jsem hodně kritizoval. Takže chci ujistit pány senátory, že vám zcela určitě kandidaturu Koudelky nenavrhnu,“ dodal směrem k senátorům prezident.

Svou řeč pak zakončil slovy, aby senátoři napříště vycházeli z faktů a nikoliv ze závisti a z pomluv.

„V naší společnosti je každý člověk, který vynikne v nějaké profesi, obklopen narůstající vlnou závisti a k ní se vážící vlnou pomluv a těmi, co nebyli úspěšní a takto si kompenzují svůj komplex méněcennosti,“ doplnil Zeman, který už letos jmenoval šest ústavních soudců.

Na začátku června se novým soudcem ÚS stal Vladimír Sládeček, který nahradil Miloslava Výborného, jemuž vypršel mandát. Senát Sládečkovo jmenování posvětil na konci dubna společně s Miladou Tomkovou, Jaroslavem Fenykem a Janem Filipem.

V srpnu pak prezident jmenoval Ludvíka Davida spolu s Kateřinou Šimáčkovou a obnovil mandát předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…