Zeman nastínil velkou neznámou. Kubera důrazně varuje před chaosem

10.08.2013 7:38

TÝDEN S KOSKUBOU A KUBEROU Dva muži opačného politického spektra v pravidelné názorové aréně komentářů uplynulých dnů pro ParlamentníListy.cz. Poslanec ČSSD Jiří Koskuba a senátor ODS Jaroslav Kubera. Vzhledem k blížícímu se hlasování o rozpuštění sněmovny se možná oba muži v této aréně a plných funkcích setkávají naposledy. Minimálně Jiří Koskuba je na to po tomto týdnu prý připraven.

Zeman nastínil velkou neznámou. Kubera důrazně varuje před chaosem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

„Asi tady píši opravdu tentokrát svoji poslední kapitolu. Lhal bych, kdybych tvrdil, že je mi to po všem tom dění za ty tři roky v Poslanecké sněmovně PČR zase až tak moc líto. Bylo to ještě děsivější, než jsem si kdykoliv myslel,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz hned v úvodu Koskuba.

A zeptal se, co po středečním jednání Poslanecké sněmovny o důvěře vládě Jiřího Rusnoka ještě dodat? „Bez ohledu na všechny ty přemnohé kritické komentáře, analýzy, rady a porady ze strany renomovaných médií, tzv. celebrit a až hysterické výkřiky mnohých čelných představitelů různých politických stran je vítěz celého klání zřejmý. Je to pan prezident Zeman, jinak i Miloš I. – jak jej ‚den poté‘ údajně nazval jakýsi zahraniční plátek. Po třech letech vlády této trapně opakovaně slepované nespolehlivé pravicové koalice a jejím náhlém skonu ve stylu kombinace akčního filmu a slaďáku z pera Rosamunde Pilcherové se konečně blíží konec celého tohoto politického marasmu. Naše oranžové opakované pokusy vyslovit jí nedůvěru byly vždy, bohužel, předem odsouzeny k neúspěchu. Svým počtem a efektem již spíše než jako politická bitva vypadaly jako pouhý kolorit,“ posteskl si dále Koskuba.

Podle něj se politická scéna dostala do situace, kdy důvěra veřejnosti ve vládu klesla pod směšných 10 procent. Těžko jí však toto prý příliš vytýkat ze sněmovních lavic, kdy důvěra v parlament samotný je kolem procent 18.

Jak nebýt kaprálem, když chce být po bitvě každý generálem

„I tuto skutečnost by si předáci parlamentních stran, včetně těch opozičních, měli připustit. Upřímně řečeno, přívržencem přímé prezidentské volby jsem se stal spíše z povinnosti, než z přesvědčení. A bylo mi neskutečně smutno z toho, jak zvláště druhé kolo společnost rozdělilo. Nejen tu, mocně pak politiky. Asi však stále platí, že ‚něco špatného pro něco dobrého‘,“ konstatoval poslanec ČSSD.

A doplnil, že nechce být kaprálem, který se po bitvě snaží stát generálem. „I já, prostý oranžový pěšák, jsem vnímal jisté obavy z toho, že nový pan prezident poněkud rozštěpí ČSSD. A upřímně řečeno, svým způsobem se stalo. I mě rozhodnutí o novém premiérovi a jeho vládě zaskočilo. Opravdu to vypadalo jako tradiční parlamentní postup. Ale bitvy, natož ty velké a se silným soupeřem, se nevyhrávají zrovna obvyklou zažitou válečnou strategií. Ostatně my, oranžoví, jsme se hned pustili v zajetých cestičkách, byť do historicky prvního pokusu o rozpuštění sněmovny. S komunisty – přesto to nepovažuji za ostudu i ohrožení demokracie -  a veverčáky. Nerad bych je urazil, ale ti, soudím, měli moc dobře spočítáno, že to stejně nevyjde. Ve vší úctě, spočítat si to jistě mohlo i naše vrchní velení. Ale i snaha se přece, tu a tam, počítá. Bohužel, jenom vítěz však bere vše,“ připomněl Koskuba.

TOP 09 prokaučovala svoji šanci

A upozornil i na to, kdo tuto klasickou, naprosto čistou parlamentní a i ústavní cestu naprosto prokaučoval a zazdil. „Byla to TOP 09. Ta strana, co tak halasně tohle vše sice očividně planě vykřikuje, ale vidina dalšího skoro roku u moci byla pro ní daleko silnějším lákadlem. Bez ohledu na to, s jak úděsnými koaličními partnery. Pak si však položme otázku, zda jen vrána k vráně nesedá? Ne, není to vůči nim tvrdé. Právě oni z nás velmi často dělají pseudobolševiky, máme-li zrovna spolu s komunisty na jistý závažný problém společný názor a naše hlasování je shodné. Nicméně my s nimi nikdy v koalici nebyli, nejsme a ani zřejmě nebudeme. Navíc je to vše o to více překvapivé, že skutečný topácký šéf pan Kalousek je bezpochyby skvělý stratég a vždy byl minimálně o dva tahy dopředu před všemi svými soupeři. Včetně, přiznejme si to, nás socanů. K rozpuštění sněmovny se připojil naprosto pozdě. Toto gesto je čistě vynucené, nikoliv chtěné. Oni nejsou, byť tak nyní vystupují, iniciátory. Jenom se snaží urvat poslední místa v záchranných člunech potápějícího se politického Titanicu,“ uvedl Jiří Koskuba dále.

A připomněl to, co jeden politolog den po „bitvě“ napsal.

Zájmy země zcela ustoupily politikaření, žvanění, intrikám a korupci

„Mezi poraženými jsou prakticky všichni zúčastnění politici, protože se ukázalo, že sněmovna je ještě nepřehlednější než obvykle, že už neplatí žádná pravidla, podané sliby a že napětí a rozpad vzájemné úcty a respektu k politickému řemeslu je pryč.“

S těmito slovy lze podle Koskuby opravdu prý částečně souhlasit. „Až sem to dopracovala česká politika. Ve vší úctě – nikoliv od doby byť tolik kritizované Opoziční smlouvy. Přes negativa, která přinesla. Ona ostatně ani éra Vladimíra Špidly nebyla zcela ideální. Zde dokonce i náš současný panovník chybu udělal. Chybovat je prostě lidské. Ale panem politologem naznačený skutečný marasmus začal v době obhroublých soubojů pana Topolánka s panem Paroubkem a některých jejich zbrojnošů. Skutečně bylo na čase s tím něco udělat. Zájmy země zcela ustoupily politikaření, žvanění, intrikám a korupci. Křivdil bych svému vedení, zvláště po třech letech strávených v parlamentních nepohodlných škamnách, že snaha nebyla. Aktivit a slov sice plno, konkrétní výsledek žádný. Nyní jsme konečně zvítězili. Ne, nejsem neskromný. A již vůbec ne namyšlený. Ať si ti výše jmenovaní ‚moudří‘ komentátoři budou říkat, co chtějí,“ pokračoval v komentáři pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Rozdílný názor vrchního velení na zásadní problém není žádná ostuda, míní Koskuba

Přiznal, že ČSSD si po jmenování vlády premiéra Jiřího Rusnoka prodělala jistý vnitřní vývoj. „Ano, zvítězila nakonec proprezidentská část a udělali jsme ostrý obrat o 180 stupňů. To však snad je a zvláště pak v demokratické straně normální. A je moc dobře, že i v tomto bodě všichni naši poslanci nakonec vystupovali jako jeden muž, jedna žena. Jedině díky tomu boj dopadl tak, jak dopadl. Až překvapivě skvěle. Slib poslance nám ukládá hájit zájmy lidu České republiky. A většina si přála dát důvěru vládě pana Rusnoka. Stalo se, byť to nevyšlo. Ale ještě daleko více lidí si přálo předčasné volby. Zleva i zprava. Nu a jedině díky tomu prvnímu konečně budou. Co tedy říci na závěr? Soudím, že ničeho netřeba. Jenom mi v této asi opravdu poslední kapitole mého poslaneckého týdeníku dovolte položit možná jednu sice trochu palčivou otázku mířenou do vlastních řad. Pochopitelně ani ony nejsou zcela ideální. Jak by vše dopadlo, kdyby uvnitř ČSSD zvítězil názor pana předsedy a jeho křídla či spíše křidýlka? Za podpory zkušeného pana místopředsedy Zaorálka, pana expředsedy a nyní stínového ministra Špidly, pana senátora Dientsbiera aj.? Přitom tento nakonec velmi menšinový názor měl velice podpůrné komentáře v denním tisku. A to i vysloveně pravicovém! Mně osobně to pomohlo. Byť naopak - Jako ‚velmi vážné varování‘! Naštěstí zvítězil názor opačný. Sluší se za to panu 1. místopředsedovi Haškovi poděkovat. On přece jenom hejtman má k lidem a konkrétní práci pro ně blíž. Rozdílný názor vrchního velení na zásadní problém ale přece není žádná ostuda. Ani hned nějaký pouhý boj o posty,“ domnívá se Koskuba.

A dodal, že kapitán Titaniku - a hlavně pak osádka celé lodi – měl bezesporu smůlu, že jeho první důstojník si nedovolil ani zkusit změnit jím určený směr obrovské lodi. „To my jsme nakonec dopadli podstatně lépe. Takto se prostě hned stalo realitou to, po čem jsme s našimi příznivci dlouhá léta snili. Takto jsme i my zvítězili. Proher už bylo mnoho. Vliv pana prezidenta na ČSSD, jak slyšíme zděšené varovné hlasy, tak bezesporu stoupne. Konečně však někdo rozehrál tu naši partii skvěle. Pak je to i trochu logické. Jsem rád, že jsem se vůbec něčeho podobného dočkal. Tři roky jsem si připadal úplně zbytečný. Proto jsem občas používal termín ‚pouhý podposlanec‘. I kdybych již nikdy do poslanecké lavice nezasedl, tak alespoň tohle za to stálo. Byl to totiž šach mat druhým tahem,“ uzavřel Jiří Koskuba komentář uplynulých dnů.

Kubera: Čekají nás asi veselé chvilky…

Podle senátora ODS Jaroslava Kubery týden plný zvratů může pro občany znamenat hlavně jednu věc. „Nečekat, že nové volby něco zásadního změní. Naopak – troufám si říct, že přinesou jen další zklamání – to bude odmocninou toho, jak velké očekávání je do nich kladeno. Jenomže musíme mít na paměti, že dokud se nezmění volební systém, bude se situace, která pak vede ke znechucení, opakovat,“ řekl pro ParlamentníListy.cz.

Proto občany Česka čekají v blízké budoucnosti ‚veselé‘ chvilky. „Sněmovna může být po volbách složena s daleko více subjektů než nyní, stejně tak i může vznikat koalice, která opět může předvádět – ať už její složení bude jakékoli – to, čeho jsme v posledních měsících byli svědky. Že do těch voleb půjde řada stran a lidí, jejichž důvody jsou různé, to se dá očekávat stoprocentně. Jenomže už jsme zažili to, že se objevili na scéně jistí antidinosauři, z kterých se velmi rychle nakonec ti dinosauři stali. Takže já bych to viděl tak, že občané z toho budou mít ten užitek, že prostě půjdou k volbám a hodí do uren ty lístky s někým, kdo je přesvědčí. Jak se to pak bude ale vyvíjet, už jsem naznačil,“ podotkl pro ParlamentníListy.cz senátor.

Podle něj je taky marná touha, že nové volby vše zázračně vyřeší – že dá nová vláda lidem práci, zvýší jim životní standard a zaručí jim i vlastní osobní štěstí. „To je naprosto mylná představa, protože to neumí žádná vláda na světě. Může upravit některá pravidla, zákony a podmínky, ale zajistit to, aby všichni měli práci a vysokou životní úroveň možné není – zvlášť, když je ještě všude ve světě a v Evropě ekonomická krize. To si ti lidé musejí také připustit. Stačí si jen všímat posledních období – vždy, poměrně velmi krátko po volbách ztrácí ta sněmovna u lidí důvěru. Proč by tomu najednou mělo být jinak?“ ptá se Jaroslav Kubera.

Kubera varuje před možným chaosem

Upozornil pak ještě na to, co ho zarazilo v projevu prezidenta Miloše Zemana ve sněmovně před hlasováním o důvěře Rusnokově vládě.

„To, že dával do souvislostí postavení případné nové vlády a ukončení vyšetřování, mě vyděsilo. Vázat nějaké výsledky na to, jak vyšetřování dopadne, opravdu není možné, pokud víme, že se u nás různé případy vlečou několik let. Navíc ta velká neznámá, kterou tím prezident nastínil, může zamíchat podstatně i výsledky těch příštích voleb – a to v negativním slova smyslu. Může totiž přinést další velký chaos,“ uzavřel svůj pohled na věci minulé i příští Kubera.  

  • Další komentáře uplynulých týdnů Koskuby a Kubery čtěte ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…