Bývalá Zemanova pravá ruka: Nečas je hochštapler. Topolánek měl aspoň velkou hubu

10.07.2013 8:17

JINÝMA OČIMA Od této vlády se nedá nic čekat. To věděl prý už od vzniku kabinetu Petra Nečase. Vždyť šlo o samé hochštaplery. A dopadlo to špatně, když dnešního premiéra v demisi ovládla úřednice a zvítězil u něj jiný orgán než mozek. Takhle nadrsno se loučí s předsedou vlády bývalý místopředseda vlády Miloše Zemana, tehdy jeho pravá ruka, Egon Lánský.

Bývalá Zemanova pravá ruka: Nečas je hochštapler. Topolánek měl aspoň velkou hubu
Foto: senat.cz
Popisek: Místopředseda Zemanova kabinetu Egon Lánský

Nad žádostí o vydání premiéra v demisi Petra Nečase k trestnímu stíhání se Egon Lánský jen mírně pousměje: „Tato vláda neměla nikdy vzniknout, vše, co dělala, bylo zločinem proti občanům. Věděl jsem to od samého začátku, že půjde o průser.“ Bývalý místopředseda vlády Miloše Zemana pověřený koordinací resortů zahraničí, vnitra, obrany a přístupovými jednáními s Evropskou unií nyní kabinet v demisi opravdu moc nešetří.

Vláda hochštaplerů

Vzpomíná si, když se kdysi dávno v roli poradce Miloše Zemana setkal na okamžik s Petrem Nečasem a ten mu řekl, že novinářům se nesmí říkat všechno a na plná ústa. „Neznal jsem ho, ale musím říct, že jsem o něm měl vždy dost špatné mínění. Za Václava Klause dostal nabídku, aby šel dělat ministra vnitra. Nicméně ministr vnitra v této zemi je většinou protřelý zločinec. A od té doby budoval svou politickou kariéru, která se mu v těchto dnech takto sesypala a došlo na má slova,“ podotýká.

„Pamatuji si, že byl Nečas jednu dobu znalcem bezpečnostní politiky a vyzbrojování, takže se choval jako hodný agent USA. Od začátku, kdy vytvořil tuto vládu, jsem tušil, že nás nic dobrého nečeká. Mimochodem Mirek Topolánek nebyl o moc lepší, ale byl rozhodnější a měl velkou hubu, kterou často uměl oslovit lidi, aniž by někoho urážel. K Nečasovi opravdu nemám dobrý vztah, protože byl hochštapler a celá jeho vláda byla hochštaplerská,“ pokračuje Lánský.

Přesto dokáže před jedním členem Nečasovy vlády smeknout. Je jím ministr financí Miroslav Kalousek. „Byl jsem s ním vždy zadobře. Od samého počátku. Jediný opravdu schopný politik v této zemi je totiž Miroslav Kalousek. I když dělá opačnou politiku, než jakou bych si představoval, přesto musím říct, že ji dělá zatraceně dobře. Už to, jak rychle splašil Schwarzenberga, bylo bravurní. Prostě umí a má představu, co lidé budou od umírněné pravice chtít. Dokáže kličkovat, přesně podle rad Niccola Machiavelliho,“ dodává.

Velká Nečas

Aktuální vládní koalice byla jednou z nejkřehčích, kterou doposud viděl. „Dříve nadávali sociální demokracii za přetahování hlasů, přitom se stali sami největšími přetahovači. Vláda na tom byla postavena. Za tři roky vládl jen bordel a blázinec mezi koaličními partnery. Pořád se hádali jen mezi sebou. Nic pozitivního nevytvořili, ale byli schopni vybojovat paní Peake, co chtěla, i když má poslanců jako šafránu. A to chce založit poslanecký klub, když má o něco víc než pět piků,“ hodnotí.

Razie na Úřadu vlády a kauzy s tím spojené jsou prý důsledkem milostného vzplanutí expremiéra Petra Nečase k šéfce jeho sekretariátu Janě Nagyové. „To, co nyní vyplouvá na povrch o Úřadu vlády a policistech, je vyvrcholením toho, že se Nečas zblbnul do Nagyové. Prostě začal myslet jiným orgánem než mozkem. A pokračuje to. Když se kvůli tomu dostal do potíží, tak mlčel a najednou se po několika týdnech rozhodne bojovat za svou milou. Je to takový podivně naivní katolík,“ popisuje dál Egon Lánský s tím, že Nečas je Nečas a Nagyová je v maďarštině velká, což do sebe pěkně zapadá.

Ke kauze zapletených členů Vojenského zpravodajství říká: „Někteří zpravodajci jsou blbci a neuvědomovali si, že vše dopadne i na ně. A fakt, že se nechali komandovat úřednicí, je třešničkou na dortu."

Egon Lánský byl senátorem za ČSSD a od roku 1998 místopředsedou vlády Miloše Zemana. Na svou funkci rezignoval koncem roku 1999 ze zdravotních důvodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…