Drábek se zlobí: Vrátil úder Koníčkovi a promluvil o "ztracených" 11 miliardách

18.09.2013 16:21

Bývalý ministr Jaromír Drábek (TOP 09) výrazně nesouhlasí s titulky médií, že by se na MPSV mělo ztratit 11 miliard korun, což prý měl naznačovat Nejvyšší kontrolní úřad. Podle něj naopak resort v době, kdy mu šéfoval, ušetřil deset miliard. Jeho stranický kolega Pavol Lukša ale podle něj činí správně, když kritizuje ministra Františka Koníčka kvůli nečinnosti v agendě veřejných prací.

Drábek se zlobí: Vrátil úder Koníčkovi a promluvil o "ztracených" 11 miliardách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Jak již ParlamentníListy.cz informovaly v úterý, ministr práce a sociálních věcí v demisi František Koníček se ohradil proti tvrzením místopředsedy TOP 09 Pavola Lukši, který ho kritizoval za to, že neupravil institut veřejné služby v souladu s verdiktem Ústavního soudu. Koníček totiž upozornil, že od nástupu do funkce je zahlcen řešením problémů, které v resortu zůstaly po ministrech TOP 09 a připomíná, že oni měli na úpravu veřejné služby mnohem více času nežli on.

„Fakta mluví jasně: Problémy vznikly a nebyly řešeny v době, kdy ministři MPSV byli z TOP 09,“ odrazil slovní ataky Lukši Koníček s tím, že když přebíral ministerstvo po předchůdcích z TOPky, vypadalo to tam tak, jako by mnoho lidí bylo v hlubokém zimním spánku.

„Když jsem je probudil nebo vyměnil, zákonitě jsme se pustili do řešení nejpalčivějších problémů. A i když se to asi obcím nebude líbit, ti rozumní starostové pochopí, že mezi ně veřejná služba nemohla patřit. Musela by se řešit změnou zákona, ale program jednání Poslanecké sněmovny nebyl v mé moci,“ uvedl na výtky Lukši Koníček.

Musel řešit sKarty, oblast zdravotně postižených a důchodovou reformu

Navíc má prý spoustu práce s napravováním problémů, které způsobili právě jeho předchůdci. "Takových věcí je dnes na Ministerstvu práce a sociálních věcí bohužel celá řada - sKarty, agendové informační systémy pro výplatu nepojistných dávek, oblast zdravotně postižených, nepovedená důchodová reforma, nepromyšlená a nekoncepční výplata některých sociálních dávek s vysokým rizikem zneužití, neefektivní čerpání peněz z fondů Evropské unie,“ vypočítal Koníček.

S tím ale výrazně nesouhlasí bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

„Všechna tato témata musí řešit každý ministr práce a sociálních věcí,“ poznamenal Drábek pro ParlamentníListy.cz. Prý by musel Koníček jednoznačně vysvětlit, jaké konkrétní věci musel ve zmiňovaných agendách napravovat. „Takové obecné vyjádření, že někdo nemohl udělat něco, protože se musel věnovat něčemu jinému, tak to se dá říci vždycky,“ vysvětlil Drábek.

Pochází z regionu, kde je velký problém nezaměstnanosti

Proč ale Lukša pobízí Koníčka k práci, se dá podle něj vysvětlit velmi jednoduše. „Pavol Lukša je politik, který pochází ze severomoravského regionu, z Moravskoslezského kraje, a to je region, kde je velký problém nezaměstnanosti a problém veřejné služby a veřejných prací je s tím spjat a je skutečně velmi vážný. Já se mu proto vůbec nedivím, že se tímto tématem zabývá. Ale na komentář toho, co řekl a proč to řekl, se musíte zeptat jeho,“ uvedl dále exministr.

Když prý navíc Koníček resort přebíral, tak to bylo v době, kdy na něm již Drábek měsíce nepůsobil. 

"Proto se k tomu mohu těžko vyjádřit. Veřejnou službu Ústavní soud zrušil v listopadu a já odcházel z ministerstva 31. října. To znamená, že ani já jsem nemohl reagovat na nález Ústavního soudu,“ pronesl Drábek a zdůraznil, že TOP 09 veřejnou službu bude prosazovat dál.

„Pokud totiž ÚS zrušil povinnost veřejné služby, tak skutečně je nejlepší hledat jiný způsob, jak ústavně konformně zajistit, aby lidé, kteří berou od státu dávky, také přiložili ruku k dílu,“ dodal k této věci Drábek.

Koníček: Na ministerstvu vládl chaos...

Jeho osobně ale zaujala jiná věc, a to jakým stylem se média postavila k nedávné zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Při kontrole, která se uskutečnila od října 2012 do května 2013, NKÚ totiž zjistil v účetní závěrce MPSV nesprávnosti ve výši 11 miliard korun, což prý podle úřadu rozhodně nepodává "věrný a poctivý obraz" o účetnictví a o finanční situaci ministerstva.

Podle pozdějšího vysvětlení ministra Koníčka ale za pochybením může být možná jen "chaotické zavedení" nového informačního systému a nedodržení řady novelizovaných pravidel v účetních předpisech. Chaos pak vidí v tom, že chyběly podpůrné aplikace a úředníci, co měli agendu na starosti, se školili za chodu. Prostě svou práci nezvládali a nedokázali si s řadou novel ani poradit. Koníček ale k tomu na druhou stranu řekl, že se tyto úředníky potrestat nechystá.

Drábek k tomu pro ParlamentníListy.cz vysvětlil, že NKÚ nekonstatoval nic jiného, nežli to, že některé částky byly prostě zaúčtovány nesprávně a šly tak na jiný účet: "Nebylo tomu tedy tak, že by se nějaké peníze ztratily nebo vynaložily neefektivně, ale byly zaúčtovány na jiný účet. Jestli z toho někdo dělá novinové titulky, že se na ministerstvu ztratilo 11 miliard, tak to je samozřejmě naprostý nesmyl. Žádné peníze se tam totiž neztratily. Jde jen o to, že se v roce 2010 změnily účtovací metodiky."

Kontrolní zpráva NKÚ se navíc podle něj věnuje účetní závěrce za rok 2012, což je v době, kdy on už na ministerstvu nebyl.

„K tomu proto velmi těžko můžu říci konkrétní údaje, protože je neznám," podotkl s tím, že naopak nemůže souhlasit s Koníčkem v tom, že na ministerstvu „vládl chaos“.

Chaos tam nebyl, naopak resort peníze ušetřil

„Co se týká agendových systémů, to je velmi složitá problematika. Mým cílem ale bylo ušetřit peníze na provozu státu, což se jednoznačně potvrdilo, neboť státní závěrečný účet hovoří jasně o úsporách deseti milard. Povšimněte si, prosím, že i v kontrolní zprávě NKÚ je jednoznačně napsáno, že právě onen státní závěrečný účet je sestaven správně, což znamená, že i NKÚ potvrdil v resortu úspory. A to je pro mne velmi důležitá zpráva,“ dodal Drábek pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…