Dusno u Moravce: Kalousek nazval Rusnokovu vládu invazním komandem

30.06.2013 21:10

K sestavování vlády Jiřího Rusnoka, k postupu prezidenta, o střetu dvou směrů – parlamentní demokracie a prezidentského systému se v České televizi vyjadřovali představitelé čtyř parlamentních politických stran. Martin Kuba (ODS), Miroslav Kalousek (TOP 09), Zdeněk Škromach (ČSSD) a Miloslava Vostrá (KSČM). Z přítomných pouze Miloslava Vostrá nevyloučila podporu novému kabinetu.

Dusno u Moravce: Kalousek nazval Rusnokovu vládu invazním komandem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Do studia České televize do pořadu Otázky Václava Moravce přišli představitelé čtyř parlamentních stran. Jako první dostal slovo místopředseda Senátu Zdeněk Škromach. To, že se ČSSD rozhodla požadovat druhý pokus o sestavení vlády, prý není reakcí na spekulace, že by ten druhý pokus mohl opět dostat Jiří Rusnok. „Naším cílem stále zůstává rozpuštění sněmovny a nové volby,“ řekl Škromach. Podle něj jsou volby jediným čistým způsobem řešení. ČSSD však chce hrát aktivní roli. Ke spekulacím, které se objevují o druhém pokusu sestavit vládu, místopředseda Senátu řekl, že „rozhodující je to, co řekne nebo udělá prezident a lidé, kteří o tom rozhodují“.

Rusnokova vláda je spíše invazním komandem

K požadavku získat pro sociální demokracii druhý pokus k vytvoření vlády řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), že je to požadavek legitimní, protože ČSSD vyhrála volby a má ve sněmovně početné zastoupení. „Na rozdíl od vlády Jiřího Rusnoka, která tam nemá žádnou frakci a žádné spojení s žádnou politickou stranou. Je spíše invazní komando, které vstupuje na okupované území,“ říká Kalousek.

Podle Miroslava Kalouska je však jiná věc získat ve sněmovně většinu. Tu podle něj má pouze současná koalice, a to stvrzenou 101 poslanci. Na otázku, zda Kalousek počítá s tím, že i druhý pokus od prezidenta získá Jiří Rusnok, Kalousek odpověděl: "Počítám absolutně s čímkoli, co může napadnout pana prezidenta. Možná pověří pana Nejedlého, nevím.“ Miroslav Kalousek několikrát zopakoval, že ani předčasné volby nejsou řešením, protože prezident si může opět pověřit sestavením vlády někoho mimo sněmovnu a politické strany. „Důležité je, aby sněmovna a politická reprezentace dala panu prezidentovi najevo, že to mu nemůže projít a také neprojde.“

Ministr průmyslu a obchodu v demisi a místopředseda ODS Martin Kuba potvrdil koaliční stojedničkovou většinu ve sněmovně, a vláda Jiřího Rusnoka je tak podle něj postavena prezidentem bez jakéhokoli opodstatnění. "Prezident vstoupil do dění jako silový hráč, namísto aby byl moderátorem v nastalé situaci." Martin Kuba připomněl ČSSD Stanislava Grosse a jeho aféru s bytem, po které Gross odstoupil z postu premiéra, a zdůraznil, že tehdy preference ČSSD také klesaly. Zároveň připomněl, že tehdejší prezident Václav Klaus pověřil sestavením vlády opět ČSSD.

K novému kabinetu se předem neobracíme zády

Čtvrtou diskutující ve studiu ČT byla místopředsedkyně KSČM  Miloslava Vostrá. Ta byla tázána, zda KSČM podpoří vládu Jiřího Rusnoka. „V tuto chvíli se nebudeme k novému kabinetu otáčet zády. Počkáme si na programové prohlášení, a pak o tom budeme rozhodovat,“ řekla. Na naléhání moderátora Moravce pak připustila, že nelze vyloučit, že by KSČM Rusnokovu vládu podpořila. Nicméně i KSČM je pro nové volby.

Kroky prezidenta? Politicky chytré, ústavně škodlivé

Host na telemostu byl v OVM teoretik práva Jiří Přibáň z Cardiff Law School. Na otázku, co prožívá naše parlamentní demokracie, pak uvedl: „ To, co se děje, není dlouhodobá krize parlamentní demokracie, ale krize stranické demokracie. Strany se nenaučily hájit zájem veřejný, ale starají se o své parciální zájmy.“ Právě to podle Přibáně vytváří prostor pro kroky prezidenta.

Ty jsou podle něj politicky chytré, ale ústavně škodlivé. Podle teoretika práva vytváří prostor pro to, aby příští vlády vznikaly také mimo sněmovnu.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…