FOTO Trochu větší domeček Nečasova úředníka, který včera skončil

25.07.2013 11:03

Novým šéfem Úřadu vlády se stane Radek Augustin, dosavadní místopředseda SPOZ. Nahradí Lubomíra Poula, který kancelář kabinetu řídil od roku 2010. Poul byl v polovině června zadržen policií spolu s exposlanci ODS, Janou Nagyovou a dalšími, obvinění však unikl. Kdo Lubomír Poul vlastně je? Zjistili jsme více.

FOTO Trochu větší domeček Nečasova úředníka, který včera skončil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výhled je ještě umocněn vyvýšeným místem

Za poslední dobu se Poulovo jméno v médiích objevilo až v souvislosti s jeho zadržením policisty z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Vedoucí Úřadu vlády ČR byl zatčen stejně jako tehdy šéfka premiérova kabinetu Jana Nagyová, tři exposlanci ODS a důstojníci Vojenského zpravodajství.

Zasedl i v dozorčí radě ČEZu

Lubomír Poul byl však jako jediný propuštěn a na rozdíl od ostatních nebyl obviněn. Osmačtyřicetiletý Poul vedle řízení úřadu vládního kabinetu také seděl v dozorčí radě ČEZu, kam byl v prosinci 2012 zvolen. Svůj profesní život za posledních více než patnáct let spojil se státními službami. Vypracoval se z postu referenta až na jednu z nejvyšších funkcí.

Po jednání nové Rusnokovy vlády ve středu bylo oznámeno, že Lubomír Poul ve své funkci končí a nahradí ho dosavadní místopředseda SPOZ Radek Augustin, který se své stranické funkce u zemanovců kvůli nepolitické funkci vzdá.

Dlouhodobé zdravotní problémy

Premiér Jiří Rusnok ve středu na tiskové konferenci po jednání vlády jako důvod personální změny uvedl dlouhodobou pracovní neschopnost Lubomíra Poula. Radka Augustina podle svých slov předseda vlády považuje za člověka, jehož odborné zkušenosti odpovídají předpokladům spojeným s výkonem vedoucího Úřadu vlády.

V souvislosti s Poulovým koncem na Úřadu vlády se objevily informace o jeho zdravotním stavu, což jen velmi obecně zmínil i premiér Rusnok.

Narušená psychika kvůli zatčení?

Delší dobu už totiž v politických a mediálních kruzích kolují informace o tom, že Lubomír Poul má psychické problémy, které souvisí s jeho zatčením policisty z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v polovině června. ParlamentnímListům.cz to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje.

Redakce se obrátila na tiskového mluvčího vlády Jana Hrubeše, zda může o kontaktu Úřadu vlády s Lubomírem Poulem říci aktuální podrobnosti. Zeptali jsme se, zda je úřad v současné době s Poulem v kontaktu a zda si tedy výpověď vyzvedne osobně, nebo proběhne personální výměna bez jeho účasti.

Mluvčí vlády byl rovněž dotázán na Poulův zdravotní stav. Tedy, zda může potvrdit, že dlouhodobá pracovní neschopnost pramení z problémů psychického charakteru.

"Úřad vlády nebude dopředu komentovat vlastní postup v případu pracovněprávních vztahů s bývalou vrchní ředitelkou Janou Nagyovou a někdejším vedoucím Úřadu vlády Lubomírem Poulem. Snahou bude  najít korektní a přijatelné řešení pro obě strany, které bude později transparentně prezentováno," sdělil k tomu pouze mluvčí vlády Jan Hrubeš.

Dům za deset milionů

Do médií se v minulosti jméno Lubomíra Poula dostalo i z jiných důvodů. Sdělovacími prostředky před dvěma lety proběhla zpráva bulvárního deníku Aha! o luxusní vile, ve které Poul bydlí. „Lubomír Poul má v Praze dřevem obkládanou a kamerami chráněnou vilu za 10 milionů korun,“ psal tehdy deník. Hodnotu deseti milionů potvrdil sám Poul.

„Vedoucí Úřadu vlády žije v tomto domě se svou rodinou. Na dům má hypotéku, kterou už čtyři roky splácí a ještě dvacet let splácet bude. Všechny údaje o bydlení i hypotéce uvedl v majetkovém přiznání, které podal do sněmovny letos v červnu,“ uvedl k věci v roce 2011 tehdejší mluvčí vlády Jan Osúch.

Hypotéka, kterou splácel dost rychle

Tím ovšem celá věc nekončí. Server Aktuálně.cz nedávno upozornil, že Poul si na koupi vily vzal hypotéku, kterou podezřele rychle splácí.

„V přiznání za rok 2010 měl uvedený úvěr ve výši 8 623 582 Kč, o rok později už o dva miliony nižší, konkrétně 6 700 581 Kč. V průběhu jednoho roku tedy Poul mohl splácet milion a devět set tisíc korun, tedy průměrně 160 tisíc korun měsíčně,“ napsal server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…