Fischerův sponzor: Nebudeme jednat s Rusnokem o využití zásobníku plynu

17.07.2013 15:15

Energetická skupina CE Group nebude jednat s vládou Jiřího Rusnoka o využití jejího plynového zásobníku v Rožné na Žďársku ke skladování státních hmotných rezerv. Majitel skupiny Ladislav Dráb současně trvá na tom, že peníze, které poskytl ministru financí Janu Fischerovi na zaplacení dluhů z prezidentské kampaně, byly jeho soukromé finance. Dráb to ve středu uvedl v tiskovém prohlášení, které má ČTK k dispozici.

Fischerův sponzor: Nebudeme jednat s Rusnokem o využití zásobníku plynu
Foto: Archiv
Popisek: Plynový sporák

"Peníze vložené na prezidentský transparentní účet pana Jana Fischera byly výlučně mými finančními prostředky z dividend. Vklad hotovosti mou osobou s předložením osobních dokladů je zcela v souladu se zákony České republiky," uvedl Dráb.

Zásobník na plyn je čistě komerční projekt z roku 2007

Zdůraznil, že za poskytnutí finančního daru nepožaduje od úřednické vlády žádné protislužby. CE Group proto nebude s Rusnokovým kabinetem jednat o případném využití zásobníku plynu, který vybudovala, pro potřeby státu. "Vybudování rychlého zásobníku je čistě komerční projekt, jehož příprava byla zahájena již v roce 2007 v původní lokalitě Okrouhlá Radouň (na Jindřichohradecku). Jeho kapacita bude v budoucnu pronajímána a využívána komerčními subjekty," upřesnil Dráb.

Fischerův sponzor vybral od března 2012 do stejného měsíce letošního roku celkem 6,950.000 korun z účtu v Raiffeisen Bank. Potvrzení o výběru prý dnes předal Fischerovu tajemníkovi Martinu Hakaufovi. Sedmdesát procent z finanční podpory, kterou neúspěšnému prezidentskému kandidátovi vyplatil, zaslal podle svého vyjádření již 5. dubna. V té době nikdo nemohl předpokládat, co se v české politice odehraje na přelomu června a července, dodal Dráb.

Pokud by Fischer nedostal podrobnosti o penězích, prý by je vrátil

Fischerova prezidentská kandidatura skončila s několikamilionovým dluhem. Bývalý předseda vlády čelí pochybnostem o původu peněz, kterými dluhy zaplatil. Několik milionů korun přišlo na jeho účet v krátké době před oznámením, že bude ministrem financí v Rusnokově kabinetu.

Fischer v pondělí Drába vyzval, aby doložil původ peněz, kterými mu přispěl na prezidentskou kampaň. Po druhém přispěvateli, kterým je Štefan Havlík, požaduje podrobnosti o finančním daru. Pokud by informace nedostal do dnešních 16:00, peníze prý vrátí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…