Fízlovací systém, o kterém se mlčí. Přečtěte si, co všechno o vás mohou vědět

06.02.2013 19:42

UVNITŘ VIDEA A FOTOGALERIE Rok 2013 možná bude pro Evropu přelomový. Je totiž rokem, kdy má být spuštěný projekt INDECT, který po vzoru Velkého bratra bude sledovat detailně chování všech lidí pohybujících se na veřejných prostranstvích. Možná to někomu zní jako nepodařená sci-fi, protože se o něm nahlas či ve významných sdělovacích prostředcích příliš neinformuje...

Fízlovací systém, o kterém se mlčí. Přečtěte si, co všechno o vás mohou vědět
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Chystají se tak proti němu protesty i informační kampaň, která by měla odhalit všechna jeho možná rizika.
Úvodem je třeba uvést to, že INDECT je inteligentní informační systém Evropské unie, který podporuje vyhledávání a detekci lidí a předmětů. Jeho cílem je dle dostupných informací bezpečnost obyvatel v městském prostředí. Pracovat se na něm začalo v roce 2009, dokončený bude v roce 2013.  Celkem na něj byla vyčleněná částka ve výši 15 133 040 euro, z toho přímo Evropská unie ji dotuje částkou 10 906 984 euro. Na programu se podílí 17 evropských institucí a univerzit, za Českou republiku i Technická univerzita Ostrava.

Tam však získat jakékoli bližší informace zřejmě není možné. ParlamentníListy.cz kontaktovaly nejprve tiskovou mluvčí univerzity, od ní obdržely kontakt na profesora, který měl v práci na projektu hrát velkou roli. Ten však ani na telefonáty, ani email nereagoval.

Mlčení poslanců i ve vládě…

Na podobnou hradbu mlčení či nejistých odpovědí pak redakce narazila i v bezpečnostním výboru Poslanecké sněmovny, přestože oslovila hned několik poslanců, kteří jsou jeho členy. „Přiznám se, že o INDECTU opravdu nic nevím, na výboru jsme ho zatím určitě neprojednávali. Odhaduji, že více informacemi by snad mohla disponovat vláda,“ řekl ParlamentnímListům.cz jediný z těch, který reagoval – Jeroným Tejc.

Jenže už v minulosti vznášela v této souvislosti redakce dotaz na ministerstvo vnitra. A ani tam příliš jasna do řady otázek nikdo nevnesl.

„Vámi zmíněný projekt neřeší ministerstvo vnitra, ani Policie ČR. Podle mých informací by se mělo jednat o projekt evropských univerzit. Do projektu je zapojená také Technická univerzita Ostrava, tam má projekt na starosti docent Jaroslav Zdrálek,“ reagovala Denisa Čermáková z tiskového oddělení ministerstva vnitra pro ParlamentníListy.cz.

A právě v tom vidí kritici celého projektu zásadní háček.

Místo politického problému je z INDECTU kauza akademická?

„Obávám se toho, že to je velká blamáž se snahami co nejvíce projekt utajit. Na rozdíl od protestů proti smlouvě ACTA, která byla vnímána jako politická záležitost, INDECT je představován jako projekt probíhající na akademické půdě a tudíž jako vědecký projekt není politicky vnímán. Bohužel se obáváme, že to je velká chyba, poněvadž Evropská unie je politické uskupení a na projekt jdou peníze daňových poplatníků. INDECT má za úkol integraci (sloučení) současných systémů, tedy je to takový Velký bratr, který propojí informace u člověka z různých kreditních, zákaznických karet, v Praze s údaji například z Opencard, z výpisů telefonů, s pohybem toho člověka, s jeho činností na internetu a sociálních sítích,“ varuje šéf českých pirátů Ivan Bartoš.

Jak dodal, snahy o to, vědět o lidech co nejvíce informací, pro to, aby se s nimi dalo lépe manipulovat, se objevují i bez INDECTU. „Není to tak dlouho, kdy jistá firma nabízela pražskému metru systém, který by monitoroval všechny podezřelé lokomoce – tedy pohyby cestujících. Vzhledem k tomu, do jaké míry mohou být zneužity údaje z Opencard, jsme proti tomu s ostatními členy Pirátské unie tvrdě vystupovali, protože propojení obou systémů by bylo velmi nebezpečné. Stejně tak považujeme za nebezpečný systém INDECT. Proto proti němu chystáme velkou informační kampaň. Celosvětově se také plánují protesty, podobně jako proti smlouvě ACTA,“ dodal šéf pirátů pro ParlamentníListy.cz.

Globální sledování s nebezpečím zneužití – varují Anonymous

I podle hackerské skupiny Anonymous projekt Indect výrazně zasáhne do soukromí všech. „Jeho důsledkem bude globální sledování veškerých komunikačních zařízení a platforem. Internet nevyjímaje. Příkladem jsou smlouvy ACTA, SOPA a PIPA (ty poslední dvě jsou novodobější obměnou ACTA, experti i před nimi varují). Bude-li tento projekt realizován, dojde k omezení osobní svobody všech občanů EU. Může též dojít k jeho zneužití, což může mít nedozírné následky,“ zní varování z videa Anonymous.

Systém totiž bude vědět to, kde momentálně člověk je, proč tam je a jaké budou další kroky každého jednotlivce. Sám by měl vyhodnocovat, zda se chová normálně či nenormálně. „Disponuje velmi rozvinutým počítačovým algoritmem, který rozpozná vztahy jednotlivých lidí mezi s sebou,“ zní varování hackerské skupiny Anonymous v jednom ze zveřejněných videí před zmiňovanou technologií, která ovlivní v letošním roce s velkou pravděpodobností životy Evropanů. A která, vymkne-li se kontrole a dostala-li by se do nepovolaných rukou, může být zcela nepochybně vážnou hrozbou pro svobodu.

INDECT by totiž díky propojování s údaji v biometrických pasech měl být schopen rozpoznávat i obličeje vytipovaných osob nebo napomoci jejich identifikaci v davu. Ten, kdo namítne, že nejde o novinku, by měl brát v úvahu to, že zatímco se dosud podobné systémy používaly spíše při vyjímečných situacích (většinou armádou), v tomto případě půjde o masovou a dennodenní záležitost, navíc na naprosto civilní bázi.

Kritika systému zaznívá – dosud však jen potichu

Není tedy divu, že zmiňovaný systém byl i přes zřejmé snahy o něm příliš nehovořit, již několikrát kritizován z mnoha stran. Možná i proto různé materiály, které se jej týkaly, tak byly sice původně zveřejňovány, ale následně docházelo k jejich stahování.

„V této souvislosti vznikla dokonce etická komise, která rozhoduje, jaké informace o projektu mohou být prezentovány veřejnosti. Personální obsazení této komise však zcela jednoznačně neodvrací pochyby, zda se jedná o nezávislý a důvěryhodný orgán, který lze volat k odpovědnosti v případě zjištěného pochybení nebo podezření na nekalé praktiky,“ zní další upozornění z videa skupiny hackerské skupiny Anonymous.

I proto proti takovémuto šmírování lidí a zásahu do soukromí vloni protestovaly pirátské strany v Evropě, včetně České pirátské strany. Plánuje se i celosvětový protest. Pirátům totiž celý projekt připomíná americký sci-fi film Minority Report s Tomem Cruisem.

Zvedne se tak velká vlna nevole jako při ACTA?

Po zkušenostech z protestů proti smlouvě ACTA, se ani tyto protesty nedají brát u zainteresovaných lidí, včetně politiků, na lehkou váhu. Loňský odpor proti smlouvě ACTA, která měla výrazně omezovat svobodu na internetu, dokázal totiž vyburcovat veřejné mínění natolik, že musely nejprve jednotlivé vlády a po nich i Evropský parlament z chystané mezinárodní dohody odstoupit.

Co je nevhodné chování? Chůze v protisměru nebo pád....

Jak už bylo uvedeno, úkolem systému je včas zjistit případy chování jednotlivců či skupin, které je definováno jako podezřelé a zaslouží si adekvátní pozornost nebo přímo reakci bezpečnostních složek. Háček může ale být v tom, že aktuální soubor „podezřelého chování“ byl přitom sestaven na základě ankety u polské policie. Za nenormální chování nebo atypické podněty hodné upozornění je tak považován křik, střelba, potyčka, exploze, krádež vozidla, zapomenuté zavazadlo, pád osoby, klení nebo používání vulgarismů, ale také časté se scházení s lidmi, běh, rychlá chůze, postávání na určitém místě déle než předem definovaný časový úsek, chůze nesprávným směrem. Za špatné je rovněž považováno posazení se na podlahu v prostředku veřejné hromadné dopravy, bezcílné potulování a zdržování se v některých místech.

Otázkou je, kdo bude tyto normy určovat a hlídat. „Přinejmenším proto očekáváme, že bude zveřejněna kompletní dokumentace projektu a že o něm veřejnost dostane všechny informace,“ shrnul šéf českých Pirátů Ivan Bartoš.

Vít Bárta – zavání to totalitním sledováním

I poslanec Věcí veřejných Vít Bárta připustil, že projekt považuje za velice problematický.

„Upřímně mi to zavání až totalitním sledováním po vzoru Velkého bratra. Shromaždování takového množství dat o každém občanu nemá obdoby. Riziko zneužití je proto velmi nebezpečné,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Bárta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Alena Hechtová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…