Jandák ještě jednou natřel vládu a ministryni Hanákovou. Ale pořádně

03.07.2013 10:54

Někdejšího ministra kultury Vítězslava Jandáka (ČSSD) naprosto vyděsila zpráva o tom, že ministryně kultury Alena Hanáková v demisi učinila ještě dnes zásadní rozhodnutí, které se týká demolice domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice. Rozhodla totiž o jeho zbourání a Jandák k tomu pro ParlamentníListy.cz rozhořčeně řekl: „Nechat tu vládu tam ještě chvíli, tak nám prodají nos mezi očima. Fakt.“

Jandák ještě jednou natřel vládu a ministryni Hanákovou. Ale pořádně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

Ministryně kultury Alena Hanáková vykonává svou funkci v demisi, ale přesto učinila zásadní rozhodnutí. Rozhodla totiž o demolici domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice, jehož zbourání vzbuzovalo emoce již od dob jejího předchůdce Jiřího Bessera.

Rozhodnutí Hanákové je ale kontroverzní už z toho důvodu, že nejen ona, ale i celá vláda Petra Nečase úřaduje nyní v demisi. V této fázi vládnutí ale ministři obvykle nedělají zásadní rozhodnutí. S tím pak naplno souhlasí i někdejší ministr kultury za ČSSD a nynější poslanec Vítězslav Jandák, který je prý rozhodnutím Hanákové zděšen.

„Já si myslím, že tady se zbláznili už úplně všichni. Přívrženci pana Schwarzenberga si totiž musí uvědomit, že prohráli. Takže tím to končí a měli by se podle toho zachovat, ale tohle je špatně,“ reagoval krátce po rozhodnutí Hanákové Jandák.

„Jsou to poslední trucy, ale ty se nemají dělat. Já k tomu nemám co říct, jen doufám, že zareaguje nově jmenovaný ministr kultury, neboť toto je hrozné. Odmítám to,“ uvedl také ohromený Jandák.

„Tady tak z toho plyne, že čím dřív tam bude Rusnokova vláda, tak tím lépe, neboť nechat je tam ještě chvíli, tak nám prodají nos mezi očima. Skutečně,“ zaúpěl oranžový poslanec.

Podle něj rozhodně neměla Hanáková takové rozhodnutí dělat už proto, že ona sama oznámila demisi dříve než celá Nečasova vláda.

Vypadnou na nás možná zdrcující informace

„Já si ale myslím, že se nejen od ní dočkáme ještě dalších překvapení. Až převezmou ministři Rusnokovy vlády úřady, tak to se teprve dozvíme, jak to na těch ministerstvech vypadá. Budou to možná zdrcující informace, které se národ dozví. Pokud jsem informován, tak šrotovačky na těch ministerstvech jedou pořád, celých 24 hodin. Prý tedy. Já to nemohu samozřejmě dokázat, ale říká se to,“ pronesl.

On osobně pak dokonce uvažuje o tom, že by vládě Jiřího Rusnokova ve sněmovně dal důvěru.

„Já zatím o tom budu uvažovat, ale myslím, že ano. Tato vláda by možná měla výhodu oproti druhé, kterou bychom možná měli sestavovat my, ale já si tím tak jistý nejsem. Pan Rusnok je podle mne člověk navýsost odborně erudován, takže já jemu věřím, věřím, že jeho vláda bude opravdu, opravdu lepší než ta, co tam máme dnes,“ dodal Jandák a zdůraznil, že v jihočeském regionu členové ČSSD zaujali podle něj docela dobrý postoj k tomu, že se nemají lidi odsuzovat za to, že jdou do Rusnokovy vlády.

„Všichni jsou totiž lepší než tato současná vláda. Já si myslím, že to bylo dobré rozhodnutí,“ doplnil k tomu.

Hanáková: Majitel domu by se mohl domáhat náhrady škody

Majitel domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze může díky rozhodnutí Hanákové budovu zbourat a postavit na jejím místě novou. Jenže s tím nesouhlasí řada odborníků, proti bourání domu se dokonce v minulosti několikrát demonstrovalo. Kolem sporného projektu se se také vedly odborné debaty a padlo několik rozhodnutí ohledně prohlášení či neprohlášení stavby za památkově chráněnou.

Podle zjištění serveru Novinky.cz pak prý Hanáková ve svém nejnovějším stanovisku poukázala na výrok ombudsmana. Ten prý uvedl, že resort nemůže prohlášením za památku chránit všechny architektonicky zajímavé budovy, což naopak mohou učinit místní samosprávy. Jenže Hanáková je údajně toho názoru, že pražský magistrát tady pochybil, proto prý hrozí nebezpečí, že by se majitel domu mohl domáhat náhrady škody za průtahy.

Podle některých odborníků ale demolice budovy může být precedentním rozhodnutím, které umožní developerům postupovat podobně i v dalších případech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…