Je čas na odpor. Dnes na Václaváku! Holešovská výzva dává ruce pryč

31.03.2012 5:05

K protestu na pražském Václavském náměstí vyzývá na sobotní poledne Národní rada – nebo alespoň lidé se jí zaštiťující. Pozornému čtenáři pozvánek totiž neunikne, že protest organizuje Skutečná demokracie a tedy kontroverze vyvolávající Zdeněk Ponert a jeho okolí. Samotná Holešovská výzva trvá na svém termínu demonstrací 15. dubna. A přemýšlí o vstupu do podzimního volebního klání.

Je čas na odpor. Dnes na Václaváku! Holešovská výzva dává ruce pryč
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Demonstrace proti vládě se přemístila před Českou televizi

„Ano, to, že bychom šli do voleb, padá v úvahu. Jak přicházejí noví, schopní lidé, tento návrh je stále častější. Jak se však situace bude dále vyvíjet, uvidíme,“ sdělil ParlamentnímListům.cz hlavní iniciátor aktivit Holešovské výzvy Slávek Popelka s tím, že detaily by zatím příliš rozebírat nechtěl.

Nicméně v rozhovoru pro server iDnes.cz uvedl, že by v budoucnu chtěl, aby u nás byly volby povinné. A také to, aby politici procházeli psychotesty podobně, jak je tomu při obsazování manažerských postů ve velkých firmách. Navíc by měli být tito politici kdykoli odvolatelní svými voliči.

To považuje Slávek Popelka za klíčové. I když by to vyžadovalo změnu ústavy a tedy třípětinový souhlas Poslanecké sněmovny a Senátu.

"Kdyby bylo možné v zastupitelské demokracii politika, který jakýmkoliv způsobem selže, okamžitě odvolat, tak je to pro mne dostatečná záruka, abychom nemuseli nic zásadního měnit," řekl dále.

Systém se měnit nemusí, jde o to najít správný mechanismus

Podle Popelky, kterému je vytýkána rebelie bez náznaků řešení problémů, v podstatě není nezbytné měnit politický systém parlamentní demokracie. I když se mnohdy jeho slova či hesla dají takto vyložit. "Spíš jde o to najít mechanismus, jak dostat do řídicích funkcí to nejlepší, co národ má. Pokud by se to stalo, vůbec bych neměl důvod svolávat lidi na náměstí," říká iniciátor nedávných protestů v řadě českých měst.

Jenomže opak je pravdou. A tak se dají na oficiálních stránkách Holešovské výzvy najít mimo jiné také slova: „Občané, potřebujete ještě lepší pozvánku na naše demonstrace 15. dubna, než obsah pořadu Otázky Václava Moravce ze dne 25. března a skandální informace v něm - sdělení o fungování bývalých i současné vlády? Občané - vyjděme do ulic!“

Bude o nás vědět celý národ, jak se zachová, je na něm, říká Popelka

Jak prozradil dále ParlamentnímListům.cz, v posledních dnech se opět vytisklo již 150 tisíc letáků, které zvou lidi na demonstrace. „Deset dnů před ohlašovaným datem, tedy 15. dubna, bude jezdit napříč republikou šest až sedm našich aut, běží také internetová kampaň – měl by tedy o nás vědět snad každý, celý národ. Jak se zachová, je ovšem na něm, to už více ovlivnit nedokážeme,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Popelka.

Vlastní cesta a stanovený mluvčí

Holešovská výzva se proto v těchto dnech rozhodla, že vytvoří své vlastní programové dokumenty a půjde vlastní cestou. Neznamená to ale prý, že nehodlá spolupracovat se všemi demokraticky smýšlejícími občanskými iniciativami a také s odbory. Podle slov jejich před pár dny stanoveného mluvčího Jaroslava Petra nechce podporovat a spojovat se s těmi, kteří nejsou schopni garantovat proces demokratických změn bez násilí a chaosu. 

V této souvislosti upozornil také Petra na to, že tuto sobotu, 31.března, Holešovská výzva žádnou demonstraci ani setkání nesvolává. „Jakékoli pozvánky, které jste mohli dostat, nejsou iniciativou Holešovské výzvy, ale někoho, kdo chce naše jméno využít k vlastním cílům,“ stojí uvedeno i na oficiálních stránkách.

Cíle a vize Holešovské výzvy - od pátku nejsou tajemstvím

V pátek bylo zveřejněného oficiální Provolání Holešovské výzvy. V ní je mimo jiné uvedeno, že změna lidí v politice prý nepomůže, protože systém je zkorumpovaný a silnější než jedinec. Náprava zevnitř není možná. Nemůžeme si být prý podle znění prohlášení jisti, jestli má vláda s lidmi skutečně dobré úmysly, nebo je její rozhodnutí již předem koupeno. 

"Základní ztráta důvěry mezi společností a vládní elitou je něco, co společnost rozkládá a vede do ulic. Podle posledních průzkumů veřejného mínění stávající české vládě důvěřuje jen 10 procent oprávněných voličů – občanů. Za tohoto stavu vláda ztratila mandát a navíc činí kroky, které tuto zemi dehonestují a rozkrádají. Aféry posledních týdnů se dotýkají vlády, prezidenta, ale především politických stran, jejichž kandidáty jsme při posledních volbách zvolili, ale oni důvěru lidí zklamali. Z tohoto tedy jasně vyplývá, že ani případné, byť předčasné volby postavené na stávajících principech a mechanizmech nemohou nic vyřešit. Jediným možným vyústěním stávající krize politické, ekonomické, ale také morální, může být jedině zásadní náprava, korekce a nastavení zpětných vazeb stávajícího systému. Západní demokratická společnost není produktem samovolného působení tržních sil. Jde o výsledek komplikovaných sociálních, ekonomických, politických a kulturních procesů. Její základní strukturu tvoří rovnováha mezi svobodou, rovností (spravedlností) a bratrstvím (společenskou solidaritou). Tyto hodnoty je třeba nejen neustále obhajovat, ale také je nutno je přiměřeně reformovat, aby obstály i v nových společensko-ekonomických podmínkách," uvedl pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Petr.

V souvislosti s tímto novým jménem je třeba uvést, že vedení Holešovské výzvy se nyní profesionalizuje a vytváří celou řadu programových dokumentů. Slávek Popelka, který doposud za Holešovskou výzvu vystupoval (i v médiích) je morální ikonou celé občanské iniciativy a má celou řadu svých vlastních názorů a postřehů. "Abychom dokázali poskytovat sdělovacím prostředkům skutečně objektivní a ucelené informace o Holešovské výzvě, rozhodlo se vedení, že informace pro sdělovací prostředky budou vydávány prostřednictvím specialisty, který má informace také o programových prioritách celého hnutí," řekl dále Petr.  

A vysvětlil to, jakou cestou chce iniciativa nápravy dosáhnout. Nejprve však značně obecně.

"Celý proces demontáže stávajícího zkorumpovaného systému musí provést lidé zdola demokratickou ústavní cestou, bez krve, násilí a chaosu. Prvořadou roli sehraje v příštích týdnech odhodlanost českých občanů shromáždit se na náměstích a dát tímto způsobem jasně najevo, že stávající poměry jsou již neudržitelné. Vyzýváme touto cestou vládu ČR, obě komory Parlamentu ČR a také hlavu státu, aby neprodleně zahájila jednání u kulatého stolu s demokratickými silami, které představují především občanské iniciativy, občanské hnutí, odbory a další organizované skupiny občanů. Jak již bylo zdůrazněno, většina občanů požaduje jiný systém vládnutí, a tak je legitimní požádat vládu, parlament i prezidenta o dobrovolné ukončení funkčního období i mandátu," řekl Jaroslav Petr. Na upřesnění pak dodal, že základních programových tezí a zásad je šest (viz Prohlášení Holešovské výzvy). 

Volají celý národ...?

Přes všechny snahy aktivistů Holešovské výzvy se však dále emailovými schránkami lavinovitě šíří také pozvánky (zřejmě konkurence či dnes již odštěpené větve) s apely: „Arogance moci je již nepřijatelných rozměrů... Už je proto čas na občanský ODPOR. Zítra se odhalí opona. Všichni se sejdeme v poledne u „koně.  Hlavní akce začne ale od patnácti hodin, takže i lidé mimo Prahu se jí budou moci zúčastnit. Voláme celý národ, přijďte. Na této manifestaci opět promluví duchovní otec Skutečné demokracie pan Antonín Mareš - a nejen on. Bude do detailu objasněno, co se stalo, a také co bude poté, až tento systém, který se tak silně odklonil od demokratických principů, zanikne.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…