Je konec! Zeman vyzve Nečase k rezignaci, tvrdí bývalý ODSák Tlustý

14.06.2013 20:20

To je konec Petra Nečase, to je konec ODS, která se vydala na jasnou cestu k pěti procentům, ale je to samozřejmě i konec této vlády, říká bývalý předseda poslaneckého klubu ODS a exministr financí Topolánkova kabinetu Vlastimil Tlustý.

Je konec! Zeman vyzve Nečase k rezignaci, tvrdí bývalý ODSák Tlustý
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ekonom a exministr financí Vlastimil Tlustý

„Tímto okamžikem jsou všechny tyto tři subjekty ve stádiu hlubokého bezvědomí, a kdy budou odpojeny od přístrojů a kdy se bude konat vznešený pohřeb, neumím předpovědět, ale myslím si, že to půjde poměrně rychle,“ dodal bývalý vlivný občanský demokrat.

Anketa

Měl by premiér Nečas rezignovat?

78%
9%
hlasovalo: 3468 lidí

Resuscitace už není možná

Resuscitace vlády, premiéra ani strany, za kterou léta seděl v Poslanecké sněmovně, prý už dneska není možná. „Myslím, že prezident Miloš Zeman vyzve premiéra Petra Nečase, aby rezignoval, a že Nečas buď rezignuje, nebo prezident využije nepřesných formulací Ústavy ČR a premiéra odvolá,“ řekl Vlastimil Tlustý ParlamentnímListům.cz.

Kauza je součástí politického boje

Bývalý občanský demokrat ovšem vůbec nepochybuje o tom, že celá kauza, na které se podílí čtyři stovky policistů, je součástí politického boje. „To znamená, že zneužívání takovýchto kauz je cílenou snahou zlikvidovat politické oponenty,“ prohlásil Tlustý. Podle něj jde vždycky o „boudy“, kde část je pravdivá a část „dovyprávěná“. Policejní razii na Úřadu vlády a v dalších institucích považuje za vyvrcholení politických soubojů. „Řadím to do stejné kategorie jako vyřizování účtů na státním zastupitelství, na policii, teď k tomu patří i vyřizování účtů v politických sférách,“ konstatuje. A určitě se dají prý najít logické vazby mezi těmi, kteří byli odrovnáni v policii, těmi, kteří byli odrovnáni na státním zastupitelství, a těmi dnes odrovnávanými v politice.

Jde o součást velkého požáru

Současné razie, vyšetřování a obvinění považuje Tlustý za součást velkého požáru. „Ostatní požáry už proběhly a možná ještě probíhají v dalších složkách státu. Je to katastrofální hrůza, že to tak je. Tentokrát jsou ale postiženi ti, kteří za to částečně mohou. Je v tom jistá spravedlnost, protože to do tohoto stádia nechali dojít a teď to padlo i na ně,“ říká na adresu svých bývalých stranických kolegů.

Stroj pozitivní a negativní motivace semlel nejen Tlustého, ale i své tvůrce

Bývalý poslanec ODS vzpomíná, jak před pěti lety začal mluvit o tom, že ve vysokých stranických kruzích – v tehdejší vládní koalici a tehdejší vládě – se zrodil stroj, kterému jeho autoři sami začali říkat stroj negativní a pozitivní motivace. „A to je stroj, který říká, že kdo je s námi, bude odměněn, kdo je proti nám, bude zničen. Já jsem to tehdy zaregistroval, protože tento stroj si tu druhou stránku začal vyřizovat se mnou, když jsem řekl, že nepodporuji blbé daňové reformy,“ připomněl pro ParlamentníListy.cz Vlastimil Tlustý začátek svého konce v politice. „Stroj pozitivní a negativní motivace mi sdělil, že se žádné kompromisní podoby zákonů hledat nebudou, že Tlustý bude zlikvidován,“ pokračuje, jak tehdy sílu tohoto „stroje“ pocítil a pojmenoval. Od té doby podobné tendence ve straně prý už jen sílily.

Situace v ODS se stále zhoršovala

Dnes kolečka stroje začínají mlít ty, kteří proti tomu tehdy nic neudělali. „Já se neodvažuji tvrdit, že to posilovali, nemám pro to žádné důkazy, ale tlumit to nezačali. A pokud se o to pokusili, jen přilévali olej do ohně. Možná si mysleli, že to tlumí, ale ve skutečnosti to posilovali. Musím říci, že neshledávám valného rozdílu mezi tím, že to dělali blbě, protože tomu nerozuměli, nebo že to chtěli. Nebudu hledat, jaký díl neznalosti a jaký díl zlého záměru se v tom nachází, ale navenek se ta situace určitě zhoršovala,“ sdělil svůj názor na dění v ODS po jeho odchodu.

Bývalý šéf klubu ODS ve sněmovně se dočkal boží spravedlnosti

I když je Tlustý přesvědčen, že v současné době jde především o politický boj, oběti příliš nelituje. „Značná část těch dnes zadržených jsou lidé, kteří se tehdy přímo podíleli na vyvíjení negativní motivace směrem k mé osobě,“ vysvětlil. Minimálně jeden z rebelů - Petr Tluchoř - podle Tlustého figuroval v jeho kauze vířivka. Tehdy šlo o velkou politickou kamufláž, která měla odkrýt praktiky uvnitř ODS. Tlustý, už tehdy vedení strany nepohodlný, se nechal nafotit ve vířivce s cizí ženou, snímky pak podstrčil politickému zákulisí a čekal, kdo se chytí. Zájem o kompromitující fotografie projevil poslanec ODS Jan Morava, údajně na popud tehdejšího šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře. Morava nakonec složil poslanecký mandát. „Tluchoře s podporou stroje pozitivní a negativní motivace televize tehdy z reportáže, kterou k tomu natočila, vypustila. Byl výše postavený 'Moravák' v té kauze,“ řekl s odkazem na mladého poslance Moravu, který musel na rozdíl od tehdejšího šéfa klubu ODS odejít ze sněmovny. „Tluchoře tehdejší stroj zachránil a já shledávám jistou spravedlnost v tom, že ho žere ten samý stroj, který pomáhal vytvářet. V tom vidím boží spravedlnost,“ prohlásil Tlustý. A přidává lidové pořekadlo, že kdo s čím zachází, s tím také schází.

Premiér neměl udělat z milenky šéfovou svého úřadu

Na adresu ambiciózní dámy – vrchní ředitelky kanceláře premiéra Jany Nagyové, která dnes čelí obvinění z několika trestných činů - Tlustý poznamenal, že „moc je droga, která stoupá do hlavy zejména těm nepřipraveným“. „Paní Nagyová prodělala nepřiměřeně rychlý a nepřiměřeně vysoký růst, když se z lokální sekretářky stala takřka vládkyní země. Prostě to neunesla, ztratila soudnost,“ podotkl exministr za ODS. „Nevíme, jestli o jejím jednání premiér vůbec věděl. Umím si představit obě varianty, mohl to vědět, i nemusel,“ dodal.

Ale trochu se Petra Nečase zastal, že důvěřoval ženě, která byla jeho partnerkou, možná budoucí manželkou a zároveň ředitelkou jeho úřadu. Ale připustil, že je nepochybně Nečasova chyba, když spojil soukromí s prací. „On nikdy neměl spojit v jedné osobě tyto dvě funkce, to je logické, je to jeho hrubá chyba,“ uznal, že premiér neměl dopustit, aby osoba jemu blízká byla šéfovou jeho úřadu. „Politiků, kteří měli milenky, jsem viděl spousty. Ale myslím, že Petr Nečas je první, který z té milenky zároveň udělal ředitelku Úřadu vlády,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…