Je to v prdeli, zaznělo z ODS. Dnešní noviny píší šílené věci o Nagyové

14.06.2013 7:25

Páteční denní tisk i přes policejní informační embargo naznačuje, proč policie "sebrala" šéfku premiérova kabinetu Janu Nagyovou. Média zároveň popisují dusnou a zmatečnou atmosféru, ve které se celá aféra odehrává. Poslanec ODS ParlamentnímListům.cz popsal situaci jasně: ODS bude ráda, když se dostane do sněmovny.

Je to v prdeli, zaznělo z ODS. Dnešní noviny píší šílené věci o Nagyové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Anketa

Měl by premiér Nečas rezignovat?

78%
9%
hlasovalo: 3468 lidí

Redaktor Hospodářských novin uvedl svou reportáž o bouřlivém politickém čtvrtku zážitkem, který učinil v úterý v kuloárech Poslanecké sněmovny. U kávy si tam prý někteří poslanci povídali, že se chystá velké zatýkání, které tu ještě nebylo.

A stalo se. Vše začalo ve čtvrtek ráno, když média oznámila, že policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v noci vtrhli na Úřad vlády. Rychle přibývaly další informace o místech, kde se zakuklení muži ze zásahové jednotky pohybují. Byla to prý největší akce v dějinách protimafiánské policie. Ministerstvo obrany, kanceláře pražského magistrátu, domy a kanceláře mnoha vlivných podnikatelů, dokonce i bývalého vysokého státního zástupce Grygárka, o čemž první informovaly ParlamentníListy.cz.  

Prý byli u Kalouska. V klidu si vzali jeden dokument

Jako poslední místo čtvrteční činnosti ÚOOZ přibylo večer Ministerstvo financí. Prozradil to sám ministr Miroslav Kalousek. „Nebyli přímo u mne, byli na jiném útvaru ministerstva,“ informoval novináře. Detektivové se prý ptali pouze po jednom dokumentu, který dostali a zase v klidu odešli.  

Kromě toho docházely celý den informace o osobách, které policisté z ÚOOZ zadrželi. Nejvíce šokovalo jméno šéfky sekretariátu předsedy vlády Jany Nagyové, ale rovněž zadržení současného šéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandy a jeho předchůdce Ondreje Páleníka bylo velmi nevídané.  

Lidové noviny informují, že zásah mířil na „pražskou chobotnici“. Právě odposlechy vlivných pražských podnikatelů Romana Janouška a Ivo Rittiga prý spojují množství nesourodých případů a činí z nich nejrozsáhlejší policejní akci v historii České republiky.

Odposlechů vlivných podnikatelů prý existují stovky hodin. Na jejich základě se prý policistům podařilo rozkrýt řadu politických kšeftů. V tom se shodují i další média. MF DNES informuje, že Rittig se měl jako „finančník“ angažovat například v dobrovolném odstoupení trojice poslaneckých „rebelů“ ODS vloni na podzim. V něm se podle Hospodářských novin měli angažovat i oba zadržení vojenští zpravodajci. Nagyová od nich prý měla získat informace o podezřelých obchodních aktivitách trojice poslanců. Těmi je následně měla vydírat. Tuto linii vyšetřování naznačil ve svém vystoupení i premiér Petr Nečas.

Poslal jsem žádost Nagyové, a za pár minut volal rozzuřený Nečas

Dva z těchto poslanců, Petr Tluchoř a Iva Fuksa, již byli zadrženi, zbývající Marek Šnajdr se má v pátek vrátit ze zahraniční cesty a má být předvolán na policii. Zadržena byla i Jana Nagyová, pravá ruka premiéra Nečase, která prý s „rebely“ jejich odchod a následné „trafiky“ ve státních firmách domlouvala.

Nagyová byla nepostradatelnou nejbližší spolupracovnicí premiéra Petra Nečase. Ten ji vždy hájil a svou důvěru jednoznačně deklaroval i ve čtvrtek, kdy už byla zadržena. MF DNES přináší zážitek jednoho poměrně vysokého státního úředníka. Ten poslal na premiérův sekretariát jakousi žádost, načež mu za pár minut volal osobně rozčílený premiér Nečas.

Křičel prý na něj, co si to k „paní vrchní ředitelce“ (na tomto oslovení Nagyová důsledně trvala) dovoluje. Úředník následně dorazil na Úřad vlády s květinou, načež jej premiérova pravá ruka nechala půl hodiny čekat na chodbě a pak mu mezi dveřmi sdělila: „To jste si tedy dovolil hodně, doufám, že se to nebude opakovat.“   

V průběhu čtvrtka se spekulovalo, že by zatčení mohla souviset s pražskou komunální politikou či VZP. To by ukazovalo na Romana Janouška, jehož vazby na pojišťovnu byly známy již v minulosti. Rittigova stopa zase může kromě pražského magistrátu vést do Lesů ČR, v jejichž pobočce v Hradci Králové rovněž došlo k prohlídce.

„Nacházíme se ve fázi, kdy jsou předávána obvinění a budou následovat u obviněných osob výslechy v přítomnosti jejich obhájců,“ uvedl ve čtvrtek šéf vrchního státního zastupitelství v Olomouci Ivo Ištvan, který na vyšetřování dohlíží.

Celá situace šokovala zejména největší vládní stranu ODS, protože zadržené osoby jsou spojovány právě s ní. Velmi pregnantně to pro ParlamentníListy.cz vyjádřil jeden z poslanců ODS: „Upřímně? Je to v prdeli. S tím bude ODS ráda, když se dostane vůbec do sněmovny,“ uvedl. Pak dodal, že Nagyová skutečně byla pravou rukou premiéra a řešila často věci, které přináležely premiérovi, ale ten zrovna neměl čas.

V pátek čeká premiéra Nečase bez jeho „pravé ruky“ perný den. Nejspíš se zapotí hned ráno v Poslanecké sněmovně, kde po něm poslanci mohou chtít vysvětlení celé kauzy.  Mohou zprávu o událostech schválit jako mimořádný bod programu, a v tom případě se dá očekávat dlouhá a bouřlivá rozprava všech poslanců. Pokud by se poslanci nerozhodli zabývat se situací v rámci mimořádného bodu, bylo by to možné řešit také při diskusi o změnách programu schůze. V takovém případě by mohli vystupovat jen politici s přednostním právem, tedy členové vlády, funkcionáři sněmovny, předsedové poslaneckých klubů a stran. I to však slibuje premiérovi perné chvilky.

Premiér se rovněž sejde s prezidentem Milošem Zemanem, který se vrací ze setkání středoevropských prezidentů v Bratislavě. Hlava státu k sobě na dnešek vedle Nečase pozvala také šéfa největší opoziční strany ČSSD Bohuslava Sobotku a policejního prezidenta Martina Červíčka. Sejít se chce i s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem a nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…