Kabinet bilancuje: Ušetřili jsme miliardy na mzdách, nejvíc propouštěl Kalousek

15.07.2012 22:41

Za dva roky vládnutí koaliční vlády Petra Nečase ministři propustili tisíce zaměstnanců. Vládě se tak podařilo ušetřit miliardy korun.

Kabinet bilancuje: Ušetřili jsme miliardy na mzdách, nejvíc propouštěl Kalousek
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Premiéra Nečase si Miroslav Kalousek poslal pro vodu

Sama vláda to uvedla v publikaci, v níž bilancuje své dvouleté působení. Podle dřívějších údajů ze státního závěrečného účtu opustilo loni státní služby víc než 12.000 lidí, a stát tak zaměstnával celkem 416.788 lidí včetně učitelů nebo hasičů. Na jejich mzdách se mu podařilo ušetřit asi pět miliard korun.

Byly ale výjimky, kdy stát zaměstnance nabíral. Osm lidí přibrala Legislativní rada vlády. Čtyři z nich pracují v "oddělení pro koordinaci procesu hodnocení dopadu regulace" a další čtyři nastoupili od oddělení, které má na starosti ocenění účastníků odboje proti komunismu. Cituje z publikace ČTK.



Na financích se propouštělo

Naopak ministerstvo financí opustilo od počátku roku 2010 na 1727 lidí. Roční úspora podle vlády představuje 956,2 milionu korun. Ministerstvo obrany loni propustilo 700 lidí, letos dalších 69 a v samé armádě zůstalo prázdných 350 tabulkových míst. Loni ušetřilo 970 milionů korun. Ministerstvo obrany podle vládního materiálu navíc připravuje změny, které přinesou další propouštění.

Ministerstvo vnitra (MV) se ve vládní bilanci "pochlubilo" tím, že propustilo 1731 občanských zaměstnanců a snížilo počet příslušníků bezpečnostních sborů o 5141 míst. "Průměrné platy klesají o 3016 korun (o devět procent) u příslušníků a o 1832 korun (o osm procent) u občanských zaměstnanců," uvedlo MV.

Větší korupce u policie

Policejní prezident Petr Lessy nechce přistoupit na další snižování platů policistů, protože by to podle něj pouze přispělo k větší korupci u policie. Vládu chce žádat o navýšení rozpočtu o 440 milionů na mzdy svých podřízených. Snižování počtu policistů a hasičů ostře kritizují policejní odbory. Na podzim kvůli tomu chtějí dokonce protestovat tím, že půjdou hromadně darovat krev.

Ministerstvo zahraničních věcí zrušilo podle vlády v posledních dvou letech 333 míst a ušetřilo tím 95 milionů korun. Zavřelo také šest zastupitelských úřadů.

Ministerstvo práce (MPSV) na jedné straně sice propustilo téměř 2000 lidí, zhruba týž počet přišel na ministerstvo a do Úřadu práce ČR kvůli novému systému vyplácení sociálních dávek. Podle MPSV ale nyní tuto činnost zajišťuje o 1689 zaměstnanců méně, než tomu bylo dříve.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…