Kalousek se prý jde zalíbit lidem. Ekonom je zděšen, zasvěcený muž ví více

13.06.2013 7:03

Miroslav Kalousek a celá TOP 09 si připravuje půdu pro budoucí vládní koalici s ČSSD. Tak si mnozí občanští demokraté, ale i řada analytiků a ekonomů vysvětlují změnu kursu Ministerstva financí z úspor, škrtů a hlídání schodku státního rozpočtu na větší utrácení a zvyšování schodků o několik desítek miliard korun v příštích letech.

Kalousek se prý jde zalíbit lidem. Ekonom je zděšen, zasvěcený muž ví více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem na inauguraci Miloše Zemana

Jak se dívat na tento nečekaný veletoč ve chvíli, kdy se vláda snažila v Poslanecké sněmovně prosadit ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti? „Jedná se samozřejmě o součást předvolební kampaně, protože s ekonomickou logikou to nemá nic společného,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz ekonom Pavel Kohout, že jediným možným vysvětlením jsou „nějaké politické kalkulace“. „Kalousek se snaží na poslední chvíli koupit nějaké politické body,“ míní ekonom.

Strany mění politiku, aby začala být atraktivní pro jejich voliče

Možných vysvětlení změny kursu Ministerstva financí může být podle politologa Tomáše Lebedy několik. „Jedno z nich souvisí s volebním cyklem. Vlády se většinou na počátku volebního cyklu snaží dělat nepopulární opatření, ke konci volebního cyklu se snaží politiku změnit tak, aby začala být atraktivní pro jejich voliče,“ uvedl ParlamentnímListům.cz politolog. ParlamentnímListům.cz přiznal, že tento krok překvapil spíš ekonomy. „Pro mne zásadním překvapením není, protože v době před volbami dělají strany všechno pro to, aby uspěly.“

Je možné, že vláda přehodnocuje svoji strategii

Tomáš Lebeda upozorňuje, že mnozí ekonomové zpochybňovali smysl úsporných opatření a přeceňování deficitu státního rozpočtu, které doposud prosazoval ministr financí, a tvrdili, že tyto kroky naopak zpomalují ekonomiku. „Takže je možné, že také proto vláda nyní přehodnocuje svoji strategii,“ soudí Lebeda, že Nečasův kabinet chce nyní výdaje zvýšit, aby podpořil ekonomický růst.

Ale podle politologa bude záležet především na tom, jakým způsobem použije peníze, které deficit státního rozpočtu způsobí, než na tom, jaký deficit bude. Ale ekonom Pavel Kohout v novém návrhu ministra financí žádnou pozitivní změnu nevidí. „Na jedné straně vláda šíleným způsobem, horečně, chaoticky zvyšuje daně a na druhé straně oznamuje, že se bude utrácet. To absolutně nemá logiku, to je absolutně mimo jakýkoliv zdravý ekonomický rozum“, kroutí ekonom nechápavě hlavou nad skoky od extrému k extrému.

Ministerstvo financí se obvykle ve svých prognózách mýlilo

Podle ministra financí by měl schodek státního rozpočtu v příštím roce činit místo 85 miliard 105 miliard korun a v dalším roce by měl stoupnout z 50 miliard na 110 miliard korun. Deficit veřejných financí však podle Kalouskova úřadu zůstane pod třemi procenty hrubého domácího produktu, aby byla splněna maastrichtská kritéria nutná pro přijetí eura. Jak je to možné? Počítá se totiž v dalších letech s ekonomickým růstem. Ten ovšem podle ekonoma Pavla Kohouta přijít může, ale také nemusí, spoléhat na oživení ekonomiky a stavět na tom strategii považuje za špatné.

„Analytické oddělení Ministerstva financí, které dělá makroekonomické prognózy, má velmi špatné a nepřesné výsledky. Obvykle se netrefili, obvykle se mýlili směrem nahoru. Čekali, že to bude mnohem lepší, než pak byla skutečnost,“ připomíná nadhodnocené hospodářské výsledky, které muselo ministerstvo v minulých letech často dodatečně korigovat.

Sadistické trápení české ekonomiky

Občanští demokraté, kteří se těžko smiřovali s kroky ministra financí Miroslava Kalouska a TOP 09, jako bylo zvyšování daní z přidané hodnoty nebo šikana podnikatelů ze strany Drábkova Ministerstva práce a sociálních věcí, jsou rozčilení. Ekonomická politika Nečasovy vlády, kterou určoval místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, poškodila především ODS.

Nejenže se kvůli ní bouřila členská základna  z poslaneckého klubu i strany odcházeli někteří poslanci, ale od ODS se začali odvracet i její tradiční voliči. Není tedy divu, že dnes veletoč kritizují bývalí i současní členové nejsilnější vládní strany. „Připomíná to hospodářský chaos. Jeden rok se zvyšují daně, aby se nezvýšil deficit, a druhý rok se zvyšuje deficit, aby se nemusely zvýšit daně. Je to sadistické trápení české ekonomiky,“ říká bývalý poslanec ODS Radim Fiala, který dnes podporuje Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

ODS obětovala své ideové základy na Kalouskův oltář

Ale mnozí zákonodárci z řad ODS vidí za Kalouskovým veletočem snahu zalíbit se sociálním demokratům, kteří mají nakročeno k vítězství v příštích sněmovních volbách. „A není to ten nejlepší důkaz toho, na jaké budoucí vládní angažmá se ministr financí chystá a v jakém budoucím vládním formátu bude jeho TOP 09 působit? Tak dlouho obětovala ODS své letité ideové základy na Kalouskův oltář, až na to všechno zíráme z pozice, ve které jsme mimo hru, kam nás pan Kalousek dlouhodobou politikou vytlačil, a proto náš názor může v pohodlí ignorovat,“ míní europoslanec ODS Ivo Strejček. Podobný názor mají i senátoři. „Je to další populistický krok, jímž se ministr Kalousek snaží zalíbit sociální demokracii,“ míní senátor ODS Milan Pešák. Jeho senátní kolega Tomáš Jirsa prohlásil: „A co jiného od Kalouska čekáte? Není to dávno, co domlouval vládu s KSČM. Z reformního bouráka se mění ve středového koaličního partnera – KDU-ČSL číslo 2.“

Těžko se obhajuje zvýšení daní, ale i zvyšování deficitů

Politolog Tomáš Lebeda se naštvanosti občanských demokratů, kteří museli vysvětlovat svým voličům, proč porušují svůj program a zásady, že nebudou zvyšovat daně, nediví. „Samozřejmě zvyšování daní je pro pravicové strany vždycky těžko obhajitelné. To je pravda, ale ani zvyšování deficitů není pro pravicové strany lehko obhajitelné, i když možná snáze. Takže chápu, jsou tu racionální důvody, proč se to ODS  může nelíbit,“ rozumí rozladění zákonodárců.

TOP 09 musí ze svých zásad couvnout

Analytik a publicista Bohumil Pečinka z týdeníku Reflex je přesvědčen, že změna ekonomického kursu ministra financí Miroslava Kalouska má dva důvody. „Jeden je volební, je rok před volbami. Druhý souvisí s vytvářením budoucí povolební koalice ČSSD a TOP 09,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Počínající spolupráce obou stran je prý zřejmá z mnoha momentů. „TOP 09 společně se sociální demokracií udělala převrat v Ústavu pro studium totalitních režimů, posléze převrat na pražském magistrátu a tohle do toho samozřejmě jen zapadá,“ potvrdil.

Poukázal na fakt, že sociální demokraté odmítají zákon o rozpočtové odpovědnosti i ve „strašně změkčené podobě“, takže TOPka, jejíž hlavní politikou byl důraz na škrty, najednou začíná chápat, že by pro její voliče případná budoucí vládní spolupráce se sociální demokracií opticky vypadala jako pošlapání všeho, z čeho strana vzešla, na čem vyrostla a co prosazovala. Proto teď musí ze svých zásad couvnout.

Unie svobody šla do koalice s ČSSD a také za to zaplatila

Jak může taková nečekaná a razantní změna politiky působit na pravicové voliče? „Už jsme to jednou zažili před volbami v roce 2002, kdy Unie svobody z velmi radikální kritiky zadlužování v době vlády Miloše Zemana v letech1998 až 2002 vstoupila do vlády se sociální demokracií, a to zadlužování z roku na rok skokově stouplo, dokonce se deficit státního rozpočtu ztrojnásobil,“ připomněl obdobnou politickou paralelu z minulosti Bohumil Pečinka. Tehdy tuto mesalianci Unie svobody zdůvodnila tím, že musí udělat tuto oběť, protože chce dovést zemí do Evropské unie, ale také za to nakonec zaplatila volební prohrou a rozpadem.

„Teď jsem zvědav, jestli se znovu použije evropská karta na to, aby se zdůvodnila vláda TOP 09 se sociální demokracií. Je možné, že opět vytáhnou tuto kartu – tentokrát by mohlo jít o vstup do eurozóny. Je to možné, ale nebude to ten pravý důvod,“ upozornil publicista.

Bohuslav Sobotka Zemanovy rady nemíní poslouchat

Nemůže nakonec současná chameleonská politika TOP 09 pomoci ODS k poněkud lepším volebním výsledkům? Bohumil Pečinka to nevyloučil. „Já myslím, že to pomáhá, protože díky tomu, co se stalo v Ústavu pro studium totalitních režimů, co se odehrálo na pražské radnice, lidem začíná docházet, že jsou svědky nevyhlášené koalice sociálních demokratů s TOP 09. Že vlastně napříč tou dnešní vládní koalicí se začíná vytvářet obrys budoucí vládní koalice,“ poznamenal Pečinka. Podle něj z toho prezident Miloš Zeman asi radost nemá, protože plánoval pro sociální demokracii menšinovou vládu s podporou různých stran.

„Ale faktem je, že předseda strany Bohuslav Sobotka už tím, jak sestavil stínovou vládu, naznačil, že nehodlá akceptovat nápad, který Miloš Zeman adresoval ČSSD na jejím sjezdu: že by měla vytvořit menšinovou vládu podporovanou různými stranami a že v takovém případě jí bude nápomocen,“ řekl analytik. Prezidentovo doporučení sociální demokraté evidentně neberou v úvahu, ale sami nebudou mít po volbách dost  hlasů na vytvoření menšinové vlády, proto budou muset vytvořit koalici.

I kdyby lidovci prošli do sněmovny, jejich podpora by ČSSD nestačila

Jako nejpravděpodobnější se podle průzkumů jeví koaliční vlády ČSSD a TOP 09, protože i kdyby se do sněmovny dostali lidovci, pokud dostanou pět, šest procent hlasů, budou mít jen pět, šest, sedm poslanců, a to by na společné vládnutí nestačilo. Pečinka je tedy přesvědčen, že se vážně připravuje vláda ČSSD a TOP 09. „Je identická situace jako před volbami v roce 2002, kdy Unie svobody i jiné strany musely dělat před volbami výrazné ústupky,“ dodal publicista. A začíná je podobně dělat dnes i TOP 09. „Tohle je jedna z nich,“ prohlásil ke změně pohledu Miroslava Kalouska na výši deficitů státních rozpočtů v příštích letech.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…