Každý stý Čech čeká mimozemšťany. Odborníci ale spíš konec kapitalismu

16.12.2012 6:00

Datum, kterému je přičítáno mnohé - 21. prosinec 2012. Jak se k němu kalendář blíží, ve světě začíná narůstat někdy až panika. I proto se zaměřil na postoj Čechů i jeden z aktuálních průzkumů veřejného mínění společnosti SANEP. Ukázal, že více jak jedna desetina Čechů se připravuje na to, že se toho dne stane něco zásadního. Každý stý Čech pak dokonce očekává setkání s mimozemskou civilizací. ParlamentníListy.cz se proto zaměřily na to, co zásadního lze očekávat z pohledu společnosti.

Každý stý Čech čeká mimozemšťany. Odborníci ale spíš konec kapitalismu
Foto: hns
Popisek: Mayský kalendář a konec světa

Podle mayského kalendáře by měl, podle některých výkladů, dne 21.12.2012 nastat konec světa. Jak ukázal exkluzivní průzkum společnosti SANEP, informacím o konci světa věnuje pozornost v souhrnu více jak pětina domácí populace (22,3%). Podle dalších názorů se však jedná o chybné pochopení mayského kalendáře, neboť 21. prosinec je dnem zimního slunovratu, kdy skončí kalendářní cyklus nazývaný třináctý b'ak'tun. Učenci zkoumající mayskou kulturu se shodují na tom, že staří Mayové tento den nepovažovali za apokalyptický, ale předpovídají počátek nového období civilizace. Přes všechny možné informace se však nejvíce šíří pověsti, že v tento den jakási kosmická událost ukončí život na Zemi. Bez ohledu na příklon k některému z těchto výkladů se více jak desetina veřejnosti (10,1%) připravuje na možnost, že se dne 21.12.2012 něco stane a 7,2% domácí populace je informacemi o konci světa znepokojeno.

I přesto, že většinová část domácí populace (72,9%) neočekává žádné zvláštní události a je přesvědčena, že život půjde dál, není bez zajímavosti, že 9,5% veřejnosti věří, že dojde k událostem, které změní myšlení lidstva k lepšímu. Podle názoru 6,9% Čechů, se však určitě něco stane. Setkání s mimozemskou civilizací očekává ve zmiňovaný mýtický den 1,2% veřejnosti a přírodní katastrofu očekává 0,8% respondentů. Podle názoru 0,5% dotázaných se pak v onen den naplní nejčernějších apokalyptické předpovědi.

Události jež změní myšlení lidí k lepšímu?

O tom, že lidstvo stojí na určitém rozcestí toho, jakým směrem se vydá, už ParlamentníListy.cz v průběhu roku několikrát informovaly. Přinášely totiž vize různých osobností, které se v tomto duchu pro redakci vyjádřily. Jedním z prvních hlasů, které v tomto duchu zazněly, byl politolog Jiří Pehe.

Podle něj je totiž hlavním problémem současnosti to, že lidé získávají pod dojmem všech dostupných informací pocit, že nemají ani ty nejzásadnější věci pod kontrolou, vše ještě zhoršuje tlak jisté globální společenské stratosféry. „Podíl na tom má i zřejmě prokazatelně zkorumpované politické prostředí, do toho se lidé nejen u nás, ale všude v světě najednou perou s civilizačním ohrožením, kdy se paradigma moderní civilizace vyčerpalo a lidstvo stojí na určitém rozcestníku toho, co bude dál,“ říká Pehe.

A dodal varování, z něhož vyplývá to, že by si lidstvo obecně – Čechy nevyjímaje – mělo uvědomit, že celá řada těchto faktorů bude mít na další vývoj jistě pozitivní, ale zároveň také i možný destruktivní vliv.

„Je tu obrovské riziko, že lidé budou pod tlakem nespokojenosti a frustrace hledat co nejjednodušší i zkratkovité řešení – a to je problém. U nás zatím Češi ke krajním extrémním řešením nesahají – možná i proto, že tu několik generací má v paměti hrozivý vykřičník toho, kam mohou takovéto počiny vést. Na západ od nás tato zkušenost lidem ovšem chybí, oni nepoznali totalitu ani diktaturu, a tak mohou mít k radikálním krokům přece jen blíže než my. U nás je však důležité si připomenout, že nám také už vyrostla generace, která nic zlého a nedemokratického nezažila, a proto i v ní se může posilovat jistý druh radikálnějších postupů a rozhodování. Také se to dá již pozorovat na různých skupinách i shromážděních – že to jsou právě mladí lidé, kteří stojí u jejich vzniku,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Jiří Pehe.

Nepodceňujme situace u nás ani ve světě

Již před časem se přitom tento politolog vyjadřoval pro ParlamentníListy.cz i k sílícím protestům proti systému a nadvládě bank ve světě. A varoval, aby politici, včetně těch českých, tyto jevy nepodceňovali. I ty by totiž mohly změny odstartovat. A že by to měl být start k lepšímu, nikdo předpovědět neumí.

„Už i americký prezident Barack Obama zjistil, že jde o jistý varovný prst společnosti, který je však stále ještě čas řešit. Podobně by se k tomu měli postavit i naši politici - zatím to totiž ještě jde," řekl o světovém hnutí politolog Jiří Pehe. Zároveň však celosvětové protesty a nespokojenost srovnal s rovněž bouřlivým rokem 1968, kdy důvody nespokojenosti nakonec stejně změněny nebyly.

Boj proti celému kapitalismu?

Politolog Jiří Pehe tak ale zároveň varoval i před tím, aby se ze současného světového hnutí, nestalo časem revoluční hnutí namířené proti celému kapitalismu.

„Pokládám tyto protesty ve světě i u nás za předzvěst větších protestů. Časem mohou být skutečně intenzivnější v celém světě a bude záležet jen na politické reprezentaci jak světa, tak samozřejmě i jednotlivých zemí, jak se k tomu postaví a jaké projeví snahy to řešit. Pokud ne, obávám se takzvaného "tekutého hněvu". Politika by prostě tlak veřejnosti, která je celosvětově frustrovaná, neměla ignorovat. "Tekutý" hněv, o kterém se zmiňuji, by pak s sebou mohl přinést rozbití všeho, včetně různých destrukcí ve městech, kde by k protestům či manifestacím došlo. Pokud nebudou tyto zatím neagresívní požadavky naplněny, může se vše zvrtnout do hnutí, jež si bude dávat za cíl již revoluci a svržení celého kapitalismu jako systému. A to by mohlo být velmi zlé," řekl pro ParlamentníListy.cz politolog Jiří Pehe.

Na to, že by nakonec skutečně v blízkých změnách, v které lidé, včetně Čechů, věří, mohlo jít o ukončení kapitalismu, upozorňuje i dlouholetý zkušený novinář a zpravodaj Jan Petránek.

Lidstvo se začalo přiklánět k levici - globálně

„Kyvadlo civilizace šlo hrubě doleva – to je jasný symbol toho, že lidé nejen u nás – chtějí změnu. Ono se to kyvadlo zase bude vracet, ovšem jistým obloukem,“ říká Jan Petránek s tím, že tak jak lidé odsoudili v roce 1989 k zániku socialismus, nyní se k tomuto bodu blíží kapitalismus.

Je to, podle Petránka, odrazem problémů světové globalizace, která se ocitá v koncích. „Kapitalismus současného typu je odsouzený k zániku, stejně tak jako tomu bylo před více než dvaceti lety se socialismem, jak už jsem připomněl. Je nevyhnutelné, aby lidé hledali třetí cestu – a ta se před námi pomalu otevírá,“ připomněl čtenářům ParlamentníchListů.cz dlouholetý komentátor i historické souvislosti.

Ekonomika - zlá macecha

Jak zkušený komentátor Jan Petránek ParlamentnímListům.cz zdůraznil, do nejbližší budoucnosti musí mít nezbytně jak naše česká vláda, tak i vlády jiných zemí světa, plány, jakým způsobem zaměstnat pokud možno všechny lidi. Nedovolit, aby někde zůstávalo nahromaděné obrovské množství  bohatství, které je někde v šuplíku či v trezoru, ale nikomu nic nedává, neprospěje a jeden jediný člověk a jeho rodina ho nemají šanci ani nikdy spotřebovat. „Ekonomika je zlá macecha, vymýšlí si a přikládá hodnotu něčemu, co společenskou užitečnost nemá. I s tím je třeba navodit změny,“ konstatoval spolu s tím, že vládám zatím nyní evidentně chybí koncepce dalšího vývoje společnosti.

To, co možná chybí vládám, však zaměstnává mysl podnikatele, buddhisty a miliardáře Libora Malého. I ten se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil o možných vizích změn ve společnosti, jež by mohly nastat.

Nabídne nová éra svět bez peněz?

Libor Malý vymyslel systém, který by mohl nahradit svět financí a peněz - laicky možná popsatelný jako výměnný obchod služeb. Může se on stát nějakým mezníkem pro budoucnost?

„Náš systém se jménem hearth.net, bude pro veřejnost spuštěn symbolicky 21.12.2012. Takže pokud by snad měl skončit ten svět starý, tak ať současně vznikne základ toho světa nového. Odezvy jsou více než pozitivní, jinak z pohledu vývoje produktu dostáváme od testovacích uživatelů spoustu zpětné vazby tak, abychom opravdu mohli deklarovaný termín stihnout,“ řekl ParlamentnímListům.cz Malý.

Podle něj je skutečně pravdivé, že lidé stojí na počátku změn. „Vidím, že se 'něco' děje a svět a lidé se stále rychleji mění před očima. Nemyslím si ale, že by se právě 21.12.2012 cokoliv významnějšího stalo – tedy kromě veřejného uvedení naší platformy hearth.net. Ale pro strýčka příhodu mám doma zásoby trvanlivých potravin na zhruba týden či dva, abychom nebyli překvapeni, pokud by se snad něco opravdu přece jen stalo,“ přiznal Libor Malý.

Jak dodal, změny a probuzení v lidech se již nastartovaly. „Doufám, že mě Chocholoušek neodveze do Bohnic, ale myslím si, že se bude tak intenzívně prohlubovat schopnost intuice u relativně velké skupiny obyvatelstva, že se postupem času u nich rozvine běžná schopnost telepatie a naprosté empatie. Před těmito lidmi potom žádný politik ani nekorektní obchodník už nic neutají. Prostě tito lidé si budou zcela běžně číst myšlenky navzájem. Jaký to bude mít vliv na společnost a obchodní vztahy, si už asi každý dokáže domyslet sám. Proto každému osobně radím - dejte si do pořádku všechny své záležitosti a žijte zcela čistě a transparentně. Jen tak vás nijak nezasáhne to, až se věci, které si lidé usilovně přejí, aby zůstaly skryté, veřejně odhalí…“ uzavřel buddhista a možná i vizionář Malý svůj pohled na nejbližší budoucnost.

Každý druhý Čech si myslí, že lidstvo stojí před zásadní změnou

Vrátíme-li se tedy k průzkumu společnosti SANEP, je zřejmé, že většinová část domácí populace nepropadá v souvislosti s informacemi o konci světa panice. Neočekává v onen páteční den 21.12.2012 ani žádné mimořádné události. Nadpoloviční většina veřejnosti (59,3%) je však přesvědčena, že bez ohledu na předpovědi stojí lidstvo skutečně před zásadními událostmi. Do jaké míry budou vize osobností, jež ParlamentníListy.cz v této souvislosti oslovily, pravdivé, je třeba si počkat.

Exkluzivní internetový průzkum byl proveden ve dnech 3. – 8. prosince 2012 na vybrané skupině 12.477 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 220 tisíc registrovaných uživatelů 26.201 dotázaných.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…