Koaliční rozkol. ODS a VV tvrdě proti Kalouskovi a topce: Chce to rozbít

31.12.2011 15:01

Vánoční svátky klidu a míru pomalu končí a to má patrně vliv i vztahy v koalici. Požadavek TOP 09 na odchod ministra Josefa Dobeše (VV) z rezortu školství vyvolal řinčení zbraní a koaliční politici se ve vyjádřeních pro ParlamentníListy.cz navzájem obviňují z toho, kdo je neschopnější a kdo chce rozbít koalici a vládnout s ČSSD.

Koaliční rozkol. ODS a VV tvrdě proti Kalouskovi a topce: Chce to rozbít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek na sněmu TOP 09

Celý konflikt, který pokračuje, vznikl tak, že se TOP 09 pustila do VV kvůli chybám a prodlevám v čerpání dotací z EU, které byly pozastaveny. Podle prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je to daň, kterou Česko platí za důvěru v subjekt typu Věci veřejné.

Uhelně-eurofilská koalice TOP 09 a ČSSD

Na to reagoval v tiskovém prohlášení předseda VV Radek John. „Představitelé Top 09 opět hledají důvod, proč vypovědět koaliční smlouvu…Důvodem bude spíše namlouváni TOP 09 a pana Bohuslava Sobotky. Předsedy ČSSD, který chodí na výslechy kvůli MUS a OKD. Je to další snaha o byznysovou koalici. VV dostaly od voličů důvěru, aby právě tomu bránily. To také dělat budeme,“ uvedl John.

Předseda europoslanců ODS Jan Zahradil a člen nejužšího vedení strany zase v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz  naznačil, že TOP 09 především díky Karlu Schwarzenbergovi si připravuje půdu pro námluvy s ČSSD především kvůli shodě v podpoře další evropské centralizace a poslání 90 miliard na krachující státy EU.

„Když si vzpomenu, jak si pan Schwarzenberg notoval s panem Bohuslavem Sobotkou v jednom tom televizním pořadu po eurosummitu, tak mám pocit, že se tady zakládá na nějaké budoucí spojenectví. Proevropská média už to začala také hrát. Už zase rozdělují politickou scénu na proevropskou a protievropskou a do proevropské zařadili TOP 09 a sociální demokracii. Nějaké předpolí se tady vytváří,“ řekl redakci.

Stará pučistická parta

Jak se na to dívají politici koaličních stran? Hledá TOP 09 vskutku záminku na pád vlády, jak se o tom hovořilo již několikrát v minulosti, naposledy kolem srpnové kauzy Bátora? 

„Oba politici z důvodů chabé vlastní výkonnosti se pokoušejí alespoň senzačně znějícími nesmysly na sebe upozornit,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz první místopředseda vlády, ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta to v celku logicky vidí jinak. „Kalousek ví, že kdo sundá vládu, prohrává volby, ale z druhé strany ví, že zdravotnická, důchodová a daňová reforma z dílny TOP 09 není životaschopná a všechno reformátorské pozlátko TOP 09 brzy ztratí, proto potřebuje dokonalou záminku ke shození vlády a postavení nové vlády na ose tluchořovsko-jurečkovsko(pospíšilovské) ODS a sobotkovské ČSSD . Mimo jiné je to stejná parta, která vloni koordinovala puč ve Věcech veřejných a stejná parta, která nese zodpovědnost za Mosteckou uhelnou společnost. Karbonová koalice,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Bárta.

Záminka již podruhé?

Podle místopředsedy ODS Pavla Drobila silné výroky kohokoli na jakéhokoli člena koalice koaliční soudržnosti nepomáhaly, nepomáhají a pomáhat nebudou. „V dnešní sněmovně nemá tato koalice smysluplnou a plnohodnotnou alternativu a pokud někdo přemýšlí o předčasných volbách, hazarduje se zájmy země v nadcházejících ekonomicky nelehkých měsících a letech,“ sdělil redakci Drobil.

„Podruhé jsem pro TOP 09 záminkou pro vystoupení u vlády, pokoušeli se o to v kauze Bátora, nyní je to stejně směšné, protože platíme daň za dva roky nic nedělajícího vrchního ředitele na evropských fondech, který je z TOP 09,“ reagoval na dotaz redakce ministr školství Josef Dobeš z VV. 

"Občas TOP 09 vyhrocuje věci, než je nutné a zdravé, což vyvolává otázku proč. Může si tím otevírat dveře k možné změně vládní koalice a evropská krize k tomu může dát záminku," míní ministra obrany a mistopředseda ODS Alexandr Vondra.

Ministr práce a sociálních věcí TOP 09 Jaromír Drábek spojenectví se socialisty odmítá. "Žádné námluvy mezi TOP 09 a ČSSD neprobíhají, ani se nepřipravují. Uvedená vyjádření hodnotím jen jako snahu odvést pozornost od vlastních problémů," uvedl ministr.

"TOP 09 by potopením koalice a spoluprací s ČSSD zcela popřela vše, co tvrdila před volbami o tom, že je jedinou pravicovou stranu v ČR," reagoval ministr zemědělství Petr Bendl z ODS.

Silvestrovské žertování, či pláč ODS

Předseda poslaneckého klubu TOP Petr Gazdík popírá, že by TOP 09 chtěla rozbíjet vládu. „Je to samozřejmě nesmysl. Kdyby to pan John neřekl v pátek, tak bych si myslel, že je to výsledek jeho silvestrovského žertování. Česká republika si v době nestability v eurozóně nemůže dovolit pád vlády. Pan John by měl spíše prozkoumat, co pan Dobeš vyvádí na ministerstvu školství. Nejde jen o evropské fondy. Jeho působení na ministerstvu je tragické. Vysokoškolský zákon nekomunikoval vůbec s akademickou obcí, z hlediska zavedení školného a půjček studentům je skluz, v regionálním školství je to katastrofa, starostové a ředitelé nevědí, jestli jejich školy budou existovat. Ministr nemá žádnou koncepci a jeho personální politika jde ode zdi ke zdi,“ řekl serveru ParlamentníListy.cz Gazdík.  

"Nevím, odkud pan John má má informaci, že TOP 09 něco peče s ČSSD, ale já sám jsem před několika měsíci byl informován zasvěceným člověkem, že TOP 09 a ČSSD dávají dohromady plán budoucí spolupráce. Upozorňoval jsem na to kolegy. Není to tedy pro mne překvapivá informace. Každému přece musí být jasné, že pan Kalousek hledá cestu, jak rozstřelit koalici, ve které mu VV komplikují realizaci jeho plánů. To, že si chystá nového spojence, je pozorovatelné už delší dobu. Jenom se snaží najít cestu, aby to nebyl on, kdo rozbil koalici. Takže teď se mu hodí ministr školství jako vhodná záminka," uvedl místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka.

„To, že se TOP 09 snaží opustit vládu, říkám už dlouho. Můžu se dnes, na Silvestra, s kýmkoli vsadit o bednu toho nejlepšího šampaňského, že TOP 09 se v roce 2012 pokusí pod různými záminkami rozleptat vládní jednotu a v určité chvíli i celou vládu. Bohužel. Teď je to podle mě ale ještě brzy. Aby se jim to povedlo, musí totiž nejprve oslabit či lépe, ochočit si, ODS. A jedinou možnou cestou jako toho docílit, když jsou s námi v koalici, je ochočit si nás zevnitř. Budou proto nadále krůček za krůčkem pokračovat ve vnitřním štvaní a rozehrávání různých her uvnitř ODS, jak topka konečně úspěšně předvedla před nedávnem v Praze. Média budou opět jásat a tleskat, ODS však bude plakat. Brzy. Dříve, než si kdo myslí,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda pražské ODS a poslanec Boris Šťastný.

Permanentní neklid

Podle místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové z TOP 09 jsou výroky Johna i Zahradila nesmyslné. „Jejich cílem je zpochybnit motivy TOP 09 a odvést tak pozornost od věcné diskuse nad skutečnými problémy,“ doplnila Parkanová.

Podle šéfa regionu ODS Vysočina a europoslance Ivo Strejčka se jedná o stále stejnou snahu TOP 09, která je věrná své lidovecké tradici, vytvářet v jakékoli koalici permanentní neklid. „Jeden týden jde o Bátoru, druhý o půjčku MMF, třetí o Dobeše a tak dále. Myslím, že si tím TOP 09 vytváří předpolí k utváření budoucích krajských koalic s ČSSD a předčasnému odchodu z vládního formátu,“ dodal Strejček.

"Kalousek chce vládnout, porazit ODS, a tak mu moc partnerů nezbývá. To není nic objevného. Vyvolá volby, položí koalici v okamžiku, kdy to pro něj bude výhodné," myslí si poslankyně ODS Zdeňka Horníková.

Podle poslankyně Lenky Andrýsové je spolupráce TOP 09 a ČSSD možná, na druhou stranu existuje řada programových rozdílů především v sociální oblasti a ekonomice. "Pokud by k tomuto politickému sňatku došlo, myslím, že by to obě strany pocítily na propadu volebních preferencí," míní Andrýsová.

"Pokud si někdo přeje, aby se koalice příští rok rozpadla a má k tomu politickou sílu a pádné důvody, tak ať to udělá. Já stále důvody a lepší alternativu nevidím. Nebudu komentovat komentáře, ani přihlouplá silvestrovská prohlášení. Jsem si jist, že témata EU a eurozóny budou příští rok dominantní i na velmi uzavřené a do sebe zahleděné české politické svéně. Na tématech EU se bude stěpit i česká pravice a to nejen kvůli nadcházejícím senátním a krajským volbám," reagoval první místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer.

Krajské koalice s ČSSD?

"Myslím si, že TOP 09 hledá záminky pro rozbití koalice již delší dobu a případným novým politickým partnerem by mohla být právě ČSSD. Zajímaly by mě však styčné body programů těchto dvou stran," uvedla místopředsedkyně VV a poslankyně Dagmar Navrátilová.

"Myslím, že nemáme naskakovat na snahy TOP 09 se za každou cenu odlišovat od vládní politiky. Je to jejich snaha upoutat pozornost. ČSSD se mi nezdá v poslední době ve formě něco v zemi změnit, a to ani vládu. Její vnitřní rozkol je příliš velký," myslí si místopředseda klubu poslanců ODS Marek Benda.

"Je paradoxem, že lidé z KDU-ČSL včetně pana Kalouska, kteří se podíleli na absurdním rozhonutí Paroubkovy vlády o tom, že ČR si zřídí evropsky rekordní počet 27 operačních programů mají drzost dnes obviňovat ostatní strany ze špatného čerpání z fondů EU a korupce. Kdybychom měli 5 operačních programů jako Rakousko, tak to by byl prostor pro korupci a šlendrián daleko menší než dnes. Ti, kteří tento systém zavedli, by měli raději mlčet," spočítal to Kalouskovi europoslanec ODS Hynek Fajmon.

"Co plánuje TOP 09 netuším a pochybuji, že by nějaké kádrové spory mohly být důvodem k ukončení jediné politicky kompatibilní spolupráce, která je dnes na politické scéně možná. I když u Kalouska žádná záruka, že vzájemnou byť skřípající koalici spolupráci pravicových stran považoval za jedinou možnou, neexistuje. Pokud vím, tak jednou už ve vládní koalici s ČSSD byl a moc se mu to líbilo. A druhou takovou koalici s tichu podporou komunistů mu zatrhli jeho tehdejší spolustraníci, takže jak je vidět, jemu osobně spojení s levicí nijak není na obtíž. Z tohoto důvodu vidím spíš jako pro tuto vládu rizikovější až dobu po krajských volbách, lákavost všelijakých krajských koalic bude třeba pro TOP 09 podmíněná ze strany ČSSD nějakým chováním na vládní úrovni. Pak je možné asi cokoli bez ohledu na odpovědnost," míní poslanec ODS Aleš Rádl.

Topkaři se dušují

Topkařští poslanci  se dušují, že vládu rozbít nechtějí. "Jsou to nesmyslné konstrukce, kterými je odváděna pozornost od jádra problému," uvedl místopředseda psolaneckého klubu TOP 09 Jan Husák.

I místopředseda strany Pavol Lukša říká, že se jedná o naprostý nesmysl: "TOP 09 má ze stran vládní koalice největší programové rozdíly vůči ČSSD. Naopak ODS si se socialisty dobře rozuměla v době opoziční smlouvy a rozumí si dobře na magistrátech velkých měst i v některýcj krajích. VV má pak s ČSSD podobný populistický program v oblasti ekonomické i sociální. Předsedovi Johnovi tak nemůže jít o nic menšího než odvést pozornost od chyb svého ministra, který nezvládá svůj rezort.."

Místopředsedkyně strany Helena Langšádlová říká, že TOP 09 nehledá žádné záminky. "To, že díky řízení MŠMT panem ministrem je ohrožení čerpání prostředků z EU je faktem, který by měly VV vyřešit. TOP 09 nenavrhuje centralizaci EU, jak říká pan Zahradil, požaduje pouze zodpovědné chování, které zajistí to, aby Česká republika zůstala v hlavním proudu evropské integrace, což je v našem životním zájmu," reagovala poslankyně.

Podle poslance Daniela Korteho se jedná o nepravdu i nesmysl. "Neexistují styčné body v programech konzervativní TOP 09 a kryptokomunistické ČSSD. Europoslanec Zahradil blábolí jako obvykle nesmysly. Dojde-li k nějaké změně v půdorysu vlády, bude to koalice amébních VV s ČSSD a komunisty v zádech. Záminkou k takové změně bude zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi. Paní Peake to už předvedla," míní poslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…