Koskubovi vrtá hlavou: Vystoupí principál trojkoaličního souboru a herci i ochotníci v dramatu, pohádce či frašce?

11.01.2014 10:55

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Poslanec ČSSD Jiří Koskuba proti senátorovi ODS Jaroslavu Kuberovi v pravidelné aréně názorů a komentářů uplynulých dnů. Tentokrát se utkají ve svých vyjádřeních k problémům s vyplácením sociálních dávek i k postoji prezidenta Miloše Zemana k navržené nové vládě.

Koskubovi vrtá hlavou: Vystoupí principál trojkoaličního souboru a herci i ochotníci v dramatu, pohádce či frašce?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Výplata sociálních dávek opět v posledních týdnech tak trochu pokulhává - co s tím? Svítá naděje na brzké zlepšení? Myslíte, jak už se objevilo též v médiích, že mají lidé, kteří sociální dávky nedostali včas a ocitli se v potížích, naději uspět při žalobách na stát?

„Co s tím, to je již spíše otázka na nového pana ministra práce a sociálních věcí. Na něm a jeho týmu závisí jak naděje na zlepšení, tak konkrétní označení pachatelů. Rovněž to, jak budou dotyční ‚hříšní viníci a vinní hříšníci‘ po zásluze odměněni. Bylo by na čase. Je přeci zřejmé, kdo vše napáchal za vlády Petra Nečase,“ uvedl k prvnímu tématu pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

Jak dodal, o úspěchu možných žalob na stát si ale nedovolí spekulovat. „Mnozí ti, kteří jsou na včasném vyplacení dávek skutečně bezprostředně závislí, na to zřejmě asi nebudou mít jak čas, tak ani možnosti. Přitom si umí poradit i s hodně málem. To za zbývající jistou menšinu, kterou je tak často slyšet halasně křičet, ručit nelze. Moc se ve svých právech, na rozdíl od povinností, vyzná. Doma i ve světě. Ale jde, prosím, jenom o takovou obecnou úvahu,“ poznamenal raději poslanec.

Podle něj je jinak ten náš stát možná ještě větší chudák než jeho prosté obyvatelstvo. Proč?

„Sám o sobě totiž žádné chyby, natož pak dluhy, nedělá. To za něj hravě zvládnou jistí vysocí politici, úředníci i kmotříčci se svými vybranými kámoši, tzv. byznysmeny. Kupodivu – tyhle kumpány nikdo nežaluje. Ale stát, tu a tam, jo…Já vím, že je to nespisovné, jenže najednou ANO slyším nějak pořád. Dokonce o moc více, než dříve obvyklé NE… Ale zpět k žalovanému státu. To není vůbec spravedlivé! Vždyť ten chudák náš stát nemá ani možnost volit. Přitom občas až příliš často musí strpět, že jej řídí i tací, kteří jsou slovu ‚volit‘ velmi podobní. Stačí jenom škrtnout ‚T‘…“ pokračoval dále Koskuba.

Další komentáře uplynulých týdnů Koskuby a Kubery čtěte ZDE

Jak doplnil, bylo by slušné i moc fajn nyní říci, stejně, jako v detektivních seriálech: "jde jenom o fikci a podobnost s konkrétními osobami je čistě náhodná". „Nu zkusme to. Stát se snad proto zlobit nebude,“ uzavřel sociálnědemokratický poslanec první téma.

Projev Miloše Zemana k novému premiérovi a vládě

Prezident Miloš Zeman jmenuje Bohuslava Sobotku premiérem v pátek 17. ledna v 15 hodin. Oznámil to v pátek na Pražském hradě s tím, že uvedl také to, že se se Sobotkou již minulý týden dohodl na tom, že ho jmenuje týden po podpisu koaliční smlouvy.

Jak také v pátek zaznělo, ministry by pak prezident rád jmenoval do konce ledna, za podmínky, že bude splněna podmínka přijetí služebního zákona. Neřekl však, že jmenuje všechny ministry, které Sobotka navrhne. Co na to oba politici?

Kubera: Hra bude pokračovat dál

„Jisté je jedno, prezident bude tu svoji hru hrát dál – to v jeho projevu nešlo nezaslechnout. Jaké změny v navrhovaném složení nové vlády nakonec budou, či nikoli, uvidíme brzy – osobně se domnívám, že budou. V každém případě mu nelze mít za zlé navržení jen možné výměny rezortů u některých osobností. Z praxe je známo, že někteří lidé byli na nějakých funkčních místech nevýrazní, neúspěšní, a když se přeřadili jinam, zazářili, poněvadž jim to místo bylo bližší, více jim ‚sedlo‘. Mám tím na mysli změny v tom, že by některé osoby navrhované do nové vlády jen mohly zaměnit například obranu za zahraničí a podobně,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor Jaroslav Kubera.

Všiml si ale i jedné další věci – a to zaujatosti nejen médií, ale i různých komentátorů, kteří kritizovali pasivitu prezidenta a údajné dlouhé prodlení v tom, než se k návrhům Bohuslava Sobotky vyjádřil. „Víte, ono je pak celkem jasně vidět, že jen málokdo je objektivní a že si spíš každý za někoho kope. V tomto případě se Miloši Zemanovi nedá nic vytknout. Koaliční smlouva přece byla podepsána 6. ledna, takže liknavost mu přisuzovat opravdu není spravedlivé,“ reagoval Kubera.    

Koskuba: Divadlo začíná…

„Reakce na pana prezidenta? Jsem rád, že je již za námi doba, kdy jsme všichni byli zahrnováni neustálými až již únavnými spekulacemi o tom, co hlava státu panu Sobotkovi vyvést chce a jistě vyvede. Stejně rychle vyčpěly nedávné úvahy o tom, zda se vůbec podaří sestavit vládu. Nerad bych četným komentátorům i analytikům křivdil, ale čeho je moc, toho je příliš. Přitom se nedalo nepostřehnout, že hladký průběh jednání nebyl to hlavní, na co se těšili. Budou si asi muset rychle najít nějaké jiné téma. Pochybuji, že pozitivní. Nejlépe skandál. Je jenom škoda, že v tomto směru se vždy najde někdo tak kreativní, že jim ochotně v námětu pomůže,“ předeslal Koskuba.

A jak dodal, proto nejsou na místě žádné obavy: divadlo začíná. „Opona od příštího týdne půjde nahoru. Rozumím tomu, že pan prezident má k některým jménům obsazeným ze strany pana režiséra Slávka do vládních hlavních rolí vážné výhrady. Upřímně řečeno, není sám. Nicméně principál trojkoaličního souboru neměl ve všech případech zase až tak moc volnou ruku. Po našem volebním ‚vítězství‘ ani není divu. Jistě mu jak do obsazení, tak i do scénáře budoucí hry mluvili mnozí. Herci jsou více i méně profesionální či přímo ochotníci. Nápovědu si pak vybral sám. Uvidíme, jak se mu to vysněné představení, na které se léta připravoval, povede. Kolik sezón se na předních prknech české politiky tento kus udrží. Zda a za jak dlouho jej bude provázet potlesk nebo pískot. Půjde-li o absurdní drama, pohádku, frašku či tragikomedii. Rozhodně to nebude mít lehké,“ konstatoval Koskuba.

Politik, na kterého zbyly opět jen lístky do zadní řady..?

A přiznal, že sám do hlediště Poslanecké sněmovny usedá s jistými rozpaky. „Nejen proto, že na mne zbyly lístky zase až do poslední řady. A výběr ansámblu šel vskutku zcela mimo nás. Dosud tak neznám program představení - tzv. programové prohlášení vlády. Dokonce si nejsem jistý, využiji-li 4-letou abonentku alespoň v tomto volebním období na celou předplacenou dobu. Obávám se, že opět ne,“ řekl dále ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

Jak dodal, proto panu prezidentovi věří, že do konce měsíce jím bude kompletní vláda jmenována. „I když, jak jsme mohli tento pátek slyšet, není důvod, ve vší úctě, jej považovat zrovinka za beránka nebo pasivního hradního pána. Musím však uznat, že argumenty hlavy státu byly jasné a srozumitelné. Pro mne, ač nejsem ani pučista, ani zemanovec, alespoň ano. Tentokrát projev pana prezidenta plně akceptuji a přes pouhé náznaky některé jeho rozpaky citlivě vnímám. Ačkoliv nejmenoval. Existuje-li však skutečně určitá averze z minulosti mezi panem prezidentem a panem novým premiérem, a nejen jím, pak umožnit co nejrychlejší fungování takto sestavené nové vlády může být i jistým projevem škodolibosti. A to přeci, jak alespoň tvrdí četné zlé jazyky, pan prezident být také umí. Jistě tak získá příležitost ke kritice a svým populárním bonmotům mířeným na Strakovu akademii. Trefit se asi nebude těžké. Potencionálnímu ministrovi financí moc nezávidím. Slova lze vskutku prokázat jedině činy,“ konstatoval poslanec ČSSD.

Lustrační škraloupek a chybějící „jiný globus“

Podle něj nelze nepostřehnout ani páně prezidentovu značnou ohleduplnost. „Třeba kvůli jistému lustračnímu škraloupku taktně doporučuje bleskově přijmout narychlo a přiznejme si i na míru sesmolený zákon. Důvod vysvětlil. Jde mu údajně hlavně o státní tajemníky. Z úcty ke skutečně postiženým minulým režimem zkusme tomu věřit. Ale je tu přece jenom jisté ale. Pan prezident mi promine. On ‚jenom‘ jmenuje. Vyslovení důvěry vládě už skromně ponechá na jiných,“ pokračoval dál Koskuba.  

Jak dodal, tento pátek očividně nechtěl kazit prezident panu Sobotkovi jeho jmenováním premiérem. „Stane se tak proto za týden, a tím bude mít zkažené víkendy až ty další. Abych však byl upřímný, pana prezidenta jistě nelze obviňovat z lhaní. Je-li proto pravdou, že náš pan předseda mu sdělil, ‚že nemá jiný glóbus‘, je to i pro prostého oranžového pěšáka po více než 20 rocích služby dosti smutné zjištění. A pan předseda mi promine. To by pak vůbec neznal stranu, v jejímž vedení se léta živí. A zřejmě neměl důvěru ve ‚své lidi‘, od kterých ji ale naopak žádá. To je ale pro velitele cesta do pekel. Věřte mi, nejde o útok, jde o radu. Vést lidi není zase až tak snadné. Ukřivděných expředsedů máme ostatně již nějak moc,“ uzavřel komentář týdne i v druhém tématu Jiří Koskuba.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…