MPSV chce v červenci začít obří tendr na systém výplaty dávek

17.06.2013 16:10

Ministerstvo práce chce v červenci odstartovat obří tendr na dodavatele nového informačního systému pro vyplácení dávek za 1,4 miliardy korun. Zadání zakázky musí ještě schválit vláda. Podklady by měla dostat v nejbližších dnech. ČTK to dnes řekl náměstek ministryně práce Petr Krůček (TOP 09). Kabinet by měl být od dnešního večera v demisi.

MPSV chce v červenci začít obří tendr na systém výplaty dávek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ludmila Müllerová

Není jasné, kdy či zda vůbec se k jednání o tendru dostane. Nynější systém, který ministerstvo pod vedením svého někdejšího šéfa Jaromíra Drábka (TOP 09) nevybralo v soutěži, provázejí od počátku potíže a kritika.

Aplikace stále nefungují bez problémů

Ministerstvo nyní připravuje podklady pro vládu, která musí vypsání zakázky tak velkého rozsahu posvětit. Podle Krůčka jsou materiály hotovy, kabinet by se jimi tak mohl zabývat "už příští týden či v nejbližší době", uvedl náměstek. Podle věstníku veřejných zakázek mělo zadávací řízení začít už dnes. Vítěz má dostat smlouvu na dobu neurčitou. V příštím roce má programy a aplikace vyvinout a otestovat, od roku 2015 by je měl spravovat. Tendr se týká vývoje, dodávky, správy, údržby a dalšího rozvoje systémů pro vyplácení dávek a pro politiku zaměstnanosti. Dodavatel musí navrhnout "integrované řešení" a musí vytvářet nové verze, spravovat databáze či zajistit záruční podporu a školení.

Nynější systém mají úřady práce od loňského ledna. Ministryně práce před nedávnem uvedla, že aplikace stále nefungují bez problémů. Ministerstvo kvůli nim navíc dostalo půlmilionovou pokutu od Úřadu pro ochranu osobních údajů. Ten mu udělil už i sankci 2,5 milionu, proti níž je možné se odvolat. Pokutami nešetřil ani antimonopolní úřad. Půlmilionovou zatím zrušil, proti další milionové se resort odvolal.

Nynejšímu systému hrozí konec ze dne na den

Dodavatele nevybralo Ministerstvo práce a sociálních věcí pod Drábkovým vedením v tendru. Připojilo se jen k rámcové smlouvě Ministerstva vnitra se společností Fujitsu Technology Solutions. Podle antimonopolního úřadu tak resorty porušily zákon o veřejných zakázkách. Rozhodnutí o jedné z pokut a zákazu používání systému nyní šéf úřadu zrušil, případ vrátil k projednání.

Vypsání tendru začalo ministerstvo chystat právě pod hrozbou, že bude muset přestat nynější systém ze dne na den používat. Podle náměstka bude resort v přípravách soutěže pokračovat bez ohledu na postup antimonopolního úřadu. "Stávající stav je po technické i právní stránce nevyhovující," řekl Krůček. Podle něj byl ale záměr bývalého vedení na změnu systému správný, resort prý měl předtím systém s řadou nevýhod. Do nynějších aplikací nebude ministerstvo investovat, úpravy by měly stát "jednotky milionů", dodal náměstek.

Výběr dosavadního systému měl na starosti bývalý Drábkův náměstek Vladimír Šiška. Toho policie loni obvinila z podplácení při jedné ze zakázek. Bývalému dodavateli údajně nabídl jinou velkou zakázku za stažení stížnosti k antimonopolnímu úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…